Στη Βουλή έρχεται σήμερα, Παρασκευή (03/02) η τροπολογία για τις επικουρικές συντάξεις.
Συγκεκριμένα με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που κατατίθεται σήμερα στο νομοσχέδιο «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις», εξειδικεύονται οι δύο νέες παρεμβάσεις για τις επικουρικές συντάξεις.
Από τις 15 Μαρτίου χορηγείται η προκαταβολή
Πρώτον, η χορήγηση προκαταβολής για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, σε ασφαλισμένους που έχουν υποβάλει αίτηση, πριν από την 1η Ιουλίου 2022 και για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση κύριας σύνταξης.
Η προκαταβολή χορηγείται έως τις 15 Μαρτίου 2023, χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου και ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης της επικουρικής σύνταξης (για τις επικουρικές συντάξεις γήρατος), από το διάστημα υποβολής της αίτησης έως τις 31 Ιανουαρίου 2023.
Η προκαταβολή ορίζεται στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις, λόγω αναπηρίας και για τον επιζώντα σύζυγο που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη, λόγω θανάτου.
Δεύτερον, η βελτίωση της λειτουργίας του μηχανισμού έκδοσης επικουρικών συντάξεων με διαδικασία fast track, που έχει ήδη θεσπιστεί με το άρθρο 48 του Ν. 4921/2022.
Στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για παράταση, χωρίς προϋποθέσεις, για έναν χρόνο (έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024) της ασφαλιστικής ικανότητας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (μακροχρόνια άνεργοι και ανασφάλιστοι υπερήλικες).
Περιλαμβάνεται, επίσης, η ανανέωση της ρύθμισης του 2022 για τους μη μισθωτούς, (κατ’ εξαίρεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας έως τις 31 Μαΐου, ανεξαρτήτως ύπαρξης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και ανανέωση ασφαλιστικής ικανότητας έως τις 29/2/2024 με την καταβολή των οφειλομένων εισφορών κλάδου υγείας για το 2022).
Τι αναφέρει μεταξύ άλλων η τροπολογία
Τέλος, με την ίδια τροπολογία, μεταξύ άλλων:
- Καθιερώνεται η άδεια πενθούντων γονέων. Πρόκειται για ειδική άδεια 20 ημερών που αφορά γονείς οι οποίοι χάνουν τα παιδιά τους, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα κοινωνικών οργανώσεων.
- Προβλέπεται η χορήγηση επιδόματος Πάσχα σε εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της γουνοποιίας και πλήττονται από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή.
- Διορθώνεται ο όρος «επιμέλεια» στην εσωτερική νομοθεσία και αντικαθίσταται από τον όρο «φροντίδα» στους ορισμούς που σχετίζονται με την άδεια πατρότητας και τη γονική άδεια.
- Διευκολύνεται η διαδικασία εξυγίανσης προνοιακών φορέων, με ρυθμίσεις για την υπέρβαση σχετικών γραφειοκρατικών εμποδίων.
Πάνω από 900.000 συνταξιούχοι δεν θα δουν αύξηση στις συντάξεις
Θυμίζουμε πως περίπου 900.000 συνταξιούχοι βλέπουν να διατηρείται η προσωπική διαφορά, γεγονός που μεταφράζεται ως μηδέν αύξηση στους λογαριασμούς τους, παρά την αύξηση 7,75% που δόθηκε στις κύριες συντάξεις και η οποία ήταν η πρώτη μετά από 12 χρόνια.
Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης ρωτήθηκε για το «ξεπάγωμα» των αυξήσεων στους συνταξιούχους και το ζήτημα της προσωπικής διαφοράς και παρέδωσε ορισμένα στοιχεία για το θέμα, ειδικά για εκείνους τους συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις στη σύνταξη που μπήκε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, το 2019 οι συνταξιούχοι που είχε διαπιστωθεί ότι διέθεταν προσωπική διαφορά, άγγιζαν το 1,5 εκατ.
Από τότε, έχει καταγραφεί μείωση κατά περίπου 600.000 δικαιούχους. Αρχικά, μετά την εφαρμογή των βελτιωμένων ποσοστών αναπλήρωσης του ν. Βρούτση (ν.4670/20), περίπου 280.000 από αυτούς μηδένισαν την προσωπική τους διαφορά και είδαν αυξήσεις.
Άλλοι 320.000 περίπου μηδενίζουν την προσωπική τους διαφορά με τις αυξήσεις του 7,75% που δίνονται αυτές τις ημέρες, ωστόσο δεν είδαν με αυτόν τον τρόπο καμιά διαφορά στους λογαριασμούς τους.
Τι είναι η προσωπική διαφορά
Προσωπική διαφορά είναι ένας παράγοντας που απαλύνει την μεγάλη πτώση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων ή των συνταξιούχων (λόγω της οικονομικής κρίσης) και αφορά μόνο τους παλαιότερους.
Επειδή λόγω της κρίσης οι μισθοί του δημοσίου και οι συντάξεις μειώθηκαν, για να μην υπάρχει τεράστια πτώση στους παλιούς συνταξιούχους ή στους παλιούς δημοσίους υπαλλήλους που είχαν υψηλούς μισθούς, η προσωπική διαφορά εφαρμόστηκε για να μετριάσει την απότομη πτώση.
Έτσι παρόλο που οι νέες συντάξεις και οι μισθοί των νέων υπαλλήλων του δημοσίου πέσαν αρκετά, οι συντάξεις των παλαιότερων συνταξιούχων καθώς και οι μισθοί των παλαιότερων υπαλλήλων συγκρατήθηκαν έως ένα βαθμό λόγω της προσωπικής διαφοράς (δηλαδή δεν πέσαν τόσο πολύ όσο των νέων υπαλλήλων και συνταξιούχων).
Οι φετινές αυξήσεις και οι συνταξιούχοι
Οι φετινές αυξήσεις, πρώτες στη μεταμνημονιακή εποχή, δόθηκαν στο ποσό του επανυπολογισμού, δηλαδή σε σχέση και με την προσωπική διαφορά που είχε προκύψει. Άρα, όσοι συνταξιούχοι είχαν μεγάλη προσωπική διαφορά (από 150 ευρώ και πάνω) απλώς διαπίστωσαν μείωσή της, μέσω της αύξησης που καταβλήθηκε.
Όμως στην πράξη δεν έλαβαν ούτε ευρώ από αυτές τις αυξήσεις. Το υπουργείο Εργασίας υπολόγισε σε 910.000 αυτούς τους συνταξιούχους.
Σε κάθε περίπτωση, είτε αυτούσια, είτε μερικώς, έλαβαν την τωρινή αύξηση περίπου 1,4 εκατ. συνταξιούχοι, δηλαδή σχεδόν το 55% του συνόλου. Αυτό σημαίνει ότι υπήρξε ένα 45% των δικαιούχων που έμειναν χωρίς αύξηση ή έλαβαν ένα μικρό μέρος αυτής.