08:53
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
08:53
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Υδρογονάνθρακες: Συζητήσεις ΕΔΕΥ με τους πετρελαϊκούς κολοσσούς Total-Exxon Mobil

Γεώτρηση για υδρογονάνθρακες / Φωτογραφία: Eurokinissi

Γεώτρηση για υδρογονάνθρακες / Φωτογραφία: Eurokinissi

15.04.2022
22:56
Τελευταία ενημέρωση: 16/04/2022 • 9:55
Στόχος η επιτάχυνση των ερευνών για υδρογονάνθρακες 

Επαφές με τους Έλληνες και ξένους επενδυτές για επιτάχυνση των ερευνών για υδρογονάνθρακες ξεκινά τις επόμενες ημέρες η διοίκηση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

Οι επαφές της ΕΔΕΥ με τους επενδυτές στους οποίους έχουν παραχωρηθεί για έρευνες οι περιοχές του Ιονίου και δυτικά – νοτιοδυτικά της Κρήτης ξεκινούν σε συνέχεια της πρόσφατης σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όπου αποφασίστηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των ερευνών.

Όπως ανέφεραν πηγές της ΕΔΕΥ, η απόφαση να αναβαθμιστούν τα έργα σε εθνικής σημασίας που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, αποτελεί το νέο πλαίσιο στο οποίο τοποθετούνται οι έρευνες, το οποίο θα επικοινωνηθεί στους επενδυτές.

Δηλαδή θα επισημανθεί η νέα στρατηγική επιτάχυνσης των διαδικασιών και διευκόλυνσης των επιχειρήσεων σε κάθε στάδιο αδειοδότησης αλλά και τα χρονικά ορόσημα που έχουν τεθεί, τα οποία προβλέπουν την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών ως το τέλος του 2023 το αργότερο, αν όχι την άνοιξη.

Ενδιαφέρον και από άλλες εταιρείες να συμμετάσχουν στις έρευνες για υδρογονάνθρακες

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες ξένες επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στις έρευνες στις έξι συγκεκριμένες περιοχές χωρίς να αποκλείεται να διεκδικήσουν νέα «οικόπεδα» πέρα από τα συγκεκριμένα. Ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, η αποχώρηση ενεργειακών εταιρειών από τη Ρωσία αποτελεί ευνοϊκή συγκυρία.

Οι εξελίξεις ανά περιοχή

  • Ιωάννινα (παραχωρησιούχος η Energean): είναι η μόνη χερσαία περιοχή και η πλέον ώριμη καθώς στόχος είναι ως το τέλος του 2023 να γίνει ερευνητική γεώτρηση σε σημείο που θα καταλάβει μικρή έκταση της τάξης των 3-4 στρεμμάτων και -εφόσον υπάρξει ανακάλυψη – να ξεκινήσει η παραγωγή το 2025. Είναι ενθαρρυντικό ότι σε κοντινή περιοχή, στην Αλβανία έχει ανακαλυφθεί κοίτασμα φυσικού αερίου.
  • Περιοχή 2, δυτικά της Κέρκυρας (75 % Energean, 25 % ΕΛΠΕ): η Κοινοπραξία αναμένεται να προχωρήσει απευθείας σε τρισδιάστατα σεισμικά προκειμένου η ερευνητική γεώτρηση να γίνει το 2024. Ο στόχος που έχει κατ’ αρχήν εντοπισθεί εκτείνεται και σε περιοχή εκτός της ελληνικής επικράτειας που σημαίνει ότι σε περίπτωση ανακάλυψης κοιτάσματος θα πρέπει να επιμερισθούν τα έσοδα.
  • Περιοχές Ιόνιο και Κυπαρισσιακός κόλπος (100 % ΕΛΠΕ): ολοκληρώθηκαν πρόσφατα τα σεισμικά 2 διαστάσεων, ακολουθεί η ερμηνεία των δεδομένων προκειμένου το 2023 να επιλεγούν τα σημεία όπου θα γίνουν οι σεισμικές έρευνες τριών διαστάσεων με στόχο πρώτη ερευνητική γεώτρηση το 2024.
  • Στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης (Κοινοπραξία Total, ExxonMobil, ΕΛΠΕ) μια επιπλέον εκκρεμότητα σχετίζεται με την προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Υπάρχουν σκέψεις να τεθούν ρήτρες διασφάλισης των επενδυτών σε περίπτωση δικαστικής εμπλοκής, προκειμένου τον επόμενο χειμώνα (2022-2023) να προχωρήσει οι δισδιάστατες σεισμικές έρευνες.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν τέλος ότι η εκτίμηση για κύκλο εργασιών ύψους 250 δισ. ευρώ από τους υδρογονάνθρακες βασίζεται σε υπόθεση εργασίας για τιμή πετρελαίου στα 60-70 δολάρια το βαρέλι.

ΙΕΝΕ: Σοβαρότατες ενδείξεις για κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Κρήτη και Ιόνιο

Σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με την έκθεση του ΙΕΝΕ φαίνεται πως σε περιοχές της χώρας υπάρχει σοβαρή περίπτωση να βρεθούν κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη θα εξασφάλιζε η Ελλάδα σε περίπτωση ανακάλυψης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, για τα οποία υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις, επισημαίνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε ειδική έκθεση για τις δυνατότητες εκμετάλλευσης του δυναμικού τους.

Σημειώνεται ότι επίκεινται κυβερνητικές ανακοινώσεις για τη διευκόλυνση των επενδυτών και την επιτάχυνση των ερευνών στις περιοχές που έχουν ήδη παραχωρηθεί για έρευνα, με έμφαση στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΕΝΕ «υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις για ύπαρξη γεωλογικών δομών, ικανών να περιέχουν σημαντικότατες ποσότητες – κυρίως φυσικού αερίου, οι οποίες, στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν από γεωτρήσεις, θα μπορούσαν να καλύψουν ένα σοβαρό ποσοστό ή και πλήρως τις ανάγκες μας, όσο και να λειτουργήσουν ως μοχλός συγκράτησης επερχόμενων αυξήσεων τιμών, με πολλαπλές θετικές συνέπειες για τη χώρα μας (γεωστρατηγικές)».

Το ΙΕΝΕ επικαλείται πρόσφατες μελέτες της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) και της Ακαδημίας Αθηνών, αλλά και δημοσιεύσεις έγκριτων ακαδημαϊκών και εταιρειών, που συγκλίνουν στην διαπίστωση ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες ύπαρξης πολύ σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στη χώρα (δυτικά και νότια της Κρήτης, Θερμαϊκός, Θάσος, υδρίτες στη ΝΑ Μεσόγειο, βιογενές αέριο στη ΒΔ Πελοπόννησο και Ιόνιο πέλαγος).

«Στις θαλάσσιες περιοχές όπου έχουν διεξαχθεί αναγνωριστικές σεισμικές έρευνες, έχουν ήδη προδιαγραφεί πάνω από 30 πιθανοί ερευνητικοί στόχοι, οι οποίοι, με συμπληρωματικές έρευνες θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε στόχους ερευνητικών γεωτρήσεων για ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Αν λάβουμε υπόψη ότι θα είναι επιτυχημένο το 1/4 των γεωτρήσεων στις γεωλογικές δομές που έχουν εντοπιστεί στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νοτίως και δυτικώς της Κρήτης, τότε οι δομές αυτές θα μπορούσαν να φιλοξενούν δυνητικά αποθέματα της τάξης των 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών αερίου, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΔΕΥ20, ικανών να καλύψουν το 15%-20% των καταναλώσεων της ΕΕ», αναφέρει το Ινστιτούτο.

Τα οφέλη μίας τέτοιας εξέλιξης

Στην έκθεση επαναλαμβάνονται εξάλλου οι εκτιμήσεις της ΕΔΕΥ, σύμφωνα με τις οποίες, η δυνητική αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ελλάδας υπερβαίνει τα 250 δισ. ευρώ. Ως προς τα οφέλη, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, η Ελλάδα:

  • Αποδεσμεύεται σε μεγάλο βαθμό από την χειραγώγηση των ροών φυσικού αερίου
  • Σε περίπτωση γεωπολιτικών κρίσεων, δεν θα εξαρτάται ενεργειακά από τρίτες χώρες και εν δυνάμει αρνητικά διακείμενες στην Ελλάδα
  • Μπορεί να γίνει προμηθευτής της ΕΕ, η οποία σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο
  • Μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία και να διαθέτει περισσότερα διαπραγματευτικά «όπλα» στις διακρατικές συνομιλίες και διαβουλεύσεις
  • Η ύπαρξη παραγωγικών θαλάσσιων κοιτασμάτων θα δώσει νέα ώθηση στις ελληνικές θέσεις αναφορικά με τα θέματα θαλάσσιων ζωνών, κλπ.
  • Η παρουσία διεθνών εταιρειών σε ελληνικά ύδατα θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την προβολή της Ελλάδας μεταξύ των χωρών, των οργανισμών για τα θέματα της περιοχής, την ασφάλειά της, την τήρηση του Δικαίου της Θάλασσας και την διατήρηση της ηρεμίας.

Στο ερώτημα τέλος, αν υπάρχει χρόνος για την ανακάλυψη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, δεδομένης της πολιτικής απανθρακοποίησης της ΕΕ, το ΙΕΝΕ απαντά θετικά, επικαλούμενο τις ταχείες διαδικασίες που εφήρμοσε η Αίγυπτος για την έναρξη παραγωγής από τα κοιτάσματα Zohr και Tuna.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση