Θέμα χρόνου αποτελεί η επανεκκίνηση της πλατφόρμας για το voucher 200 ευρώ, με το οποίο επιδοτείται η αγορά laptop, tablet και άλλων συσκευών.
Πρόκειται για το πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ», το οποίο προβλεπόταν σε τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που κατατέθηκε τον περασμένο Ιανουάριο σε νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα», που εισήγαγε το voucher των 200 ευρώ, έγιναν δεκτές πάνω από 293.000 αιτήσεις, ενώ εκδόθηκαν 506.152 επιταγές (vouchers) των 200 ευρώ.
Οι δικαιούχοι της επιδότησης έδειξαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για tablets, καθώς σε αυτή την κατηγορία προϊόντων εξαργυρώθηκαν 262.072 vouchers. Να σημειωθεί ότι σε κάθε αγορά συσκευής μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μια έως τρεις επιταγές. Ακολουθούν στις προτιμήσεις των δικαιούχων τα laptops με 105.171 εξαργυρωμένα vouchers και οι «παραδοσιακοί» ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τύπου desktop, με 18.270 εξαργυρωμένες επιταγές.
Οι δικαιούχοι του νέου προγράμματος voucher 200 ευρώ
Προ ημερών αναρτήθηκε το ΦΕΚ με το οποίο «κλείδωσε» η εκκίνηση του προγράμματος των vouchers 200 ευρώ -η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί στο άμεσο διάστημα.
Οι δικαιούχοι της επιδότησης των 200 ευρώ θα είναι κυρίως:
- Εκπαιδευτικοί του δημόσιου τομέα (Εκπαιδευτικό Προσωπικό, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό) που: α.1 είτε είναι παρόντες (δεν έχει καταχωρηθεί απουσία στην τοποθέτηση τους) σε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια), τα οποία βρίσκονται στην Ελλάδα, α.2 είτε απουσιάζουν (έχει καταχωρηθεί απουσία στην τοποθέτηση τους) λόγω συγκεκριμένης αιτιολογίας που προβλέπεται στο άρθρο 4 της παρούσας.
Να σημειωθεί ότι δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια για τους εκπαιδευτικούς που θα διεκδικήσουν το voucher των 200 ευρώ.
Δικαιούχοι της επιδότησης μπορούν επιπλέον να είναι οικογένειες πυρόπληκτων. Συγκεκριμένα, στο ΦΕΚ επισημαίνεται ότι δυνητικοί δικαιούχοι του voucher είναι:
- Οικογένειες με εξαρτώμενα μέλη ηλικίας από 4 έως και 24 ετών που σπουδάζουν σε μία από τις επιλέξιμες για το Πρόγραμμα βαθμίδες εκπαίδευσης,- με κύρια κατοικία σε περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές κατά το ημερολογιακό έτος 2021, οι οποίες έχουν υποστεί ζημιές λόγω των προαναφερθεισών πυρκαγιών και έχουν αποδεδειγμένα καταστεί προσωρινά ή μόνιμα μη κατοικήσιμες.
Ποιες πυρόπληκτες περιοχές εντάσσονται στην επιδότηση
Για τον ορισμό των πυρόπληκτων περιοχών λαμβάνονται υπόψη οι ακόλουθες αποφάσεις οριοθέτησης και οι αντίστοιχοι Δήμοι, Δημοτικές Ενότητες και Δημοτικές Κοινότητες που μνημονεύονται σε αυτές:
- i. Υπό στοιχεία Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./13665/Α325/17.08.2021 (Β΄3863) απόφαση οριοθέτησης περιοχών (α) της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, (β) της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής και (γ) της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής.
- ii. Υπό στοιχεία Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε/13975/Α325/20.08.2021 (Β΄3898) απόφαση οριοθέτησης περιοχών (α) της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, (β) της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και (γ) της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
- iii. Υπό στοιχεία Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε/13758/Α325/20.08.2021 (Β΄ 3905) απόφαση οριοθέτησης περιοχών (α) της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, (β) των Περιφερειακών Ενοτήτων Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και (γ) της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Για την επιβεβαίωση της χωροθέτησης της κύριας κατοικίας Δικαιούχου εντός των ως άνω γεωγραφικών ορίων, λαμβάνονται υπόψη στοιχεία από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του φορολογικού έτους 2020