Απαντήσεις για τη συμμετοχή του στην ΜΚΟ Fight Impunity, ιδρυτής της οποίας είναι ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» του σκανδάλου Qatar Gate, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, έδωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
«Είναι πρωτόγνωρα πράγματα αυτά που ακούγονται. Υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας. Κανείς δεν μπορεί να δει κάποιον αν δεν πάρει προηγουμένως έγκριση από τους αρμόδιους των θεσμών. Θα δούmε από την έρευνα τι έγινε σε αυτήν την περίπτωση», είπε ο πρώην Επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ στον ANT1.
Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «έχει κάνει μεγάλη ζημιά αυτή η ιστορία και στην Ελλάδα και στους θεσμούς της ΕΕ. Είναι θεσμικό μείζον θέμα, ηθικό και πολιτικό, των ευρωπαϊκών θεσμών, που πρέπει να αντιμετωπιστεί».
Ερωτηθείς εάν οι εξελίξεις έχουν αντίκτυπο και στην Νέα Δημοκρατία, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών είπε «εγώ θα μιλήσω πιο γενικά από ότι για τα εσωτερικά ενός κόμματος. Αυτό εκ των πραγμάτων πρέπει να προβληματίζει όλα τα πολιτικά κόμματα στην χώρα, γιατί όλα εκπροσωπούνται στο Ευρωκοινοβούλιο. Είναι θέμα ηθικής τάξεως. Η ζημιά είναι ήδη μεγάλη», προσθέτοντας πως τις συνέπειες του σκανδάλου «πρέπει να τις δούμε το συντομότερο δυνατόν, γιατί η Ελλάδα είχε κάνει βήματα μπροστά και τώρα έχουμε μπροστά μας το Ταμείο Ανάκαμψης και πολλά άλλα, που πρέπει να τα δούμε».
Αναφερόμενος στην συμμετοχή του σε τιμητική θέση στην ΜΚΟ που είχε ιδρύσει ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής που κατά πολλούς είναι ο «εγκέφαλος» του σκανδάλου που ταλανίζει την Ευρώπη, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε:
«Πριν από τρία χρόνια προτάθηκε η σύσταση αυτού του νέου οργανισμού καταπολέμησης της ατιμωρησίας και έγιναν προσκλήσεις σε αξιωματούχους ευρωπαϊκών χωρών και αξιωματούχων της ΕΕ και σε κάποιους νομπελίστες, να είμαστε τιμητικά μέλη αυτής της πρωτοβουλίας, που ήταν μια καλή πρωτοβουλία, καθώς ο κ. Παντσέρι δεν ήταν ένας τυχαίος ευρωβουλευτής. Ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Σημείωσε δε πως «εγώ έκανα κάτι έξυπνο: ζήτησα γραπτώς από την ΕΕ την έκφραση γνώμης για το αν αξίζει να είμαι μέλος της Επιτροπής αυτής και έγινα μέλος με την έγγραφη γνώμη της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν».
Εξηγώντας την ακαριαία αντίδραση και την παραίτηση του, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε στον ΑΝΤ1 πως «πέντε λεπτά μετά από το άκουσμα της είδησης, μίλησα με την κ. Μονγκερίνι και άλλους και είπαμε πως πρέπει να παραιτηθούμε εκείνη την στιγμή».
«Είχε ηθικό πρόσημο αυτός ο οργανισμός που χάθηκε μετά από όσα έγιναν από τον κ. Παντσέρι, καθώς έφυγαν όλοι, έφυγαν και οι νομπελίστες», σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος.
Ο ρόλος του Αβραμόπουλου στην ΜΚΟ «Fight Impunity»
«Νέος ρόλος για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο», Ήταν ο τίτλος των δημοσιευμάτων για τον ρόλο του Αβραμόπουλου στην ΜΚΟ του Παντζέρι, αρκετά πομπώδης, καθώς όλοι περίμεναν ότι ο επίτροπος και πρώην εμπλεκόμενος του σκανδάλου Novartis θα είχε καταλάβει κάποια άλλη, πιο θεσμική θέση στο εξωτερικό.
«Μέλος του διεθνούς μη κυβερνητικού οργανισμού FIGHT IMPUNITY γίνεται ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος και υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου του, Πιερ Αντόνιο Παντζέρι».
Αυτός ήταν ο «νέος ρόλος» του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος παραιτήθηκε μετά τις αποκαλύψεις. Nα θυμίσουμε ότι ο Αβραμόπουλος ήταν τον προηγούμενο καιρό φαβορί για τη θέση του ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ στον Περσικό Κόλπο, άγνωστο εάν μετά τις εξελίξεις άλλαξε κάτι.