05:19
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
05:19
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Την Τετάρτη στη Βουλή το πρώτο «μπρα-ντε-φερ» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τις παρακολουθήσεις – Συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Αίθουσα στην ελληνική Βουλή / Φωτογραφία: Eurokinissi

Αίθουσα στην ελληνική Βουλή / Φωτογραφία: Eurokinissi

23.08.2022
23:28
Τελευταία ενημέρωση: 24/08/2022 • 7:20
Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ σε βάρος του Νίκου Ανδρουλάκη και δημοσιογράφων

Την Τετάρτη 24 Αυγούστου το πρώτο πολιτικό crash test για κυβέρνηση και αντιπολίτευση, καθώς πρόκειται να συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τις παρακολουθήσεις.

Η κυβέρνηση επιμένει πως θέλει να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, με το κυβερνών κόμμα να επιδιώκει ωστόσο να συζητηθεί η υπόθεση σε βάθος δεκαετίας. Από την άλλη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν να κληθούν στη βουλή για τις παρακολουθήσεις τόσο ο παραιτηθείς σύμβουλος του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, όσο και άλλα στελέχη που σχετίζονται με τα γεγονότα που αφορούν στην υπόθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Η Βουλή των Ελλήνων, το εξωτερικό του κτιρίου
Η Βουλή των Ελλήνων, το εξωτερικό του κτιρίου / Φωτογραφία: Eurokinissi

Πιο, συγκεκριμένα, η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε να συνεδριάσει την Τετάρτη η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με θέμα τον διορισμό νέου διοικητή της ΕΥΠ του Θεμιστοκλή Δεμίρη στην θέση του Παναγιώτη Κοντολέοντα.

Η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής η οποία άνοιξε εκτάκτως τη Δευτέρα, έπειτα από αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αποκαλύψεις για την υπόθεση αποφάσισε, επίσης, ότι η συνεδρίαση της ολομέλειας, επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη, θα διεξαχθεί την Δευτέρα 29 Αυγούστου.

Εκείνη την εβδομάδα την Τετάρτη ή την Πέμπτη (31/08 ή 01/09) θα συνεδριάσει και πάλι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με τα αιτήματα της αντιπολίτευσης. Υπενθυμίζεται ότι έχει ζητηθεί να κληθούν για ακρόαση στην επιτροπή ο νέος και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, η εισαγγελέας κα Βλάχου, ο παραιτηθείς γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος, και οι υπουργοί Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Οικονόμου: Λέμε «ναι» στη διερεύνηση όχι μόνο του παρόντος περιστατικού, αλλά να επεκταθεί η έρευνα σε βάθος χρόνου

«Θέλουμε πλήρη διερεύνηση. Θέλουμε πλήρη διερεύνηση και για την χρήση κακόβουλων λογισμικών εντός της ελληνικής επικράτειας» επανέλαβε στην πρωινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε ότι η εξεταστική θα πρέπει να εξετάσει τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών σε βάθος χρόνου. Λέμε «ναι» στη διερεύνηση όχι μόνο του παρόντος περιστατικού, αλλά να επεκταθεί η έρευνα σε βάθος χρόνου, όχι για να υπάρξει ένας συμψηφισμός, αλλά για να προκύψει ένα ωφέλιμο αποτέλεσμα για το μέλλον.

Άλλωστε, η κυβέρνηση σημειώνει πως στη διαδικασία που ξεκινά αύριο, «το βασικό ζητούμενο είναι να βρούμε καλύτερα φίλτρα για να αποφύγουμε τέτοια ζητήματα στο μέλλον. Η δικαστική λειτουργός αποφάνθηκε στο πλαίσιο του νόμου, γι’ αυτό ήταν νόμιμη η επισύνδεση στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη. Αν κάποιος διαφωνεί, ας απευθυνθεί στο δικαιοσύνη».

«Ο πρωθυπουργός είπε ότι αν ήταν σε γνώση του, η εξέλιξη θα ήταν διαφορετική. Οι ελληνικές αρχές δεν χρησιμοποιούν τα κακόβουλα λογισμικά» συμπλήρωσε, απορρίπτοντας τις κατηγορίες πως η ΕΥΠ έκανε χρήση του Predator.

Σκουρλέτης: «Δεκαπέντε χιλιάδες παρακολουθήσεις είχαμε το τελευταίο διάστημα…»

Η επερχόμενη συζήτηση στη Βουλή για τις υποκλοπές από την ΕΥΠ, τις ευθύνες της κυβέρνησης και την πραγματική έκταση του θέματος, είναι μια κορυφαία συζήτηση η οποία έχει ως αντικείμενο τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας στην Ελλάδα σήμερα, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλοκαίρι Μαζί».

Αναφερόμενος στα στοιχεία που επίσημα έχουν παρουσιαστεί, πρόσθεσε ότι άμεσα ή έμμεσα παρακολουθούνται εκατοντάδες χιλιάδες άτομα στην χώρα, ενώ δεν έχουν ελεγχθεί ουσιαστικά οι καταγγελίες για το λογισμικό παρακολούθησης Pretador καθώς και η εταιρεία Intellexa.

«Πρέπει να καταλάβουμε τι έχουμε μπροστά μας. Δεν ξέρω αν είδατε τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, όχι αυτά που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ ή οποιοσδήποτε άλλος. Δεκαπέντε χιλιάδες παρακολουθήσεις είχαμε το τελευταίο διάστημα…» είπε μεταξύ άλλων, ο βουλευτής.

Σπυρόπουλος: «Το Σύνταγμα μιλάει ξεκάθαρα για το απόρρητο των συνομιλιών βουλευτών και ευρωβουλευτών»

«Επιλέγει ξεκάθαρα ο κ. Μητσοτάκης να πάει να τσακωθεί στη Βουλή με τον κ. Τσίπρα, χωρίς να μπαίνουν στην ουσία του θέματος. Γι’ αυτό και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν στην πρότασή μας στη Διάσκεψη των Προέδρων να γίνει το λογικό» είπε από την πλευρά του, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος, μιλώντας στο MEGA.

Ο κ. Σπυρόπουλος πρόσθεσε ότι έπρεπε πρώτα να έχει καταθέσει τα στοιχεία στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. «Γιατί θα συζητήσουν στη Βουλή; Για πράγματα τα οποία δεν ξέρουμε; Δεν ζητήσαμε από τον κ. Μητσοτάκη να ενημερώσει στο αυτί ή κρυφά τον κ. Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ.

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος στο ΠΑΣΟΚ
Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος στο ΠΑΣΟΚ / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Εμείς ζητήσαμε να αποκαλυφθούν όλα και να έρθουν στο φως της δημοσιότητας», ανέφερε, ενώ θυμίζοντας τι έγινε στην περίοδο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σημείωσε πως δεν θα κρυφτούν οι ευθύνες και του ίδιου του πρωθυπουργού. «Δεν θα γίνει αυτό! Θα είμαστε εδώ για να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια».

«Έχουν περάσει τόσες εβδομάδες και είναι αδιανόητο να προσπαθεί ο κ. Μητσοτάκης -που έχει προσωπική ευθύνη και πρέπει να απολογηθεί πλέον στον ελληνικό λαό- και η κυβέρνηση να συγκαλύψουν αυτό το τεράστιο σκάνδαλο», τόνισε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Σπυρόπουλος ζήτησε να γίνουν γνωστοί οι λόγοι της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

«Το Σύνταγμα μιλάει ξεκάθαρα για το απόρρητο των συνομιλιών βουλευτών και ευρωβουλευτών. Είναι δυνατόν σε μία προηγμένη δημοκρατία, ένας πρωθυπουργός, εάν το επιλέξει, να παρακολουθεί οποιονδήποτε πολιτικό του αντίπαλο;» είπε ο Ανδρέας Σπυρόπουλος.

KKE: «Η ΝΔ έχει στόχο να “πετάξει την μπάλα στην εξέδρα”»

Από την πλευρά του, το κομμουνιστικό κόμμα με ανακοίνωσή του δηλώνει πως στηρίζει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ενώ απορρίπτει την πρόταση της ΝΔ για δεκαετή επέκταση του χρόνου διερεύνησης της εξεταστικής επιτροπής, καθώς όπως τονίζει αυτή γίνεται χωρίς στοιχεία. Μάλιστα από τον Περισσό επιδιώκουν να εντάξουν στα υπό εξέταση περιστατικά και το ζήτημα των συνακροάσεων στην έδρα του κόμματος.

«Όπως τονίσαμε από την πρώτη στιγμή, το ΚΚΕ συμφωνεί στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανάγκη στο σχετικό αίτημα, που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, να συμπεριληφθούν σαφώς τόσο η υπόθεση της παρακολούθησης δημοσιογράφων όσο και η υπόθεση “συνακροάσεων-υποκλοπών” στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, για τις οποίες υπάρχουν καταγγελίες και συγκεκριμένα στοιχεία ήδη από το 2016.

Εικόνα από τα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό
Εικόνα από τα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό / Φωτογραφία: Eurokinissi

Από κει και πέρα, η πρόταση της ΝΔ για μια δεκαετή επέκταση του χρόνου διερεύνησης της εξεταστικής επιτροπής, χωρίς αναφορές σε συγκεκριμένα περιστατικά και χωρίς στοιχεία, μοναδικό στόχο έχει να “πετάξει την μπάλα στην εξέδρα” για να βγει η κυβέρνηση της ΝΔ απ’ τη δύσκολη θέση του υπόλογου για όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί.

Πάνω απ’ όλα το ΚΚΕ θα επιχειρήσει να αναδείξει το σκοτεινό κι επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο που έχουν συνδιαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις και έχουν ψηφίσει τα υπόλοιπα κόμματα, το οποίο στρώνει το έδαφος για πρακτικές παρακολούθησης και παραβιάσεων του απορρήτου των επικοινωνιών».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση