02:01
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:01
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Δένδιας: «Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσουμε την προστασία της ομογένειας στην Ουκρανία»

O υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας / Φωτογραφία: Eurokinissi

O υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας / Φωτογραφία: Eurokinissi

03.03.2022
16:10
Τελευταία ενημέρωση: 03/03/2022 • 19:48
Ο Νίκος Δένδιας έκανε κοινές δηλώσεις του με τον υπουργό Εξωτερικών της Τσεχικής Δημοκρατίας Γιαν Λιπάβσκι

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της ομογένειάς μας στην Ουκρανία, μέσα στο πλαίσιο των πολύ δύσκολων αυτών συνθηκών.

Ο Δένδιας έκανε κοινές δηλώσεις του με τον υπουργό Εξωτερικών της Τσεχικής Δημοκρατίας Γιαν Λιπάβσκι , μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη όλες οι χώρες και ιδίως αυτές που επιθυμούν να γίνουν μέλη της ΕΕ να συνταχθούν με τη στάση της ΕΕ.

«Καλούμε όλες τις άλλες χώρες, που διατηρούν σχέση ή θέλουν να αποτελέσουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να συνταχθούν απολύτως με την ΕΕ, χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς αστερίσκους στην προσπάθεια προστασίας του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά και επισήμανε:

«Η Ελλάδα μετέχει στους Ευρω-Ατλαντικούς θεσμούς. Συνδιαμορφώνουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, καθώς και τους Νατοϊκούς συμμάχους μας την κοινή αντίδραση. Θα εφαρμόσουμε πλήρως τις αποφάσεις που πήραμε όλοι οι Ευρωπαίοι μαζί».

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «οι ελληνικές προξενικές αρχές βρίσκονται στο πλευρό των Ελλήνων πολιτών και της ομογένειάς μας, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, θα έλεγα με αυτοθυσία». Υπενθύμισε δε ότι στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης ζουν περίπου 150.000 ομογενείς και η προστασία τους αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνησης. Άλλωστε και ο ίδιος είχε επισκεφθεί την περιοχή λίγες μέρες πριν τη ρωσική εισβολή.

Την στιγμή αυτή, όπως ανέφερε, βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση Νόστος 3 για την απομάκρυνση Ελλήνων πολιτών από την Μαριούπολη, υπό τον συντονισμό τού πρέσβη Φραγκίσκου Κωστελλένου, ο οποίος μετέχει στην αυτοκινητοπομπή. Είχαν προηγηθεί εκκενώσεις από το Κίεβο και την Οδησσό τις προηγούμενες ημέρες.

Το υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει δύο ανακοινώσεις συμβουλεύοντας τους Έλληνες υπηκόους να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία και Έλληνες υπηκόους να μην πάνε στην Ουκρανία.

Μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διατηρεί ανοιχτό το προξενείο της στην Οδησσό, όπου βρίσκεται ο γενικός πρόξενος Δήμητρης Δόχτσης και στην Μαριούπολη, όπου βρίσκεται ο γενικός πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης.

«Είμαι ιδιαίτερα περήφανος για τους τρεις διπλωμάτες μας, οι οποίοι βρίσκονται σε ζώνη κινδύνου και με υψηλή αίσθηση καθήκοντος εκτελούν την αποστολή τους», τόνισε ο κ. Δένδιας. «Και είχα τη χαρά να τους μεταφέρω τα ίδια αισθήματα του πρωθυπουργού και της ελληνικής κυβέρνησης».

Η Ελλάδα, όπως επισήμανε ο κ. Δένδιας, έχει θρηνήσει ήδη θύματα από την ελληνική ομογένεια στην Ανατολική Ουκρανία. «Διαμαρτυρηθήκαμε έντονα στη ρωσική πλευρά και ζητήσαμε να επιτρέψει τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου να δοθεί διέξοδο στον άμαχο πληθυσμό που θα ήθελε να μετακινηθεί».

«Δυστυχώς αντιμετωπίζουμε την πιο μεγάλη πρόκληση που αντιμετώπισε η Ευρώπη στον 21ο αιώνα», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών και προσέθεσε: «Η θέση μας στην Ουκρανία είναι μια θέση σαφής, μια θέση αρχών. Στηρίξαμε και στηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των χωρών. Είναι προφανές ότι η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Η αρχή αυτή αποτελεί θεμελιώδη κανόνα του Διεθνούς Δικαίου. Περιέχεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τον ίδιο χάρτη που απαγορεύει την απειλή ή την χρήση βίας».

«Καταδικάζουμε τη χρήση και την απειλή χρήσης βίας από όπου και εάν προέρχεται. Καλούμε για την άμεση κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από το έδαφος της Ουκρανίας», σημείωσε.

Υπογράμμισε ότι η Τσεχία είναι μια χώρα που προσυπογράφει το διεθνές δίκαιο, ενώ έχει επικυρώσει την UNCLOS, που υποδηλώνει την προσήλωση της χώρας αυτής στις αρχές και τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, έστω και αν δε συνορεύει με τη θάλασσα. Βρίσκεται γεωγραφικά δίπλα στην περιοχή των εξελίξεων και έχει βαθιά κατανόηση της περιοχής αυτής και του κόσμου, προσέθεσε.

Ελλάδα και Τσεχία τήρησαν την ίδια στάση αρχής και σε άλλους περιφερειακούς Οργανισμούς, όπως για παράδειγμα στο Συμβούλιο της Ευρώπης όπου ψήφισαν μαζί με άλλα 40 κράτη, για την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας.

«Οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία περνάνε μέσα από τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε.

Σημείωσε πως θα μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Και στα δύο θα παρίσταται ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Τέλος, είπε πως με τον Τσέχο ομόλογό του είχαν επίσης την ευκαιρία να εξετάσουν την δυνατότητα ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων. Επισήμανε πως προσβλέπει στην συνεργασία με την επερχόμενη τσεχική Προεδρία της ΕΕ.

Με τον Τσέχο ομόλογό του συζητήθηκαν η πρωτοβουλία των τριών θαλασσών, η συνεργασία στον τομέα της οικονομίας, ενέργειας, πολιτικής προστασίας, άμυνας και παραγωγής ή συμπαραγωγής συστημάτων.

Τσέχος ΥΠΕΞ: «Προετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε τους Ουκρανούς πρόσφυγες»

«Στην Τσεχία προετοιμαζόμαστε ώστε να υποδεχτούμε τους πρόσφυγες που απομακρύνονται από τη ζώνη της σύρραξης», ανέφερε από την πλευρά του ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών και τόνισε την ανάγκη να υπάρχει συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Όλοι έχουμε δει τις εικόνες από τις πόλεις που έχουν βομβαρδιστεί, ενώ σχεδόν ένα εκατομμύριο άτομα έχουν ήδη διαφύγει και πολλοί περισσότεροι αναμένονται», επισήμανε.

Τόνισε δε πως είναι «πολύ σημαντικό να συνεργαστούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να προετοιμάσουμε την κατάλληλη ανταπόκριση και να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο και να μπορέσουμε να βοηθήσουμε χώρες όπως η Μολδαβία και η Ουγγαρία», χώρες που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση αυτή τη στιγμή.

Όπως ανέφερε ο κ. Λιπάβσκι, η συνάντηση γίνεται σε «περίεργους καιρούς, καιρούς έντασης», ενώ χαρακτήρισε «βίαιη επίθεση κατά του ουκρανικού λαού» την εισβολή της Ρωσίας.

Εξέφρασε ακόμη τα συλλυπητήριά του για την απώλεια μελών της ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία και ευχήθηκε οι υπόλοιποι να είναι ασφαλείς

Όπως επισήμανε είναι μια στιγμή πολύ σημαντική γιατί ενδέχεται να αλλάξουν πολλά σε επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Σε διμερές επίπεδο, τόνισε πως παραδοσιακά οι δύο χώρες έχουν πολύ στενή σχέση, η Ελλάδα είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους Τσέχους και εξέφρασε την επιθυμία για διεύρυνση της συνεργασίας και σε άλλους τομείς.

Τόνισε, τέλος, ότι ανάμεσα στις προτεραιότητες της επικείμενης τσεχικής Προεδρίας της ΕΕ είναι και τα Δυτικά Βαλκάνια.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση