20:35
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
20:35
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Τράπεζες: Αυτές είναι οι μειώσεις στις προμήθειες – Από πότε τίθενται σε ισχύ, όλες οι αλλαγές

Τράπεζα Πειραιώς / Φωτογραφία: Eurokinissi

Τράπεζα Πειραιώς / Φωτογραφία: Eurokinissi

16.12.2024
23:59
Τελευταία ενημέρωση: 18/12/2024 • 18:27
Τι αλλάζει στις τράπεζες

Recently updated on December 18th, 2024 at 06:27 pm

«Η κυβέρνηση έλαβε πρωτοβουλίες για τις τράπεζες και ευρύτερα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά τις τελευταίες εκλογές», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ξεκινώντας την συνέντευξη τύπου με θέμα «Εξειδίκευση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για τις τράπεζες», που ανακοίνωσε χθες Κυριακή (15/12) ο Πρωθυπουργός.

Γνωστοποίησε ακόμη ότι τα μέτρα θα ισχύσουν από τα μέσα Ιανουαρίου.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις εννέα πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, όπως μεταξύ άλλων η ενίσχυση του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS, η θέσπιση σαφές πλαισίου υποχρεώσεων για τις εταιρίες διαχείρισης δανείων, ενέργειες προς την μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων κλπ..

Ο κ. Χατζηδάκης έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι προχώρησε η αποκρατικοποίηση των τραπεζών η οποία προσέλκυσε μεγάλο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον και οδήγησε σε έσοδα 3,5 δισ. ευρώ για το Δημόσιο.

Επίσης αναφέρθηκε στη σημασία της δημιουργίας του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα καθώς και στην δράση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για την στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Στην συνέντευξη βρίσκονται και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς και η Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Θεώνη Αλαμπάση.

Η εξειδίκευση των μέτρων για τις τράπεζες

Όλες οι χρεώσεις, όλες, για βασικές τραπεζικές κινήσεις που αφορούν πληρωμές, μηδενίζονται:

  • Αφορά πάγιες και μη πάγιες εντολές πληρωμών καθώς και πληρωμές προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους δήμους, τις εταιρείες ενέργειας, τις εταιρείες ύδρευσης, τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Μπαίνει πλαφόν έως 0,5 ευρώ για τη μεταφορά χρημάτων έως 5.000 ευρώ με έμβασμα:

  • Αφορά πολίτες και ελεύθερους επαγγελματίες και όχι νομικά πρόσωπα Αφορά τόσο την απλή έκδοση εμβάσματος όσο και την άμεση έκδοση εμβάσματος από μια τράπεζα και άλλη τράπεζα μέσω web και mobile banking. Σήμερα είναι 1 ή 2 ευρώ για αποστολή και μεγαλύτερα κόστη όταν μιλάμε για λήψη και μπορεί να φτάνει έως και τα 5 ευρώ. Το μέτρο προκαλεί απώλειες 95 εκατ. ευρώ ετησίως για τις τράπεζες.

από το 2026 διπλασιάζεται ο ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα τα οποία διαχειρίζονται οι τράπεζες και οι servicers, ώστε να γνωρίζουν ότι θα έχουν πρόσθετο κόστος αν τα ακίνητα αυτά δεν βγουν στην αγορά, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο τον περιορισμό των αυξήσεων των ενοικίων:

  • Η πρωτοβουλία αυτή αφορά τον ΕΝΦΙΑ του ’26. Δίνουμε την δυνατότητα στις τράπεζες και στους servicers, κλειστά κινητά οικιστικά να τα διαθέσουν, να μην τα κρατάνε κλειστά γιατί θέλουμε να αυξηθεί η προσφορά των ακινήτων και αυξανόμενης της προσφοράς, να υπάρξει μια πρόσθετη συμβολή στην συγκράτηση της τιμής των ενοικίων κυρίως.
  • Θα διπλασιαστεί ο ΕΝΦΙΑ αν έως 31/12/2025 δεν υπήρχε ενεργό ηλεκτρονικό μισθωτήριο, οποιαδήποτε στιγμή κατά το ’25, για τα ακίνητα αυτά.
  • Τα τραπεζικά ιδρύµατα διαθέτουν συνολικά 21.458 ακίνητα και άλλα 9.604 οι servicers, σηµαντικό µέρος των οποίων είναι οικιστικά. Στόχος είναι η διάθεση αυτών στην αγορά σε εύλογο χρόνο, συµβάλλοντας στην κοινωνική ανάγκη εξεύρεσης στέγης.
  • Δυνητικό κόστος για τις τράπεζες: 10-20 εκατ. ευρώ ετησίως

παύουν οι παλιότεροι περιορισμοί στη λειτουργία των Εταιρειών Παροχής Πιστώσεων, προκειμένου να υπάρξουν πιο πολλά δάνεια:

  • Τα µη τραπεζικά ιδρύματα θα μπορούν να χορηγούν δάνεια και κάθε είδους πιστώσεις όπως οι Τράπεζες, για ενίσχυση του ανταγωνισμού.
  • Σε φυσικά πρόσωπα: Στεγαστικά, καταναλωτικά ή για αναδιάρθρωση υφιστάμενου δανείου του δανειολήπτη (ισχύει ήδη).
  • Εταιρίες Παροχής Πιστώσεων: Ανώνυμες εταιρίες µε έδρα την Ελλάδα, οι οποίες έχουν ως κύριο σκοπό την παροχή πιστώσεων, που λειτουργούν κατόπιν άδειας από την Τράπεζα της Ελλάδος και υπό την εποπτεία αυτής.
  • Σε επιχειρήσεις (νέα ρύθμιση): Ανεξάρτητα εάν το εν λόγω πρόσωπο έχει δάνειο που βρίσκεται σε καθεστώς ρύθμισης ή σκοπός του δανείου είναι η αναδιάρθρωση της δανειολήπτριας επιχείρηση.

μεταφέρονται 100 εκατομμύρια ευρώ από τις τράπεζες, τις τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες, με σκοπό να υποστηρίξουν την ανακαίνιση υφιστάμενων ή το χτίσιμο νέων σχολείων, βάσει του Προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου»

  • 100 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» σχετικά µε την ανακαίνιση σχολείων. Οι διαθέσιμοι πόροι θα φτάσουν συνολικά στα 350 εκατ. ευρώ
  • 100 εκατ. ευρώ για την δημιουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναµίσθωσης Ακινήτων, ώστε να καταστεί ενεργός τους επόμενους µμήνες. Ο Φορέας εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες ευάλωτων νοικοκυριών
  • επιπλέον 100 εκατομμύρια θα δοθούν από τις τράπεζες για τη συγκρότηση του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων

διευρύνεται το καθημερινό όριο στο σύστημα IRIS στα 1.000 ευρώ και μηδενίζεται η χρέωση για τη φόρτιση προπληρωμένων καρτών έως τα 100 ευρώ:

  • Καθιερώνονται πια διακριτά όρια, 500 ευρώ μεταξύ πολιτών και 500 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή από 500 ευρώ που είναι συνολικά σήμερα. Πάντα με μηδενικές χρεώσεις για τον απλό πολίτη και με ελάχιστες χρεώσεις για τον ελεύθερο επαγγελματία.
  • Η ενεργοποίηση των νέων ορίων εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός 3-6 µηνών από σήμερα.
  • δίνεται δυνατότητα στους πολίτες να συγκρίνουν όλα τα διαθέσιμα επιτόκια καταθέσεων, όπως και κάθε προμήθεια. Σε ειδική ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα δηµοσιεύει στην ιστοσελίδα της στοιχεία και πληροφορίες που θα της υποβάλλουν τα πιστωτικά και χρηµατοδοτικά ιδρύµατα αναφορικά µε:

  • τα επιτόκια καταθέσεων,
  • τα επιτόκια πιστώσεων στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης, περιλαµβανοµένων των πιστωτικών καρτών, καθώς και τις προμήθειες και τα έξοδα που χρεώνουν για τις εν λόγω πιστώσεις
  • τις χρεώσεις, τις προμήθειες και και τα τέλη υπηρεσιών που συνδέονται µε τους λογαριασμούς πληρωμών.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση