08:27
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
08:27
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

«Σκληρό ροκ» για τις παρακολουθήσεις: Ο Μητσοτάκης «αποφεύγει με κάθε τρόπο την λογοδοσία στη Βουλή» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ – «Δεν μπορεί να αποστεί από τις ευθύνες του» σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ

Άδεια έδρανα στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής / Φωτογραφία: Eurokinissi

Άδεια έδρανα στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής / Φωτογραφία: Eurokinissi

10.08.2022
17:05
Τελευταία ενημέρωση: 10/08/2022 • 21:34
Σε υψηλούς τόνους η κριτική της αντιπολίτευσης για τις παρακολουθήσεις

Δεν λέει να κοπάσει η πολιτική αντιπαράθεση γύρω από τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ στο τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, με τα κόμμα τα της αντιπολίτευσης να «σηκώνουν» με συνεχείς δηλώσεις και τοποθετήσεις το θέμα, εγείροντας ακόμη και θέμα παραίτησης της κυβέρνησης.

Απαντώντας πάντως στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σχολίασε πως «η συνέχεια θα δοθεί στη Βουλή», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα δώσει συνέχεια στη «στείρα ανταλλαγή δηλώσεων».

«Aπό την πρώτη στιγμή που πληροφορήθηκε το ζήτημα, η κυβέρνηση το δημοσιοποίησε και επεδίωξε απολύτως θεσμικά δια του υπουργού Επικρατείας να επικοινωνήσει με τον κ. Ανδρουλάκη προκειμένου να ενημερωθεί από τον νέο διοικητή της ΕΥΠ» σημείωσε ο κ. Οικονόμου και προσέθεσε:

«Ο κ. Ανδρουλάκης εξακολουθεί να αρνείται. Αντ’ αυτού με καθημερινές δηλώσεις του, επιχειρεί την εργαλειοποίηση ενός, όντως, πολύ σημαντικού θέματος. Η κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει αυτή τη στείρα ανταλλαγή δηλώσεων. Η συνέχεια θα δοθεί, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, στη Βουλή».

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στην αδιαφάνεια και τον αυταρχισμό»

«Όσο ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι επιθυμεί την διαφάνεια στη λειτουργία της ΕΥΠ τόσο επιμένει στην αδιαφάνεια και τον αυταρχισμό» σημειώνει με νεότερη ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αποφεύγει με κάθε τρόπο την λογοδοσία στη Βουλή, αφού αρνήθηκε τα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να επανέλθει το Κοινοβούλιο σε κανονική λειτουργία καθώς και να συνεδριάσει άμεσα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να προστατέψει τους Δημητριάδη και Κοντολέων και να προστατευτεί και ο ίδιος» συμπληρώνει.

«Όλα αυτά για να φέρει νύχτα χωρίς καμιά διαβούλευση και έλεγχο Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΥΠ με την οποία διατηρεί ανέπαφο το καθεστώς αδιαφάνειας στη λειτουργία της« αναφέρουν από την Κουμουνδούρου, σε μια κριτική την οποία άσκησε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης στην κυβέρνηση.

Λογότυπο του ΣΥΡΙΖΑ και μικρόφωνα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής
Λογότυπο του ΣΥΡΙΖΑ και μικρόφωνα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής / Φωτογραφία: Eurokinissi

Από τον ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως:

  1. «Διατηρεί τον έλεγχο της ΕΥΠ από το πρωθυπουργικό γραφείο και την επιλογή του επικεφαλής της από τον πρωθυπουργό προσθέτοντας μόνο μια απλή γνωμοδότηση της Βουλής»
  2. Δεν καταργεί την κατάπτυστη και ένοχη τροπολογία της κυβέρνησης του με την οποία δεν επιτρέπει στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους πολίτες για την άρση του απόρρητου της επικοινωνίας τους.
  3. Δεν την καταργεί για να αφήσει στο σκοτάδι όσα εγκληματικά έχει κάνει σε βάρος των πολιτών και των πολιτικών που παρακολουθούσε».

«Μπορεί για την «ενημέρωση 108» ο κ. Μητσοτάκης να έκανε «μεγάλες τομές» στην λειτουργία της ΕΥΠ. Η πραγματικότητα, όμως, αποδεικνύει ότι ο κ. Μητσοτάκης, εκτός από επικίνδυνος για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, παραμένει κι ένας κοινός πολιτικός απατεώνας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα, από την Πειραιώς άσκησαν δρυμεία κριτική στο άρθρο του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, για την ΕΥΠ. «Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Παπαγγελόπουλος που έχει παραπεμφθεί σε Ειδικό Δικαστήριο για κατάχρηση εξουσίας, με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου, με σημερινό άρθρο του επιχειρεί να γίνει και τιμητής μιλώντας για παρακράτος και αρμούς εξουσίας», αναφέρει συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή της η ΝΔ για το άρθρο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην «ΕφΣυν».

Και επισημαίνει: «Δεν ξέρουμε αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πιο κατάλληλο πρόσωπο από τον κ. Παπαγγελόπουλο να μιλήσει για παρακράτος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπενθυμίζει τη θεσμική λαίλαπα που αντιμετώπισε η χώρα και τι άφησε πίσω της η διακυβέρνηση του κ. Τσίπρα».

Μάντζος: «Οι παλινωδίες της κυβέρνησης στη διαχείριση αυτής της βαθιάς θεσμικής κρίσης συνεχίζονται»

«Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει ποιος, πώς και γιατί θεώρησε έναν ευρωβουλευτή, υποψήφιο αρχηγό και ήδη αρχηγό του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος, του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ύποπτο για την εθνική ασφάλεια; Ποιος θεώρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη κατάσκοπο;», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Δημήτρης Μάντζος, μιλώντας το πρωΐ στον τηλεοπτικό σταθνό ΑΝΤ1.

«Οι παλινωδίες της κυβέρνησης στη διαχείριση αυτής της βαθιάς θεσμικής κρίσης συνεχίζονται και με ευθύνη του πρωθυπουργού. Με την προχθεσινή του δήλωση μία αντισυνταγματική επιλογή βαφτίστηκε “νόμιμο λάθος” και η αντικειμενική πολιτική ευθύνη επιρρίπτεται σε έναν μετακλητό υπάλληλο, τον Γενικό Γραμματέα του πρωθυπουργού, αντί να αποδεχθεί ο κ. πρωθυπουργός ότι εκείνος, ως προϊστάμενος της ΕΥΠ, που ο ίδιος έφερε τον Ιούλιου του 2019 στο γραφείο του, έχει την αντικειμενική πολιτική ευθύνη. Αυτές είναι δύο αντιφάσεις και δύο παλινωδίες με πρωθυπουργική βούλα και σφραγίδα», σημείωσε ο κ. Μάντζος.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης
Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχει διαδικασία ενημέρωσης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Εμείς έχουμε ζητήσει επισήμως, ευθέως, να κοινοποιηθεί ο λόγος για τον οποίον δόθηκε εντολή παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ» ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΚΟ Μ. Κατρίνης απαντώντας στις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών πως ο Νίκος Ανδρουλάκης αρνήθηκε να ενημερωθεί κατ’ ιδίαν για το θέμα.

«Προτάθηκε στον κύριο Ανδρουλάκη να ενημερωθεί σε προσωπικό επίπεδο κι αρνήθηκε και το χρησιμοποιεί επικοινωνιακά» είχε δηλώσει νωρίτερα για το θέμα ο υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. Αξίζει να σημειωθεί πως από κυβερνητικές πηγές έγινε γνωστό πως και ο κ. Γεραπετρίτης επιχείρησε, χωρίς αποτέλεσμα να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

«Εδώ όμως δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να αποστεί από τις ευθύνες του όταν ήταν δική του επιλογή ο διοικητής της ΕΥΠ, που μάλιστα ήταν και η πρώτη του πολιτική απόφαση αμέσως μετά τις εκλογές του 2019 να υπαγάγει την ΕΥΠ υπό την ευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου και με ειδικά προσόντα, με φωτογραφικά προσόντα για να πάει το συγκεκριμένο πρόσωπο» σημείωσε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

«Ζητήσαμε εξεταστική επιτροπή, εμείς θέλουμε να υπάρχει διαφάνεια, δεν θέλουμε κλείσει αυτή η υπόθεση και βεβαίως είναι ζήτημα δημοκρατίας, λειτουργίας των θεσμών και των δικαιωμάτων όλων των πολιτών αυτής της χώρας, να γνωρίζουν ότι μπορούν με ελευθερία να συζητούν, να συνομιλούν και να κινούνται» πρόσθεσε ο κ. Κατρίνης.

ΜέΡΑ25: Eίναι αυτονόητο ότι οι παρακολουθήσεις δεν περιορίζονται στον Ν. Ανδρουλάκη

«Eίναι σαφές και αυτονόητο ότι οι παρακολουθήσεις που με βαριά καρδιά παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, δεν περιορίζονται στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, ούτε μόνο στο δημοσιογράφο Κουκάκη», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25.

«Είναι επίσης αυτονόητο, ότι οι παράνομες παρακολουθήσεις δεν είναι το μόνο έγκλημα-κατά-των-θεσμών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στα τρία χρόνια της έχει ήδη ένα δυσανάλογο ιστορικό σκανδάλων που ήρθαν -τυχαία ή κατόπιν έρευνας- στην επιφάνεια. Μπλοκάρει ο νους στο πόσα ακόμα γίνονται στο σκοτάδι της Μητσοτάκης Α.Ε. που δεν έχουμε μάθει ή δεν θα μάθουμε ποτέ», συμπληρώνει το ΜέΡΑ25 και συνεχίζει:

«Είναι επίσης αποδεδειγμένο, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι η μόνη που πολιτεύτηκε με αυτό τον τρόπο. Όλες οι Μνημονιακές Κυβερνήσεις είναι “κυβερνήσεις ειδικού σκοπού”: διαχειριστικές ομάδες εξουδετέρωσης του Συντάγματος και των Νόμων και στράτευσής τους στον αποκλειστικό σκοπό της καταλήστευσης δημοσίων πόρων και αγαθών και αναδιανομής εισοδήματος προς τα πάνω».

Το λογότυπο του ΜέΡΑ25
Το λογότυπο του ΜέΡΑ25 / Φωτογραφία: Eurokinissi

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι απλώς η πιο λυσσαλέα, στην ιδεοληπτική της εμμονή ότι “και καλά μας κάνει” και γι’ αυτό ήταν εμφανής η οργή του Πρωθυπουργού στο τελευταίο του “διάγγελμα”: θεωρεί αδιανόητο ότι η πλέμπα τον επικρίνει κι από πάνω για μια ψωροδιάτρηση βασικών ελευθεριών», τονίζει και καταλήγει:

«Απαιτείται συνολική ρήξη με το Μνημονιακό Έρεβος (στο οποίο για να μην ξεχνάμε μας έχουν καταδικάσει μέχρι το 2060). Απαιτείται μια Προοδευτική Αντεπίθεση: η Ανεξαρτησία να κερδηθεί, ο Πλούτος δίκαια να μοιραστεί, το Δίκαιο να υπερισχύσει, ο Καταλογισμός να επιστρέψει. Το Καλό να νικήσει».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση