13:28
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
13:28
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Χρίστος Δήμας στο «S»: «Ο ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει την τοξική αντιπολίτευση»

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας / Φωτογραφία: Eurokinissi

24.07.2022
07:10
Τελευταία ενημέρωση: 25/07/2022 • 10:03
Ο Χρίστος Δήμας μιλά αποκλειστικά στην Ειρήνη Μπέλλα και στο «thestandard.gr»

Recently updated on July 25th, 2022 at 10:03 am

Με ένα ποσό που θα υπερβαίνει τα 500 εκ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, στην Ελλάδα αναφέρει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και Καινοτομία, Χρίστος Δήμας στη συνέντευξή του στο «thestandard.gr».

Απέναντι στο δύσκολο χειμώνα που επέρχεται τονίζει ότι η Ελλάδα αναπτύσσει ήδη συγκροτημένο σχέδιο για την ενίσχυση της ενεργειακής επάρκειας της και καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει την τοξική αντιπολίτευση.

Το μαρτύριο της σταγόνας εφαρμόζει η Μόσχα στην Ευρώπη στην παροχή του φυσικού αερίου. Πόσο δύσκολος αναμένεται ο χειμώνας και τι plan b υπάρχει;

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρότασή της για την ενέργεια με στόχο «έναν ασφαλή χειμώνα».

Η Ελλάδα αναπτύσσει ήδη συγκροτημένο σχέδιο για την ενίσχυση της ενεργειακής επάρκειας της και έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή μέτρα για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος τόσο στο δημόσιο τομέα, όσο και από τα νοικοκυριά.

Επίσης στο πλαίσιο της αλληλεγγύης η Ελλάδα στηρίζει -και θα συνεχίσει να στηρίζει- τις γειτονικές χώρες που αυτή την στιγμή έχουν έλλειψη στην παροχή φυσικού αερίου από την Ρωσία.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ταυτόχρονα η Ελλάδα έχει υποβάλει προτάσεις με στόχο την αντιμετώπιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο των προβλημάτων που εγείρονται και αφορούν τον πληθωρισμό, τις τιμές και την προμήθεια φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός έχει καταθέσει τόσο στο Συμβούλιο Κορυφής, όσο και προς την Επιτροπή, μια σειρά από προτάσεις που ανάμεσα στα άλλα αφορούν την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, την αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, την κοινή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορεί για κακή διαχείριση της κατάστασης και για μέτρα ανακούφισης- απάτη. Τι απαντάτε;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καλά θα κάνει να αναλογιστεί την κρισιμότητα των εξελίξεων και να σταματήσει την τοξική αντιπολίτευση για το θέμα αυτό που δεν οδηγεί πουθενά. Αν έχουν κάποια ουσιαστική πρόταση θα μπορούσαν να την καταθέσουν, δεν έχει συμβεί όμως κάτι τέτοιο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία ο  τουρισμός αναμένεται να σπάσει ρεκόρ. Αφού υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε  νέα μέτρα στήριξης; Πότε θα πρέπει να τα αναμένουμε;

«Πράγματι, οι αριθμοί δείχνουν ότι θα έχουμε μια πολύ καλή τουριστική περίοδο και αυτό θα έχει φυσικά θετικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία.

Είναι πολύ σημαντικό σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία -με πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης, ενεργειακή κρίση και πληθωρισμό- το θετικό πρόσημο στην οικονομία από το τουριστικό μας προϊόν να μας δίνει τη δυνατότητα να στηρίζουμε εμπράκτως τους συμπολίτες μας.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας / Φωτογραφία: Eurokinissi

Όπως έχει δηλώσει και ο Πρωθυπουργός τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων θα διευρύνονται και επεκτείνονται για όσο διαρκεί αυτή η κρίση, πάντοτε όμως χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους».

Ανακοινώσατε πρόσφατα την πρώτη ελληνικής σχεδίασης πλατφόρμα anti-drone, την οποία αναπτύσσει η ομάδα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ). Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που παρέχει αυτό το σύστημα και πότε θα είναι έτοιμο;

«Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη λύση, που παράγεται από Έλληνες επιστήμονες, και προορίζεται να δώσει λύσεις στο αυξανόμενο πρόβλημα της απειλής από Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών. Το πρόγραμμα βασίζεται σε τελευταίας τεχνολογίας συστήματα και συνδυάζεται με την έρευνα σε διάφορες τεχνολογίες και λειτουργίες ανίχνευσης και εξουδετέρωσης.

Οι επιστήμονες του ΕΚΕΤΑ βασίστηκαν σε μεθοδολογίες βαθιάς μάθησης (Deep learning) και ενσωμάτωσαν αισθητήρες διαφόρων τύπων για να υλοποιήσουν την πρώτη ολοκληρωμένη πλατφόρμα ελληνικής σχεδίασης για ανίχνευση, ταυτοποίηση, εντοπισμό και εξουδετέρωση μη εξουσιοδοτημένων και εν δυνάμει εχθρικών, μη επανδρωμένων ιπτάμενων μέσων.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το σύστημα συμμετείχε στον διαγωνισμό δεδομένων (data challenge) στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου πάνω στα Στρατιωτικά Συστήματα Επικοινωνιών και Πληροφοριών. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από το ΝΑΤΟ και διεξήχθη από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο του 2021 και το σύστημα του ΕΚΕΤΑ απέσπασε την 1η θέση.

Σήμερα το ΕΚΕΤΑ βρίσκεται στη φάση της τελειοποίησης του anti-drone συστήματος ως προς τους διαφορετικούς αισθητήρες που αξιοποιούνται (ραντάρ, θερμικές κάμερες και οπτικές κάμερες, μικρόφωνα, ανιχνευτές ραδιοκυμάτων) και τους αλγορίθμους που έχουν αναπτυχθεί, με την ερευνητική ομάδα να είναι έτοιμη να περάσει και στο στάδιο των τελικών δοκιμών του σε πραγματικές συνθήκες. Την ίδια στιγμή, βρίσκεται σε συζητήσεις με ιδιωτικές εταιρίες για ενδεχόμενη εμπορική του αξιοποίηση».

Ποια είναι η συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης στην Έρευνα;

«Η χρηματοδότηση για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, στην Ελλάδα θα υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, την ουσιαστική ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων, την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών όλων των Ερευνητικών Κέντρων και επιπλέον μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη και εξέλιξη του οικοσυστήματος καινοτομίας».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση