H ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών και η ενίσχυση της δημοκρατικής παράταξης είναι οι καθοριστικοί παράγοντες για να αλλάξει η χώρα πορεία, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σε άρθρο του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.
Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρει πως «όσα νοσηρά αποκαλύφθηκαν τους τελευταίους μήνες με την υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων, την ανεξέλεγκτη λειτουργία του πιο στενού πυρήνα του Μαξίμου και την ενορχηστρωμένη επιχείρηση συγκάλυψης με το à la carte απόρρητο και εσχάτως την αντισυνταγματική ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της ΑΔΑΕ, είναι απλώς ενδεικτικά του μεγέθους που έχει αποκτήσει το πολιτικό πρόβλημα της χώρας».
Επίσης, σημειώνει ότι «το επιτελικό κράτος της αριστείας, που επαγγελλόταν να θεραπεύσει τα θεσμικά τραύματα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διολισθαίνει σήμερα σε έναν αλαζονικό καθεστωτισμό χωρίς καμία μεταρρυθμιστική πνοή. Συγκαλύπτει τον αυταρχισμό του αδυνατώντας να υπερβεί τις παθογένειες ενός μονοκομματικού προσωποκεντρικού συστήματος διακυβέρνησης που μετατρέπει τη χώρα σε βασίλειο αδιαφάνειας και ευνοιοκρατίας».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κάνει λόγο για αΑνδρουλάκης: «Η ανατροπή των συσχετισμών είναι μονόδρομοςλαζονικό καθεστωτισμό του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που συμπληρώνει τον αμετανόητο λαϊκισμό του Αλέξη Τσίπρα. «Αντί να αναζητούν νέες συνθέσεις, εγκλωβίζουν την πολιτική ζωή σε μια τοξική πόλωση, που την οδηγεί κατευθείαν στην παρακμή. Και οι δύο ως πρωθυπουργοί επέλεξαν τη χειραγώγηση των θεσμών και όχι την ενίσχυση των θεσμικών αντίβαρων, όπως έπραξε η παράταξή μας στο παρελθόν με την ίδρυση των ανεξάρτητων Αρχών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιφέρει το φόβητρο της επιστροφής του κ. Τσίπρα σαν τον βοσκό που φώναζε ότι έρχεται ο λύκος», τονίζει.
Ειδικότερα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνει πως ελπίζει ότι η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών, θα τον απαλλάξει από την υποχρέωση να εξηγήσει κάποτε γιατί η διακυβέρνησή του αποδείχτηκε τόσο τραυματική για τη μεσαία τάξη, την οικονομία και τους θεσμούς.
«Στον δρόμο προς τις κάλπες, η δημοκρατική παράταξη είναι η εναλλακτική πρόταση προόδου και συνέπειας. Η ενίσχυσή της θα δώσει στη χώρα την ευκαιρία να γυρίσει σελίδα με δίκαιη ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη, διαφάνεια και αξιοκρατία», υπογραμμίζει ο κ. Ανδρουλάκης με την επιπλέον σημείωση ότι «δεν μας αξίζει να ζούμε τη μέρα της Μαρμότας. Οι επερχόμενες εθνικές εκλογές είναι η ώρα της ρήξης και της ανατροπής των συσχετισμών, που σήμερα βυθίζουν στην απόγνωση τις δημιουργικότερες δυνάμεις της κοινωνίας μας».
Ο ίδιος συμμερίζεται τις βάσιμες πολιτικές ανησυχίες, που εξέφρασαν την περασμένη εβδομάδα οι 16 έγκριτοι συνταγματολόγοι αποδομώντας επιστημονικά την περίφημη γνωμοδότηση Ντογιάκου, θεωρώντας πως άλλο τόσο επικίνδυνα επιπόλαιοι είναι οι ισχυρισμοί όσων διατείνονται ότι η κοινή γνώμη προσπερνά αδιάφορη τις σχεδόν απροκάλυπτες πια προσπάθειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη να συγκαλύψει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.
«Αναπαράγουν μία στρεβλή αντίληψη της πραγματικότητας, ίδια με αυτήν που καθιστά το ελληνικό πολιτικό σύστημα δέσμιο ενός σύγχρονου πολιτικού μιθριδατισμού. Του μιθριδατισμού που το εθίζει στην αυθαιρεσία, εμποδίζει τη σύγκλιση με την ευρωπαϊκή θεσμική κανονικότητα, ενισχύει τον ατομισμό, υπονομεύει την κοινωνική συνοχή και διαβρώνει την ηθική υπόσταση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας διαιωνίζοντας το πολιτικό πρόβλημα της χώρας», αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης θεωρεί ως βασικό πολιτικό πρόβλημα της χώρας την κρίση εμπιστοσύνης της κοινωνίας των πολιτών προς τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς της συντεταγμένης πολιτείας και των εξουσιών της, «……. η πεποίθηση ότι “είναι όλοι ίδιοι”, ότι “τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει”, ότι κάθε κυβέρνηση επαναλαμβάνει τις πρακτικές των προηγούμενων ξεχνώντας ότι εκλέχτηκε με την υπόσχεση να αλλάξει την κουλτούρα διακυβέρνησης του τόπου».