Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της χώρας, με φόντο τις παρακολουθήσεις, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης η οποία και ξεκινά άμεσα ως διαδικασία στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Βάσει του άρθρου 84 του Συντάγματος, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή, από 50 βουλευτές και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της. γίνεται δεκτή εάν υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή, από 151 βουλευτές.
«Το δυσώδες σκάνδαλο των υποκλοπών είναι ιστορικά πρωτοφανές. Όπως και το βαρύτατο πλήγμα που επιφέρει στους θεσμούς τής χώρας και τη δημοκρατική ομαλότητα. Η ευθύνη του πρωθυπουργού ατομικά και της κυβέρνησης συλλογικά είναι τεράστια, αυταπόδεικτη, αντικειμενική και αμεταβίβαστη», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
Τσίπρας: Οι τύχες της χώρας βρίσκονται στα χέρια μια βαθιά αντιδημοκρατικής κυβέρνησης
Ο κ. Τσίπρας ανέβηκε στο βήμα της Βουλής και μίλησε με ονόματα, κατονομάζοντας τους ανθρώπους που αποκαλύπτει η ΑΔΑΕ πως παρακολουθούσε η ΕΥΠ, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκις και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, είπε ότι οι τύχες της χώρας βρίσκονται στα χέρια μιας κυβέρνησης «όχι μόνο ανίκανης, προσκολλημένης σε ιδιοτέλειες και συμφέροντα, αλλά και βαθιά αντιδημοκρατικής. Και ενός πρωθυπουργού που γράφει το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποστασίας από τους κανόνες της δημοκρατίας».
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός «οργάνωσε αυτό το δίκτυο προκειμένου να έχει στο χέρι, όχι μόνο χρήσιμες πληροφορίες για τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους πολιτικούς του φίλους, τους οικονομικούς παράγοντες του τόπου, τη στρατιωτική ηγεσία, τους δημοσιογράφους, τους αξιωματικούς του στρατεύματος».
«Αλλά και για να τους έχει στο χέρι τους ίδιους, να τους εκβιάζει. Να γνωρίζει τις σκέψεις, τις επιδιώξεις, τις αδυναμίες τους», ενώ πρόσθεσε ότι «το δίκτυο αυτό το οργάνωσε με πολύ σοβαρό σχεδιασμό από τη πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου».
Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας λέει ο πρωθυπουργός
«Πληροφορήθηκα πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Καλοδεχούμενη η πρόταση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη αντίδραση μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος και κίνησε την διαδικασία για την πρόταση δυσπιστίας.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την υποβολή της πρότασης μομφής από τον Αλέξη Τσίπρα και την παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη ο οποίος την έκανε αποδεκτή εκ μέρους της κυβέρνησης, η Βουλή διέκοψε για τις 18:00 οπότε και θα ξεκινήσει η διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.
« Ένοχος ένοχο ου ποιεί» είπε ο κ. Γεραπετρίτης αναφερόμενος στις κατηγορίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Εκείνος που έχει δύο ειδικά δικαστήρια για χειραγώγηση, εκείνος ο οποίος σήμερα αποκαλύπτεται ότι είχε χρήση και γνώση εκείνων οι οποίοι ήταν εγκληματική οργάνωση και τους φορούσε κουκούλες λέγοντάς τους «Μάξιμους», και εκείνος ο οποίος σήμερα ακούγεται ότι είχε μία διασύνδεση με βαλίτσες και μαύρο χρήμα, αυτός δεν μπορεί να δημιουργήσει άλλον ένοχο», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.
Ο υπουργός Επικρατείας, που ξεκίνησε την παρέμβασή του με απόσπασμα από την εισαγωγή στο λόγο «υπέρ Αδυνάτου» του Λυσία (είναι μεγάλη η ευκαιρία που μας δίνετε κι σας ευγνωμονούμε γιατί θα έχουμε την ευκαιρία να αντιπαρατεθούμε στις υποθέσεις τις οποίες έχουμε), είπε ότι με τη συζήτηση της πρότασης περί δυσπιστίας θα έχουμε την ευκαιρία να αντιπαρατεθούμε σε επίπεδο δημοσίων πολιτικών, και να δούμε πράγματι εάν η παρούσα κυβέρνηση έχει επιτελέσει όλα αυτά τα δεινά για τα οποία την μέμφεστε
Ανδρουλάκης: «Είναι αδιανόητο να στοχοποιούνται με ένα βάναυσο τρόπο άνθρωποι»
«Είναι αδιανόητο να στοχοποιούνται με ένα βάναυσο τρόπο άνθρωποι, οι οποίοι αγωνίζονται για τις ανεξάρτητες αρχές και τα δικαιώματα του πολίτη» δήλωνε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, αναφερόμενος στην επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου κατά του Χρήστου Ράμμου.
«Με έναν τρόπο, που θυμίζει απόλυτα την προηγούμενη Κυβέρνηση. Και το λέω διότι σήμερα έχω συγκλονιστεί από τα πρωτοσέλιδα κάποιων εφημερίδων διότι είναι τα ίδια με άλλο χρώμα από αυτά επί ΣΥΡΙΖΑ πριν από μερικά χρόνια» συνέχισε.
«Είναι αδιανόητο σε μια ευρωπαϊκή κοινωνία όποιος δεν υπηρετεί το αφήγημα και την εισήγηση της κεντρικής εξουσίας να βάλλεται ηθικά και πολιτικά. Αυτό δεν είναι ένα κανονικό ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα» είπε επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Το δίλημμα των επόμενων εκλογών θα είναι ή με αυτούς που είναι ικανοί για όλα αρκεί να έχουν μια θέση εξουσίας εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, εις βάρος των θεσμών και της Δημοκρατίας ή με αυτούς που είναι ικανοί να τα θυσιάσουν όλα για να υπάρχει κοινωνική ειρήνη, ευημερία και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πατρίδα» συμπλήρωσε.
«Αυτή η παράταξη ήταν πάντα στην όχθη του δεύτερου κρίσιμου πολιτικού συστήματος, που κράτησε εν τέλει τη χώρα στη ζώνη του ευρώ»
KKE: «Δεδομένη η μομφή στην κυβέρνηση, δεν περιμέναμε τον ΣΥΡΙΖΑ»
«Η μομφή του ΚΚΕ στην κυβέρνηση της ΝΔ είναι δεδομένη, δεν περιμέναμε καμία πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, αμέσως μετά την υποβολή πρότασης δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού από τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Είναι μομφή που εκφράζεται καθημερινά και από την πρώτη στιγμή στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της εργατικής τάξης, του λαού και τις νεολαίας», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και προσέθεσε ότι η μομφή του ΚΚΕ «είναι η μομφή στους χώρους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές και τα χωριά ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία αποτελεί συνέχεια αλλά και τον κοινό παρονομαστή ανάμεσα στην κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αλλά και τα άλλα κόμματα. Ενάντια στο σάπιο κράτος τους, της καταστολής, των υποκλοπών και της διαφθοράς».
Ο λαός, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, «δεν έχει να περιμένει τίποτα από τέτοιες διαδικασίες, ερήμην του και από τα πάνω. Αλλά να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, να αποτελέσει το αντίπαλο δέος, με τον αγώνα του αλλά και με την ψήφο του, με ισχυρό ΚΚΕ».
ΜέΡΑ25: «Καλούμε την κοινωνία σε μία συνολική μομφή στην ολιγαρχία»
«Το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι πάρα πολύ σοβαρό και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, θα είχε ήδη παραιτηθεί ο πρωθυπουργός, ιδιαίτερα μετά και την επιστολή του Προέδρου της ΑΔΑΕ που επιβεβαιώνει «νόμιμες» επισυνδέσεις σε βάρος Υπουργού της Κυβέρνησης και ανώτατων στελεχών των ενόπλων δυνάμεων της χώρας από την ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη» αναφέρουν από το ΜέΡΑ25 που στρέφουν ωστόσο τα βέλη τους και εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αυτό όμως δεν δίνει το άλλοθι στα μνημονιακά κόμματα να προβούν σε μια νέα κοκκορομαχία, η οποία θα αφήνει απέξω τα μεγάλα προβλήματα του κόσμου» σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Εμείς ως ΜέΡΑ25, καλούμε την κοινωνία σε μία συνολική μομφή στην ολιγαρχία και τις πολιτικές της, που χρειάζονται τα ανδρείκελα της ΕΥΠ και την καταστολή για να επιβάλλουν την νέα λεηλασία σε βάρος των πολλών, την ώρα που οι πολύ λίγοι με τις πλάτες της Μητσοτάκης Α.Ε., αλλά και των μνημονιακών προκατόχων του -ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ- κερδοσκοπούν ασύστολα. Αυτή η συνολική μομφή, μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την Ρήξη που προτείνει το ΜέΡΑ25. Ρήξη με το συνολικό πλαίσιο αφαίμαξης και «αποδημοκρατικοποίησης».