Συνάντηση με την Ομοσπονδία Πολυμελών Οικογενειών Τριών Τέκνων Ελλάδας (Ο.Π.Ο.Τ.Τ.Ε.) και την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυμελούς Οικογένειας (Π.Ο.Π.Ο.) είχε νωρίτερα στη Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επισήμανε την προτεραιότητα στην αντιμετώπιση του δημογραφικού.
Ο Ανδρουλάκης για το δημογραφικό
«Είναι χρέος να στηρίξουμε τους τρίτεκνους, αλλά και τις πολύτεκνες οικογένειες. Αυτό πρέπει να γίνει με φορολογικά κίνητρα αλλά και με ένα πρόγραμμα κοινωνικών κατοικιών στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης παρουσιάζοντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την κοινωνική στέγη και συμφώνησε στο αίτημα των τριτέκνων να εξομοιωθούν με τους πολύτεκνους.
«Είναι πάρα πολύ ουσιαστικό να στηρίξουμε και να καθιερώσουμε τον Εθνικό Αποταμιευτικό Λογαριασμό για κάθε παιδί ο οποίος θα χρηματοδοτείται από την Πολιτεία και τον γονέα» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.
«Αυτές οι προτεραιότητες θα συμβάλουν στη βελτίωση των δημογραφικών στοιχείων. Αν αυτό δεν συμβεί άμεσα, δυστυχώς θα έχουμε ένα εθνικό και παράλληλα οικονομικό πλήγμα. Η χώρα θα γερνάει και θα λιγοστεύει το ανθρώπινο δυναμικό, που θα μπορεί να σηκώσει στις πλάτες του την ανάπτυξη της πατρίδας μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο βουλευτής και υπεύθυνος του κοινοβουλευτικού τομέα Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Μουλκιώτης, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Νάντια Γιαννακοπούλου και η γραμματέας του τομέα Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής Έφη Μπέκου.
Αναπόφευκτη η μείωση του πληθυσμού της χώρας
Κάπως έτσι, η δημογραφική «ατονία» της Ελλάδα χαρακτηρίζει το σύνολο πλέον του ελληνικού χώρου και όχι μόνον κάποια τμήματά του.
Την ίδια ώρα, σε 1 στους 3 Δήμους, η υπεροχή αυτή ως ποσοστό του πληθυσμού τους το 2011 ήταν ασήμαντη (μικρότερη του 1%). Στον αντίποδα, από τους υπολοίπους 269 δήμους με περισσοτέρους θανάτους από γεννήσεις, σε 50 από αυτούς τα Φυσικά τους Ισοζύγια υπερβαίνουν το 10%, και σε 139 το 5% του πληθυσμού τους.
Επομένως, με βάση πάντοτε τον δείκτη αυτό, αν τα Μεταναστευτικά τους ισοζύγια (είσοδοι –έξοδοι) ήταν μηδενικά, τότε περισσότεροι από τους μισούς αυτούς «γερασμένους» δήμους (139 στους 269) θα έχαναν σε μια και μόνον δεκαετία το 5 έως 20% του απογραφόμενου το 2011 πληθυσμού τους.