02:02
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:02
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Χαρίτσης: «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να είναι η αιχμή του δόρατος της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης»

Ο Αλέξης Χαρίτσης στη Βουλή / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Ο Αλέξης Χαρίτσης στη Βουλή / Φωτογραφία: EUROKINISSI

25.05.2024
22:00
Τελευταία ενημέρωση: 26/05/2024 • 10:29
Όσα ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης

Στην βαθιά κρίση της Ευρώπης, “κρίση οικονομική, κρίση περιβαλλοντική, κρίση γεωπολιτική, εντέλει κρίση πολιτική”, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στο συνέδριο που συνδιοργανώνουν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας και η ΓΣΕΒΕΕ με την συνεργασία του Economist με θέμα: «ΜμΕ: Καινοτομία, ανταγωνιστικότητα και ευημερία σε ένα άστατο οικονομικό περιβάλλον».

Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στον Μάριο Ντράγκι, στον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναθέσει να συντάξει την έκθεση για το μέλλον των ευρωπαϊκών οικονομιών λέγοντας: “Σύμφωνα με την έκθεση Ντράγκι, που θα αποτελέσει τον οδοδείκτη για τον μετασχηματισμό της Ένωσης, το οικονομικό αδιέξοδό της θα επιλυθεί μέσα από τη στροφή στις επενδύσεις αλλά και μέσα από την επιστροφή στο Κράτος. Στο αναπτυξιακό Κράτος, όπως λέμε εμείς στη Νέα Αριστερά. Είναι αυτή η ιδέα ευθυγραμμισμένη με τα όσα υποστηρίζουν και προωθούν οι κυρίαρχες πολιτικές οικογένειες της Ευρώπης; Η απάντηση είναι μονολεκτικά όχι. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου οι κυρίαρχες ιδέες των πολιτικών ελίτ της Ευρώπης βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με την πραγματικότητα της οικονομικής πολιτικής και των οικονομικών αναγκών της Ένωσης”.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι “η κρίση της Ευρώπης δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι, δυστυχώς, κυρίως γεωπολιτική”. Αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία σημειώνοντας ότι “η Ευρωπαϊκή διπλωματία, λοιπόν, παραιτήθηκε του ειδικού της βάρους και της χρησιμοποίησης της διαμεσολαβητικής της ισχύος, ώστε να τερματιστεί αυτό που πλέον μοιάζει με ‘πόλεμο χωρίς τέλος’, ακολουθώντας τις υποδείξεις του αμερικανικού παράγοντα”.

Ακολούθως σημειώνει: “Εάν οι επιλογές της Ευρώπης, σύμφωνα και με την δήλωση του Ζοζέπ Μπορέλ, είναι μόνο ο πόλεμος διά αντιπροσώπου ή ο πόλεμος αυτός καθ’ αυτός, οι προτεραιότητές της δεν μπορούν να είναι άλλες από την ανασυγκρότηση της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας. Μπορεί η Ευρώπη να χρηματοδοτήσει και την πράσινη μετάβαση και την καινοτομία και το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο αλλά και τον ‘αιώνιο πόλεμο’; Η απάντηση για εμάς είναι απλή και μονολεκτική. Όχι”.

Γενικεύοντας ο κ. Χαρίτσης υποστήριξε ότι “Αυτός ο προσανατολισμός της Ευρώπης προς τον πόλεμο (στην Ουκρανία, στην Παλαιστίνη, στη ζώνη του Σαχέλ), είναι μια υπαρξιακή απειλή για την ίδια την Ευρώπη. Είναι το μεγάλο εμπόδιο που στέκεται μπροστά της, και το οποίο απειλεί να αποτρέψει τη διοχέτευση των οικονομικών πόρων προς την Πράσινη Μετάβαση, προς την πλήρη απανθρακοποίηση της οικονομίας της, και προς την διατήρηση του Ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

Αναφέρθηκε στα εσωτερικά ζητήματα λέγοντας: “Η ακρίβεια και η εγχώρια οικονομία αποτελούν το επίκεντρο της τρέχουσας προεκλογικής καμπάνιας. Η κυβέρνηση θα λέει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι υψηλότεροι του ασθενικού ευρωπαϊκού μέσου όρου. Εμείς θα αντιτάσσουμε τη σκληρή πραγματικότητα, ότι οι Έλληνες έχουν την δεύτερη μικρότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρωζώνη”.

Ακολούθως ανέπτυξε τις προτάσεις της Νέας Αριστεράς: “Η Ευρώπη, λοιπόν, σήμερα χρειάζεται ένα μόνιμο μηχανισμό κοινού δανεισμού για να χρηματοδοτήσει την πράσινη μετάβαση και την καινοτομία. Εμείς πιστεύουμε σε ένα ‘αιώνιο’ Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και όχι σε έναν ‘Αιώνιο Πόλεμο’.

Σε ένα Ταμείο Ανάκαμψης, όμως, που δεν θα δίνει φθηνότερο χρήμα μόνο σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά πρόσβαση στη χρηματοδότηση στις αποκλεισμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για να επενδύσουν στην καινοτομία. Για να γίνουν ανταγωνιστικές. Για να μεγαλώσουν και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.

Και σε ένα Ταμείο που θα χτίζει την Ανθεκτικότητα – που οι περισσότεροι ξεχνάνε – γιατί οι απειλές της κλιματικής κρίσης είναι τρομακτικές. Η Ευρώπη όμως χρειάζεται και εκείνα τα διαρθρωτικά εργαλεία για να κατευθύνει τους πόρους αυτούς στα κατώτερα στρώματα. Εμείς πιστεύουμε ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει π.χ. να κατευθυνθούν σε θεσμούς όπως οι ενεργειακές κοινότητες, η αναβάθμιση των δικτύων και η εξοικονόμηση ενέργειας σε μαζική κλίμακα. Και να μην στηριζόμαστε μόνο στους μηχανισμούς της αγοράς και τις μεγάλες εταιρείες ενέργειας ως βασικούς δρώντες που θα μας οδηγήσουν στο ασφαλές λιμάνι της πράσινης ανάπτυξης”.

Ειδικότερα για της μικρομεσαίες επιχειρήσεις τόνισε: “Να βρούμε εργαλεία ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μην είναι ο μεγάλος χαμένος αλλά η αιχμή του δόρατος της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Η Ευρώπη χρειάζεται ενισχυμένους κοινούς φορολογικούς κανόνες και μια σταυροφορία ενάντια στους φορολογικούς παραδείσους, τη φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή των τεχνολογικών γιγάντων του διαδικτύου. Εμείς, στην Νέα Αριστερά, πιστεύουμε σε μια πανευρωπαϊκή προσπάθεια ρύθμισης της εργασίας με ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες για την εξάλειψη της ελαστικής εργασίας και την ρύθμιση του πλαισίου στις πλατφόρμες και στις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγή. Πιστεύουμε στην αναγκαιότητα θεσμοθέτησης ενός πανευρωπαϊκού και ενιαίου ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος”.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση