Τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την πρόληψη και διαχείριση φυσικών καταστροφών, παρουσίασε από την Αλεξανδρούπολη όπου βρίσκεται σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ κλιμάκια του κόμματος επισκέπτονται τα χωριά της Θράκης που έχουν υποστεί καταστροφές από την πυρκαγιά του καλοκαιριού.
Ο κ. Ανδρουλάκης ανέπτυξε τους πέντε άξονες για την πρόληψη και διαχείριση φυσικών καταστροφών ανοίγοντας τον διάλογο με την συμμετοχή επιστημόνων, 3,5 μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Δάσος της Δαδιάς. “Ένα σύγχρονο κράτος δεν μπορεί να παρακολουθεί μοιρολατρικά τη φύση” υπογράμμισε, επικρίνοντας παράλληλα την κυβέρνηση για ερασιτεχνισμό και προχειρότητα.
Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ όπως τις παρουσίασε ο Ανδρουλάκης
Ο κ. Ανδρουλάκης επέμεινε στη θεσμοθέτηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την ανθεκτικότητα του περιβάλλοντος, με δράσεις σε πέντε άξονες:
α) Αύξηση των κονδυλίων ώστε από την αναλογία 20% -80% που είναι σήμερα για πρόληψη και καταστολή, να πλησιάσει το 50%-50% χωρίς μείωση της καταστολής.
β) Νέο μοντέλο Δασικής Υπηρεσίας, με ουσιαστική ενίσχυση σε πόρους και προσωπικό, ώστε να μπορεί να εκπληρώνει με σύγχρονο τρόπο τα εκ του νόμου οριζόμενα καθήκοντά της.
γ) Συνέργειες μεταξύ των συναρμόδιων φορέων διαχείρισης φυσικού και αγροτικού τοπίου βασισμένες σε ένα αποτελεσματικό σύστημα διακυβέρνησης.
δ) Σύσταση φορέα παρακολούθησης και υποστήριξης της αποκατάστασης και ανάκαμψης του κοινωνικο-οικονομικού περιβάλλοντος. Στόχος δεν θα είναι απλά η τυπική υποχρέωση αποζημίωσης των πληγέντων, αλλά η ουσιαστική υποστήριξή τους για την ανάπτυξη οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας σε συνθήκες κλιματικής και γενικευμένης περιβαλλοντικής κρίσης.
ε) Δημιουργία ενός Συστήματος Διαχείρισης και Ανθεκτικότητας Δασικών Οικοσυστημάτων.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής πρότεινε αλλαγή στο μοντέλο πρόληψης, με άμεσες ενέργειες:
(α) Την προτεραιοποίηση περιοχών υψηλού κινδύνου.
(β) Την προτεραιοποίηση περιοχών και οικοσυστημάτων υψηλής αξίας – μοναδικότητας.
(γ) την υιοθέτηση ενός τρίπτυχου για τη διαχείριση των δασών και των οικοσυστημάτων της χώρας με στρατηγικές ανθεκτικότητας, προσαρμογής και μετασχηματισμού.
Επιπλέον, πρότεινε τις εξής αλλαγές στο μοντέλο αντιμετώπισης, με κύρια χαρακτηριστικά:
- Συμμετοχή της Δασικής Υπηρεσίας με επιτελικό ρόλο στην κατάσβεση των πυρκαγιών.
- Θεσμοθετημένη και συστηματική αξιοποίηση και μετάδοση της γνώσης των παλαιών στελεχών της Δασικής υπηρεσίας, με εμπειρία στην κατάσβεση πυρκαγιών.
- Ενεργοποίηση και στελέχωση πυροφυλακίων – εκσυγχρονισμός (χρήση αισθητήρων, drones, πληροφοριακών συστημάτων).
- Δημιουργία ενιαίου γεω-πληροφοριακού συστήματος με όλο το αγροτικό και δασικό οδικό δίκτυο και την κατάσταση βατότητας του.