Quantcast
01:07
27/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
01:07
27/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Πρόθυμη για αποκλιμάκωση η Άγκυρα – Η Αθήνα είναι θετική αλλά επιφυλακτική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία: EUROKINISSI

18.02.2023
23:40
Τελευταία ενημέρωση: 19/02/2023 • 13:29
Η Άγκυρα είναι πρόθυμη να ρίξει τους τόνους μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας

Έπειτα από τρία χρόνια ακραίας ρητορικής, απειλών κι επικίνδυνων κινήσεων στο πεδίο, ο φονικός σεισμός φέρνει την Άγκυρα σε μια πρόσκαιρη αλλαγή τόνου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βερολίνο αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα μετά το φονικό σεισμό στην Τουρκία, ευχαρίστησε ξανά την ΕΜΑΚ και το ΕΚΑΒ και δεν παρέλειψε ωστόσο να ξεκαθαρίσει την πάγια ελληνική θέση.

Ο Μητσοτάκης για τις σχέσεις της Αθήνας με την Άγκυρα

«Έβαλαν και ένα λιθαράκι στην οικοδόμηση καλύτερων σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Διότι κάποιοι μας έλεγαν, ότι «θα έρθουμε νύχτα», στα νησιά μας. Εμείς πήγαμε νύχτα για να βοηθήσουμε την Τουρκία όταν αυτή δοκιμάστηκε. Γιατί αυτό επιτάσσουν οι καλές σχέσεις γειτονίας.

Αλλά ταυτόχρονα, η χώρα τράβηξε “κόκκινες γραμμές”. Είπε ξεκάθαρα στην Άγκυρα: ως εδώ. Ξέρουμε τι μπορούμε να συζητήσουμε, ποιες είναι οι διαφορές μας. Υπάρχουν θέματα τα οποία δεν πρόκειται να βάλουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Τσαβούσογλου: «Φίλος» ο Δένδιας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου πριν λίγες ώρες μίλησε και πάλι για την ελληνική αρωγή στον δοκιμαζόμενο λαό της Τουρκίας και για τους διασώστες της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ που υπερέβαλαν εαυτό απεγκλωβίζοντας ανθρώπους μέσα από τα συντρίμμια του Χατάϊ και της Αντιόχειας. Και δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί με την σειρά του στα προβλήματα και την κλιμάκωση που υπήρχε ακόμη και την προηγούμενη μέρα του φονικού σεισμού.

Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Νίκος Δένδιας αναθερμαίνουν τα ελληνοτουρκικά
Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Νίκος Δένδιας / Φωτογραφία: EUROKINISSI

«Έγινε μια τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο (ΦΛΑΣ) και ο τωρινός μας πρεσβευτής στην Αθήνα Τσαγατάϊ Ερτσιγιές ήταν εκεί. (ΦΛΑΣ) Εκεί κάναμε τις προτάσεις μας. Για παράδειγμα να συνεχιστούν οι συνομιλίες μας, οι διερευνητικές μας συνομιλίες καθώς και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στους στρατούς, σε επίπεδο ΝΑΤΟ, όπως επίσης και σε διμερές επίπεδο κι άλλα. Κάναμε τις προτάσεις μας και περιμένουμε απαντήσεις από την Ελληνική πλευρά» ανέφερε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Η άμεση βοήθεια από πλευράς της Αθήνας και η συνδρομή με κάθε τρόπο στις διασώσεις αλλά και στην ανθρωπιστική κρίση που ξεσπά στην Άγκυρα, φαίνεται πως οδήγησε τον Ερντογάν και τους αξιωματούχους του να κάνουν ένα βήμα πίσω και να σταματήσουν την επιθετική ρητορική.

Θετική αλλά επιφυλακτική με την Άγκυρα η Αθήνα

Διπλωματικές πηγές της Αθήνας, υπογραμμίζουν σχετικά: «Η Ελλάδα συστηματικά προωθεί τις σχέσεις καλής γειτονίας.{…} Η πιστή τήρηση των εν λόγω κανόνων είναι η προϋπόθεση ώστε να επιλυθεί η μοναδική διαφορά μας με τη γείτονα Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Κάθε κίνηση που οδηγεί προς την ομαλοποίηση των σχέσεων μας με την Άγκυρα, είναι ευπρόσδεκτη και η Ελλάδα είναι πρόθυμη να ανταποκριθεί».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δεν συνδέει τον σεισμό με τις διμερείς σχέσεις. «Δεν μπορούμε να συσχετίσουμε τη βοήθεια της Ελλάδας προς τον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό με οποιεσδήποτε γεωπολιτικές εξελίξεις, είτε με οποιαδήποτε προσπάθεια ή διαφορά.

Οπωσδήποτε, συγκρατώ με προσοχή τη δήλωση του ομολόγου μου, του φίλου Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για την επίλυση των διαφορών μας (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ) μέσω διαλόγου» υπογραμμίζει ο κ. Δένδιας.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας φτάνει στην χώρα μας εν μέσω ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή που καθορίζονται κατά πολύ από τις επιπτώσεις που επιφέρει ο φονικός σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία. Αυτός είναι και ο λόγος που η κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα Μπλίνκεν, την ώρα που η Αθήνα έχει ενισχύσει σημαντικά το γεωστρατηγικό της αποτύπωμα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση