05:17
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
05:17
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Δένδιας για Λιβύη: «Όχι μόνο δεν κάνει εκλογές, αλλά υπογράφει και με τους Τούρκους – Ε, δεν γίνεται»

Δεν προσγειώθηκε στην Τρίπολη της Λιβύης ο Δένδιας αλλά στη Βεγγάζη

Δεν προσγειώθηκε στην Τρίπολη της Λιβύης ο Δένδιας αλλά στη Βεγγάζη

19.11.2022
13:05
Τελευταία ενημέρωση: 19/11/2022 • 19:09
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έκανε δηλώσεις λίγες ώρες μετά το επεισόδιο στη Λιβύη

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, λίγες ώρες μετά την απόφασή του να μην αποβιβασθεί στην Τρίπολη της Λιβύης και να συνεχίσει το ταξίδι στη Βεγγάζη έκανε δηλώσεις στις οποίες αναφέρθηκε στην κυβέρνησης της Λιβύης.

Η τοποθέτηση των Ηνωμένων Εθνών, ότι η λιβυκή κυβέρνηση δεν είναι εξουσιοδοτημένη να υπογράφει συμφωνίες, προήλθε από την Ελλάδα, αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα».

«Εργασθήκαμε πάρα πολύ στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για να έρθει αυτό», προσθέτει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δένδιας σημειώνει, πως ο πρόεδρος του Λιβυκού Προεδρικού Συμβουλίου, Μοχάμεντ Μένφι ζήτησε την επίσκεψη στην Τρίπολη και «συμφωνήσαμε σαν προσωπική παραχώρηση σε αυτόν, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν επίσημες επαφές ή επαφές με την προσωρινή κυβέρνηση».

«Θα πηγαίναμε, θα τον βλέπαμε, θα φεύγαμε», επισημαίνει ο κ. Δένδιας και προσθέτει πως το ότι εμφανίστηκε η υπουργός Εξωτερικών «σημαίνει ότι δεν τηρήθηκε η συμφωνία».

Δένδιας: «Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε»

Ερωτηθείς σχετικά, αναφέρει πως άλλες ξένες κυβερνήσεις μιλάνε με την κυβέρνηση της Τρίπολης, «αλλά το θέμα είναι ότι για όλους ισχύει ότι έχει περιορισμένη εντολή, δεν μπορεί δηλαδή να υπογράφει συμφωνίες, αλλά τολμώ να πω και περιορισμένη χρησιμότητα». Ακόμη, «αυτές οι κυβερνήσεις δεν είναι υποχρεωμένες να αντιμετωπίσουν τη δική μας πραγματικότητα, που είναι το δεύτερο τουρκολιβυκό μνημόνιο».

«Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε», τονίζει χαρακτηριστικά.

Αναφέρει ακόμη, ότι και η Αίγυπτος δεν θέλει «ουσιαστικές επαφές» με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

«Λένε ότι η κυβέρνηση αυτή πρέπει να κάνει εκλογές. Και όχι μόνο δεν κάνει εκλογές, υφαρπάζει την παραμονή της εκμεταλλευόμενη κατά το δοκούν τους πόρους της Λιβύης και υπογράφει και με τους Τούρκους. Ε, δεν γίνεται».

Ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι «οι σχέσεις μας με τη Λιβύη θα παραμείνουν ως έχουν, από τη δική μας πλευρά».

«Θα προσπαθήσουμε – και αυτός ήταν ο σκοπός της επίσκεψης – να διατηρήσουμε μία ισχυρή σχέση με την Ανατολική Λιβύη, άρα και με το Κοινοβούλιο, και άρα, στην πραγματικότητα, με ένα Σώμα που δίνει δύναμη στη θέση μας ενάντια στην αποδοχή και σύναψη παράνομων κειμένων με τους Τούρκους». Από την άλλη «με τις μικρές μας δυνατότητες, γιατί θυμίζω ότι είναι μικρές οι δυνατότητές μας σε σχέση με τους άλλους, αφού θέλουμε χωρίς χρήματα και χωρίς στρατό να έχουμε επιρροή, να εμποδίσουμε την επέκταση των συμβατικών κατανοήσεων με την Τουρκία».

Δένδιας: Τι είπε για τις συναντήσεις του με Σάλεχ και Χαφτάρ

Αναφορικά με τις συναντήσεις του με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σάλεχ, και το στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι «ήταν απολύτως στη γραμμή που εμείς θα θέλαμε να είναι».

«Τόνισαν ότι η τουρκική παρουσία είναι επιζήμια και απαράδεκτη. Είχε σημασία να δούμε τον Σάλεχ και τον Χάφταρ, γιατί είχαν πάει στην Τουρκία. Τους είδε ο ίδιος ο Ερντογάν, είδε και τους Λίβυους βουλευτές ο Ερντογάν, γι΄ αυτό πήγα και στο Κοινοβούλιο και τους εξήγησα τις θέσεις μας».

Τέλος, υπογραμμίζει ότι το ενδεχόμενο διεξαγωγής των εκλογών στη Λιβύη «έχει πάει πολύ πίσω και γι’ αυτό και πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση