21:45
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
21:45
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Αρβανίτης: «Θα επιδιώξω ακόμη μεγαλύτερες νίκες για τους εργαζόμενους και ευκαιρίες για τη νέα γενιά»

Κώστας Αρβανίτης / Φωτογραφία: Eurokinissi

Κώστας Αρβανίτης / Φωτογραφία: Eurokinissi

01.06.2024
17:18
Τελευταία ενημέρωση: 02/06/2024 • 22:28
Όσα δήλωσε ο Κώστας Αρβανίτης

Recently updated on June 2nd, 2024 at 10:28 pm

«Χρειαζόμαστε ισχυρή νομιμοποίηση στο Ευρωκοινοβούλιο για να μπορούμε να δίνουμε τις μάχες για τους Έλληνες, για τους Ευρωπαίους πολίτες και όχι για τα λόμπι», τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης.

Ο κ. Αρβανίτης εκφράζει την πεποίθηση ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. βρίσκεται σε τροχιά ανόδου» και ότι «αυτό θα καταγραφεί στις εκλογές, στις οποίες το μεγάλο στοίχημα είναι η συμμετοχή».

Για την προσωπικό του έργο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζει μεταξύ άλλων ότι «δώσαμε σημαντικές μάχες με έμφαση τον ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό και την υπεράσπιση του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του Τύπου καθώς και υπέρ των θεραπευτικών κοινοτήτων για εξαρτημένους.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Κώστα Αρβανίτη στη δημοσιογράφο Νίνα Μελισόβα για το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

ΕΡ: Γιατί να ψηφίσουν οι πολίτες στις ευρωεκλογές όταν θεωρούν ότι το ΕΚ και οι ευρωβουλευτές δεν παίζουν ρόλο στα σημαντικά θέματα και ότι όλα είναι “στημένα”.

ΑΠ: Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενημερωθούν οι πολίτες ότι πλέον οι νόμοι που ψηφίζονται στην Ελλάδα κατά πλειονότητα αφορούν ενσωμάτωση ενωσιακού δικαίου, το οποίο διαμορφώνεται και αποκρυσταλλώνεται στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο.

Εκεί αποφασίσαμε για τον ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό, εκεί αγωνιζόμαστε για να αναβαθμίζουμε τους Ευρωπαίους εργαζόμενους, ιδίως σε ταλαιπωρημένες οικονομίες όπως η δική μας, από εκεί επιμένουμε ώστε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να ενσωματώσει άμεσα αυτήν την Οδηγία ώστε οι χαμηλόμισθοι να ανασάνουν.

Στο Ευρωκοινοβούλιο κινούμαστε προς την 6ωρη εργασία χωρίς μισθολογικές μεταβολές, ενώ στην Ελλάδα η κυβέρνηση μας πηγαίνει δεκαετίες πίσω με μοντέλα εξοντωτικής 6ήμερης εργασίας.

Στο Ευρωκοινοβούλιο το γραφείο μου κέρδισε τη μάχη για να συνεχίσουν να είναι ορατά για την Ένωση τα “στεγνά” προγράμματα θεραπείας για τους εξαρτημένους χρήστες ναρκωτικών.

Στο Ευρωκοινοβούλιο το γραφείο μου συνέβαλε επίσης καίρια στη γνωμοδότηση για λογαριασμό της Επιτροπής EMPL για τα ζητήματα απασχόλησης στη θεματική της Τεχνητής Νοημοσύνης, της προστασίας των δικαιωμάτων και των δεδομένων των εργαζομένων, όπως και της μέριμνας για την τηλεκατάρτιση και τη γενικότερη ρύθμιση του καθεστώτος τηλεργασίας.

Θεωρώ ότι μεγάλο μέρος των πολιτών, με την τραγική αφορμή του εγκλήματος των Τεμπών και του αγώνα των συγγενών των θυμάτων για δικαίωση, βλέποντας την κ. Καρυστιανού και τον κ. Ασλανίδη να τοποθετούνται και τους ευρωβουλευτές να τους αφουγκράζονται με προσοχή στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου και να ικανοποιούν ομόφωνα το αίτημά τους, καταλαβαίνουν ότι η φωνή τους ακούγεται προσεκτικά από το Ευρωκοινοβούλιο και ότι όχι, δεν είναι όλα «στημένα».

Το ΕΚ είναι το πιο δημοκρατικό και πολυσυλλεκτικό όργανο. Οι μάχες εκεί κερδίζονται και χάνονται και όχι στην Κομισιόν των δοτών Επιτρόπων που ουσιαστικά λογοδοτούν περισσότερο στις κυβερνήσεις που τους προώθησαν.

Χρειαζόμαστε, λοιπόν, ισχυρή νομιμοποίηση στο Ευρωκοινοβούλιο για να μπορούμε να δίνουμε τις μάχες για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, για τους Ευρωπαίους και τις Ευρωπαίες. Για τους πολίτες και όχι για τα λόμπι.

ΕΡ: Ποιες είναι οι πιο σημαντικές πρωτοβουλίες σας την πενταετία που πέρασε;

ΑΠ: Στα πέντε αυτά χρόνια κάναμε με το γραφείο μου δυναμικές παρεμβάσεις και δώσαμε σημαντικές μάχες στις Επιτροπές Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) και Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL).

Συμμετείχα ενεργά στην σύνταξη του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα, με στόχο την προστασία των Ελλήνων πολιτών από επιπτώσεις από την ΕΕ, ως συνέπεια των πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Υπερασπίστηκα την Ελευθερία της έκφρασης του Τύπου και των δημοσιογράφων, πανευρωπαϊκά με πληθώρα ερωτήσεων, παρεμβάσεων, εκδηλώσεων για περιπτώσεις fake news, χειραγώγησης του Τύπου, SLAPP, διώξεων, στοχοποίησης και δολοφονιών δημοσιογράφων, όπως του Γιώργου Καραϊβάζ, δολοφονία που δεν έχει ακόμη διαλευκανθεί.

Στα εργασιακά θέματα συνέταξα τη γνωμοδότηση για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην εργασία, προασπίστηκα το δικαίωμα στην αποσύνδεση, τα δικαιώματα των εργαζομένων στις πλατφόρμες, ώστε να θεωρούνται μισθωτοί και όχι ελεύθεροι επαγγελματίες και είμαι περήφανος που δούλεψα για τον ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό, οδηγία που δεν ενσωματώνει στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σημαντική ήταν η δράση μας στο κομμάτι του μεταναστευτικού, καταγγέλλοντας τις παράνομες επαναπροωθήσεις από ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα και συμμετέχοντας ενεργά στην συνδιαμόρφωση της τελικής θέσης του Ευρωκοινοβουλίου σε προοδευτική, ανθρωπιστική κατεύθυνση, πριν τις διαπραγματεύσεις του Τριλόγου.

Μεγάλη ήταν και η νίκη στο πεδίο της απεξάρτησης, καθώς προωθήσαμε με επιτυχία σχεδόν 90 τροπολογίες και πετύχαμε ώστε να διασωθούν από προδιαγεγραμμένο αφανισμό οι θεραπευτικές κοινότητες με “στεγνά” προγράμματα θεραπείας.

Διοργάνωσα την εκδήλωση Τέμπη: Εκτροχιασμός του Κράτους Δικαίου, με συμμετοχή της προέδρου του συλλόγου Τέμπη 2023, Μαρίας Καρυστιανού και την εκδήλωση «Κράτος Δικαίου και Ανεξάρτητες Αρχές» με συμμετοχή της πρώην Πρωθυπουργού Βασιλικής Θάνου.

Τοποθετήθηκα και στήριξα με επιτυχία στην Επιτροπή Αναφορών τις αναφορές του συλλόγου Τέμπη 2023 για το Έγκλημα των Τεμπών, της Ελένης Κωστοπούλου, μητέρας του δολοφονημένου Ζακ, των Κατοίκων της Ιερισσού για τον αγώνα τους κατά των εξορύξεων και των Κατοίκων των Εξαρχείων για παρατυπίες στην επέκταση του Μετρό.

ΕΡ: Γιατί καταψηφίσατε το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και τί θα θέλατε για να δώσετε τη συναίνεσή σας;

ΑΠ:Το Σύμφωνο ήταν υποχρεωμένο να υπηρετήσει την ρήτρα αλληλεγγύης μεταξύ των Κρατών-Μελών.

Το τι είδους αλληλεγγύη θα συμφωνούσαν τελικά τα Κράτη-Μέλη μεταξύ τους, αλλά και με την Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο, το είδαμε όλοι στο τελικό κείμενο.

Εμείς υποστηρίζαμε εξαρχής – και τελικά με μεγάλες «συμμαχίες της λογικής» πετύχαμε- το Ευρωκοινοβούλιο να δώσει εξουσιοδότηση στον σοσιαλδημοκράτη Πρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής να επιμείνει στις τριμερείς διαπραγματεύσεις με Κομισιόν και Κράτη-Μέλη μέχρι τέλους για αναλογική και υπό συνδυαστικά κριτήρια οικονομίας και υποδομών μετεγκατάσταση των μεταναστών και προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη μετά τη συνοπτική διαδικασία στα σύνορα.

Η Δεξιά στην Ευρώπη και η ΝΔ με μεγάλο ζήλο αντί για αναλογική μετεγκατάσταση ζήτησαν την παραμονή αυτών των ανθρώπων στις χώρες πρώτης υποδοχής, δηλαδή κατά κανόνα στην Ελλάδα, αντί χρημάτων «ανά κεφαλή».

Οι σοσιαλδημοκράτες εντελώς ανεξήγητα τελικά υπαναχώρησαν προσχηματικά για να μη «χαλάσουν οι διαπραγματεύσεις», ενώ η πίεση βρισκόταν στη μεριά της Κομισιόν και του Συμβουλίου και η πλάστιγγα έγειρε τελικά προς τις επιδιώξεις της ευρωπαϊκής Δεξιάς.

Εμείς Σύμφωνο που κάνει την ήδη πολύ επιβαρυμένη χώρα μας αποθήκη κι άλλων ταλαίπωρων ανθρώπων με λογικές σκλαβοπάζαρου για να αγοράζουν χυδαία οι εταίροι μας την ήσυχη συνείδησή τους και για να κάνει ο κ. Μητσοτάκης το καλό παιδί στην Κομισιόν και στον Όρμπαν και για να μοιράζει χρήματα σε ημέτερους δεν επρόκειτο να ψηφίσουμε, για αμέτρητους, αυτονόητους για όλους μας λόγους.

ΕΡ: Η πρωτοβουλία σας για μεγαλύτερο έλεγχο των ναρκωτικών απέδωσε;

ΑΠ: Η πρωτοβουλία και η μεγάλη επιτυχία του γραφείου σε νομοθετικό και επιτελικό επίπεδο ήταν η διασφάλιση του πλήρους δικαιώματος στη θεραπεία για τους εξαρτημένους χρήστες και η διάσωση εκατοντάδων δομών και δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων, επιστημόνων, και θεραπευομένων πανευρωπαϊκά από την απόλυτη ενωσιακή απαξίωση.

Αναφέρομαι στα «στεγνά» προγράμματα θεραπείας, είτε αφορούν σε μοντέλα κοινότητας όπως του ΚΕΘΕΑ στην Ελλάδα είτε σε άλλες τους μορφές και προσεγγίσεις, τα οποία για κάποιον ανεξήγητο λόγο δεν αναφέρονταν ρητά και διακριτά στο νομοθετικό κείμενο, παρότι τα αντίστοιχα της λεγόμενης μείωσης βλάβης είχαν εξέχουσα θέση και επανειλημμένη αναφορά.

Το λέω αυτό γιατί η έλλειψη οποιασδήποτε αναφοράς συνεπάγεται μη αναγνώριση από την Ένωση. Μη αναγνώριση συνεπάγεται μη ακρόαση, μη χρηματοδότηση. Προφανώς και δεν θα επιτρέπαμε να συμβεί κάτι τέτοιο όταν στη χώρα μας έχουμε εμπειρία από την μακρά υποδειγματική λειτουργία του ΚΕΘΕΑ.

ΕΡ: Τι προσδοκάτε από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών;

ΑΠ: Προσδοκούμε ρητή, ισχυρή εντολή από το εκλογικό σώμα για συνέχιση του έργου μας στο Ευρωκοινοβούλιο με πολλούς, καλούς, και αποτελεσματικούς ευρωβουλευτές και για ενδυνάμωσή μέσω του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. της θεσμικής φωνής της ευρωπαϊκής Αριστεράς στη εντατική νομοθετική και πολιτική διαδικασία της Ένωσης.

Οι ευρωεκλογές δεν είναι δημοσκοπικό στιγμιότυπο, όπως θέλει να τις υποβαθμίσει ο κ. Μητσοτάκης ξεπέφτοντας σε μικροπολιτικούς τακτικισμούς. Για εμάς προέχει σε μια τόσο κρίσιμη ιστορική καμπή, σε μια τόσο τεταμένη και κοσμογονική περίοδο, να προκύψει μια ισχυρή ευρωκοινοβουλευτική ομάδα με αριστερό προσανατολισμό, υψηλή κατάρτιση και αντίληψη για τα πεδία πολιτικής, μαχητικότητα και αποδοτικότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. έχει καλή βάση, πείθει ολοένα και περισσότερο, ολοένα και περισσότερους, βρίσκεται σε τροχιά ανόδου και θεωρώ ότι αυτό θα καταγραφεί στις εκλογές, στις οποίες το μεγάλο στοίχημα είναι η συμμετοχή.

ΕΡ: Στο θέμα της απασχόλησης των νέων στην Ευρώπη- μετείχατε στη σχετική Επιτροπή- και στην Ελλάδα, ποιές είναι οι πρωτοβουλίες που πήρατε;

ΑΠ: Μια πολύ σημαντική Οδηγία που φέρει και την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. είναι η Οδηγία για Επαρκείς Κατώτατους Μισθούς στην ΕΕ, ένα εργαλείο για τον καθορισμό κατώτατου μισθού μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων που -μεταξύ άλλων- επιτάσσει την κάλυψη τουλάχιστον 80% των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Με την Οδηγία για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες, αναβαθμίζονται τα εργασιακά δικαιώματα και το καθεστώς απασχόλησης χιλιάδων εργαζομένων που βρίσκονται μετέωροι. Η Οδηγία για ίση αμοιβή για ίση εργασία γεφυρώνει το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες. Ειδικότερα για τους νέους, στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίναμε ψήφισμα κατά της απλήρωτης πρακτικής άσκησης -μια μάστιγα στυγνής εκμετάλλευσης χιλιάδων νέων εργαζομένων με όρους γαλέρας υπό το πρόσχημα της απόκτησης εμπειρίας.

Φυσικά, όπως και στις περισσότερες Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου, μαίνεται διαρκής μάχη ανάμεσα στο προοδευτικό τόξο (Αριστερά, Πράσινοι, Σοσιαλδημοκράτες) και το μέτωπο Δεξιάς-Ακροδεξιάς που θέτει το κέρδος και τα συμφέροντα του 1 ή του 0.1% πάνω από τους πολλούς, από τους εργαζόμενους, από τις κοινωνικές ανάγκες, και αντιμετωπίζει τους νέους ως στρατό φθηνών σκληρά εργαζόμενων χωρίς δικαιώματα.

Γι’ αυτό ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως η ψήφος μας μετράει.

Ελπίδα μου για την επόμενη θητεία, μια ακόμη πιο μαχητική και προοδευτική Επιτροπή EMPL, με την οποία θα πετύχουμε ακόμη μεγαλύτερες νίκες για κάθε εργαζόμενο και θα δώσουμε στη νέα γενιά τις ευκαιρίες που αξίζει.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση