Συνεχείς είναι οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για την οριστικοποίηση του πακέτου παροχών που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Η παρουσία του πρωθυπουργού όμως στη Θεσσαλονίκη έχει και ένα πρόσθετο ενδιαφέρον. Θα δώσει απαντήσεις σε ένα καίριο ζήτημα των τελευταίων ημερών, όσον αφορά τι θα γίνει με τον εκλογικό νόμο. Όπως έχει γράψει το thestandard η αλλαγή του εκλογικού νόμου αποτελεί αίτημα μιας μεγάλης μερίδας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Και δεν έχει μείνει εκεί. Αποτελεί συζήτηση στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Γιάννης Οικονόμου να το θίγουν στις δημόσιες συζητήσεις τους. Αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της παραδέχτηκε ότι η συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι πάνω στο τραπέζι. Την τελική απόφαση θα την πάρει ο πρωθυπουργός και αναμένεται να την ανακοινώσει στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.
Αλλαγή του εκλογικού νόμου;
Κοινή συνισταμένη της επιχειρηματολογίας για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, που μέχρι τώρα ο πρωθυπουργός απέρριπτε κατηγορηματικά, είναι η εθνική ανάγκη για κυβερνητική σταθερότητα. Η ενεργειακή κρίση αλλά και η επιθετικότητα της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα δείχνουν το δρόμο για σταθερές κυβερνήσεις, που θα μπορούν να λαμβάνουν γρήγορα τις δύσκολες πολιτικές αποφάσεις. Η χώρα άλλωστε θα διενεργήσει τις πρώτες κάλπες με απλή αναλογική, όπου θεωρείται σίγουρο ότι κανείς δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Το ζητούμενο είναι αν η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση γίνει με το νόμο Γεραπετρίτη που θέσπισε η παρούσα κυβέρνηση αλλά ανεβάζει το πήχη της αυτοδυναμίας σε ποσοστά άνω των 38,5%. Στην παρούσα φάση δύσκολα θα μπορούσε να το πετύχει η Νέα Δημοκρατία.
Το να χαμηλώσει ο πήχης στο 36% είναι κάτι που ζητούν πολλά γαλάζια στελέχη, υποστηρίζοντας ότι έτσι μειώνεται ο κίνδυνος όχι για το κόμμα της Πειραιώς αλλά για τη χώρα για να μη συρθεί για μήνες σε πολιτική αστάθεια, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιταλίας. Χρειάζεται την πολιτική σταθερότητα και για εθνικούς- γεωπολιτικούς λόγους και για οικονομικούς λόγους.
Στην κυβέρνηση εστιάζουν και το παιχνίδι που παίζει η Άγκυρα στην εσωτερική ελληνική πολιτική σκηνή, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να την καταγγέλλει ότι δεν επιθυμεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη στην εξουσία. Ένα δεύτερο επιχείρημα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη έχει συμπλεύσει με τον ΣΥΡΙΖΑ και αρνείται να αποδεχτεί να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας.
Πάντως ο πρωθυπουργός είχε από τον περασμένο Μάρτιο ζητήσει να του κάνουν εισηγήσεις σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Οι συνεργάτες του του έδωσαν τρεις εναλλακτικές. Μια από αυτές είναι να ισχύσει ο νόμος Παυλόπουλου και το μπόνους των 50 εδρών αν το πρώτο κόμμα λάβει 36%. Ένα δεύτερο σχέδιο είναι να υπάρχει κλιμακωτό μπόνους έτσι ώστε το πρώτο κόμμα να αρχίσει να ενισχύεται με μια επιπλέον έδρα για κάθε 0,5% που λαμβάνει μετά το 20% αντί για το 25% που ισχύει τώρα. Με αυτόν τον τρόπο, ο νικητής των εκλογών μπορεί να αποσπάσει πλειοψηφία 151 εδρών με ποσοστό λίγο πάνω από το 35%. Και το τρίτο σενάριο είναι να υπάρχει μπόνους σε σχέση με τη διαφορά του πρώτου κόμματος με το δεύτερο. Για κάθε μονάδα διαφοράς να πριμοδοτεί με μια έδρα το πρώτο κόμμα.
Τις απαντήσεις στο τι τελικά θα ακολουθηθεί μπορεί να τις δώσει μόνο ο κ. Μητσοτάκης με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να προϊδεάζει πως «ο εκλογικός νόμος είναι ένα εργαλείο, δεν είναι σκοπός».
«Σκοπός είναι αυτά τα εργαλεία να τα αξιοποιείς για να έχει η χώρα σταθερές και βιώσιμες κυβερνήσεις, για να αποτρέπεις την ακυβερνησία ή τις αδύναμες κυβερνήσεις» τόνισε ο κ. Οικονόμου και συμπλήρωσε: «Το θεσμικά σωστό είναι να μην εγκλωβίζεις τη χώρα σε μια διαρκή περίοδο ακυβερνησίας ή έλλειψης σταθερότητας ή που να προκύψει μια κυβέρνηση η οποία δεν θα έχει την ετοιμότητα, τη δυνατότητα, την αμεσότητα να παίρνει τις αποφάσεις που χρειάζεται, χωρίς εσωστρέφεια και εσωτερικές διαδικασίες κάθε τρεις και λίγο».