Quantcast
20:57
28/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
20:57
28/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα με επέκταση του φράχτη στον Έβρο και η μάχη κατά της ακρίβειας στο πρώτο πλάνο του Μητσοτάκη

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο / Φωτογραφία: Eurokinissi

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο / Φωτογραφία: Eurokinissi

24.08.2022
08:06
Τελευταία ενημέρωση: 24/08/2022 • 12:32
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις μάχες σε Βουλή και οικονομία

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη εβδομάδα οπότε θα λάβουν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που διενεργούνται στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν το ζήτημα των υποκλοπών να κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα, χωρίς να το υποβαθμίζουν. Η μάχη της ακρίβειας αλλά και τα εθνικά θέματα έχουν μπει στα ζητήματα που απασχολούν το κυβερνητικό επιτελείο. Από τη μια λοιπόν προετοιμάζονται για τη μάχη στη Βουλή που ξεκινά, από την άλλη στο πραγματικό πεδίο της οικονομίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά να αποτυπωθούν τα αποτελέσματα, αλλά και παίρνει μέτρα ασφάλειας στον Έβρο μετά τις κινήσεις της Άγκυρας.

Επέκταση του φράχτη του Έβρου

Όσον αφορά τα εθνικά θέματα ο πρωθυπουργός  βλέπει νέα επιχείρηση εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Άγκυρα και είναι αποφασισμένος να κλειδώσει με περισσότερη ασφάλεια τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συζητήθηκε το πρόβλημα της αυξανόμενης πίεσης για παράνομη είσοδο στη χώρα μας τόσο από τα χερσαία όσο και από τα θαλάσσια σύνορά μας. Αποφασίστηκε η σταδιακή επέκταση του φράχτη σε όλο το μήκος του Έβρου, κατά προτεραιότητα σε επίμαχα σημεία όπως αυτά προσδιορίζονται από τα συναρμόδια Υπουργεία και το ΓΕΕΘΑ.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι ο διαγωνισμός για συμφωνία- πλαίσιο, που θα τρέξει το Υπουργείο Μετανάστευσης.. Αποφασίστηκε επίσης η αναβάθμιση και η ενίσχυση των μέσων επιτήρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες το τείχος θα επιμηκυνθεί κατά 80 χιλιόμετρα.

Ο φράχτης στον Έβρο
Ο φράχτης στον Έβρο / Φωτογραφία: EUROKINISSI

«Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να φυλάσσει τα σύνορα της -που είναι και σύνορα της Ευρώπης- με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, διασώζοντας χιλιάδες ζωές σε στεριά και θάλασσα. Το απέδειξε πολλές φορές στα ναυάγια σαπιοκάραβων που χρησιμοποιούν οι διακινητές, το αποδεικνύει και στον Έβρο. Παραβάτης τόσο του Διεθνούς Δικαίου, όσο και της κοινής δήλωσης της με την Ε.Ε., είναι η Τουρκία οι Αρχές της οποίας προωθούν, με τη χρήση βίας μετανάστες προς την Ελλάδα. Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνουν και οι μαρτυρίες μεταναστών που εισήλθαν πρόσφατα από τον Έβρο» σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στη Διαδικτυακή Σύνοδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων για τη Διεθνή Πλατφόρμα της Κριμαίας, έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία τονίζοντας πως «ο αναθεωρητισμός και η έλλειψη σεβασμού για τις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου πρέπει να σταματιούνται από την αρχή. Εάν δεν γίνεται αυτό, οι επιτιθέμενοι ενθαρρύνονται να προωθήσουν την ατζέντα τους».  Και πρόσθεσε πως  «Το απαραβίαστο των συνόρων αποτελεί το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίστηκε η Ευρώπη μετά την Τελική Πράξη του Ελσίνκι. Η κατάληψη της Κριμαίας το 2014 ήταν το πρώτο βήμα και η 24η Φεβρουαρίου ήταν το επόμενο: ένα αναθεωρητικό σχέδιο για την επαναχάραξη των συνόρων της Ευρώπης».

Στη μάχη της ακρίβειας με νέα μέτρα

Η απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα δίχτυ προστασίας που θα βοηθήσει τους καταναλωτές να αντιμετωπίσουν τις ενεργειακές ανατιμήσεις για όσο διαρκεί η κρίση  είναι συνεχής.

Έτσι εκτός από τα μέτρα 1,9 δις ευρώ που εξαγγέλθηκαν για το Σεπτέμβριο στο τραπέζι βρίσκονται και τείνουν να οριστικοποιηθούν ενόψει ΔΕΘ, μια νέα επιταγή ακρίβειας, αυξημένο επίδομα θέρμανσης, το Fuel pass 3, αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων με κατάργηση της μνημονιακής εισφοράς 1% και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους.

Σημαντικό χαρτί για την κυβέρνησης  είναι ότι θα διατεθούν 1,9 δισ. ευρώ, για να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ( 800 από τον κρατικό προϋπολογισμό και 1.1 από τα υπερέσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης).

Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά θα δοθούν περίπου έξι εκατομμύρια σε οικιακές παροχές. Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Θα φτάνει τα 639 ευρώ ανά MWh και θα  απορροφά το 94% της αύξησης. Ειδικά για τα Κοινωνικά Οικιακά Τιμολόγια  η μέση μηνιαία ενίσχυση θα ανέρχεται στα 677 ευρώ και θα απορροφά σχεδόν το 100% της αύξησης.

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35 kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής η επιδότηση για τον Σεπτέμβριο  ορίζεται στα 604 ευρώ ανά MWh και θα απορροφά το 89% της αύξησης. Αφορά σε 1.250.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιία κλπ και υπολογίζεται στα 401 εκατ. ευρώ για τον Σεπτέμβριο. Για όλες τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές με ισχύ μεγαλύτερη των 35 kVA η επιδότηση ανέρχεται στα 342 ευρώ ανά MWh.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση