Ένα παραλήρημα Ερντογάν με τις ακραίες θέσεις του και να βρίθει κατηγοριών και καταγγελιών κατά της Ελλάδας από το βήμα της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ήταν ένα από τα σενάρια που εξέταζαν στην Αθήνα και το οποίο τελικά πραγματοποιήθηκε χθες.
H ελληνική πλευρά μπορεί να μην αιφνιδιάστηκε ωστόσο είναι έντονα ενοχλημένη με τις δυσφημιστικές κατηγορίες που εξαπέλυσε.
Ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στην ετήσια συνέλευση του ΟΗΕ έδειξε ακόμα και φωτογραφίες με νεκρά βρέφη και ισχυρίστηκε ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα των βίαιων επαναπροωθήσεων από το ελληνικό λιμενικό.
Η πρόκληση Ερντογάν και η απάντηση Δένδια
Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «δεν θέλουμε να δούμε άλλα νεκρά μωρά όπως ο Αϊλάν, να ξεβράζονται στις ακτές μας», είπε χαρακτηριστικά, ενώ έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι την προηγούμενη εβδομάδα ένα μωρό 9 μηνών και ένα παιδί 4 ετών έχασαν τη ζωή τους επειδή η ελληνική ακτοφυλακή βύθισε τις βάρκες τους. Μάλιστα, αφού έδειξε και φωτογραφίες των νεκρών παιδιών κάλεσε τον ΟΗΕ να πει «stop» στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει η Ελλάδα.
Άμεση απάντηση στην προκλητική τοποθέτηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν δόθηκε από την Ελλάδα με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ενώ στον κ. Ερντογάν θα απαντήσει την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε «απόλυτα τεκμηριωμένα», όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Μάλιστα χθες το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν έφτασε στη Νέα Υόρκη, έχοντας ενημερωθεί εν πτήση για τους ισχυρισμούς Ερντογάν, τόνισε ότι του απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και «θα του απαντήσω κι εγώ την Παρασκευή».
Πώς θα κινηθεί ο Μητσοτάκης
Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης θα αντικρούσει τα προκλητικά ψεύδη του Τούρκου Προέδρου εις βάρος της χώρας μας . Πέραν της αποκατάστασης της αλήθειας θα καταγγείλει την εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Τουρκία, θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και στις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις ελληνικής κυριαρχίας σε μια συγκυρία που η Δύση έχει καταδικάσει τον αναθεωρητισμό και την παραβίαση της κυριαρχίας και των συνόρων και θα αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως δύναμης σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή.
Ο Πρωθυπουργός έχει μια φαρέτρα επιχειρημάτων στο οπλοστάσιο του που αποδεικνύουν ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό. Μερικά από τα στοιχεία είναι τα εξής:
Η Τουρκία συστηματικά εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και το χρησιμοποιεί σε βάρος της Ελλάδας. Το έδειξε τον Μάρτιο του 2020 σε πολύ μεγάλη κλίμακα στον Εβρο. Το δείχνει με ιδιαίτερη ένταση όλο το τελευταίο διάστημα. Από τις αρχές του χρόνου απετράπη η είσοδος περισσότερων από 154.000 παράτυπων μεταναστών. Μόνο τον Αύγουστο, επιχείρησαν να εισβάλουν στην Ελλάδα 36.386 άτομα από τα χερσαία σύνορα στον Έβρο.
Οι 38 μετανάστες που εισήλθαν τον Δεκαπενταύγουστο από τον Έβρο μεταφέρθηκαν εκεί -σύμφωνα με μαρτυρίες τους- από τουρκικές κρατικές Αρχές. Και αυτό καταδεικνύει ότι επιστρατεύεται κατά το τελευταίο διάστημα η εργαλειοποίηση των νησίδων του Έβρου.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε πρόσφατη συνέντευξή του ανάμεσα στ’ άλλα ανέφερε: «Αν δώσετε χρήματα, οι λαθρέμποροι μπορούν να σας φέρουν και να σας πάνε οπουδήποτε».
Κατά το τελευταίο διάστημα γίνεται χρήση μεγάλων σκαφών, με κατεύθυνση την Ιταλία, τα οποία είναι αδύνατο να μην γίνονται αντιληπτά από τις τουρκικές Αρχές, καθώς επιβιβάζονται σε αυτά εκατοντάδες μετανάστες, σε τουρκικά λιμάνια.
Αλλά και στην απάντησή του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάλεσε την Τουρκία «να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και να επανέλθει το συντομότερο τουλάχιστον στον χώρο της λογικής».
Εξήγησε ότι οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς έχουν ακουστεί και απαντηθεί πολλές φορές και πως η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα η οποία σέβεται απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα και, βεβαίως, τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας. «Η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα μεγαλώνει, διευρύνεται και ευημερεί. Θα ήταν καλό η Τουρκία να απαντήσει τι συνέβη στην ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη και πως η ακμάζουσα άνω των 100.000 κάποτε μειονότητα σήμερα έχει περιοριστεί σε λιγότερο από 5.000 ανθρώπους.
Ή όπως κάποτε λεγόταν η Τουρκία δεν δικαιούται δια να ομιλεί» ανέφερε στη δήλωσή του και πρόσθεσε πως «η χώρα, η οποία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό θέτοντας σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, έρχεται να κατηγορήσει την Ελλάδα ακόμα και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Χρησιμοποιώντας, μάλιστα, ψευδή στοιχεία, τα οποία έχουν απαντηθεί εδώ και δέκα ημέρες».