02:48
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:48
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η έναρξη ερευνών για κοιτάσματα στην Κρήτη

Η Exxon Mobil θα κάνει έρευνες για φυσικό αέριο στην Ελλάδα / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Η Exxon Mobil θα κάνει έρευνες για φυσικό αέριο στην Ελλάδα / Φωτογραφία: ΑΠΕ

09.11.2022
19:50
Τελευταία ενημέρωση: 10/11/2022 • 8:26
Τι κέρδη μπορεί να έχει η Ελλάδα από την έρευνα στην Κρήτη

Την έναρξη ερευνών για κοιτάσματα φυσικού αερίου στα δύο οικόπεδα, νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, υλοποιεί ταχύτατα η Ελλάδα, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τη Navtex, το ερευνητικό πλοίο «Sanco Swift» μπορεί να ξεκινήσει έρευνες αμέσως. Ο διευθύνων σύμβουλος της διαχειρίστριας εταιρείας υδρογονανθράκων και ενεργειακών πόρων, μιλώντας στην ΕΡΤ, παρουσίασε αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα και το πλαίσιο των ερευνών.

Μετά από συνεννόηση της Ελλάδας και της Μάλτας, ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης συμπλήρωσε τη Navtex που εξέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης για την πραγματοποίηση των σεισμικών ερευνών, περιλαμβάνοντας σε αυτή γεωγραφικές συντεταγμένες που αφορούν στο χώρο ευθύνης της Μάλτας, διευρύνοντας το πεδίο των ερευνών.

Συντεταγμένες και ημερομηνίες

Όπως αναφέρεται οι νέες γεωγραφικές συντεταγμένες αφορούν σε «EKPOMPH APO MALTA NAVTEX SERVICE». Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη γνωστοποιεί ότι από 8 Νοεμβρίου μέχρι νεωτέρας θα αναπτυχθεί εξοπλισμός και θα πραγματοποιηθούν σεισμικές έρευνες από το πλοίο Sanco Swift στο Ιόνιο πέλαγος, το δυτικό πέλαγος και δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Με την ίδια Navtex προτρέπονται τα παραπλέοντα πλοία να τηρούν απόσταση ασφαλείας.

Ως ημερομηνία έναρξης της δέσμευσης των δύο θαλάσσιων οικοπέδων αναγράφεται η 8η Νοέμβρη. Καλύπτει μια θαλάσσια περιοχή 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, νοτιοδυτικά της Κρήτης και νότια της Πελοποννήσου. Οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν 2 χρόνια.

Βάσει των αποτελεσμάτων τους, η κοινοπραξία θα κρίνει εάν θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση ή αν θα αποχωρήσει. Αν οι έρευνες κριθούν ικανοποιητικές, η ΕΔΕΥ εκτιμά ότι μέσα στο 2027 θα ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου.

Το χρονοδιάγραμμα των ερευνών:

  • 2022- 2024: Σεισμικές έρευνες
  • 2024-2026: Διερευνητικές γεωτρήσεις
  • 2026-2027: Ανάπτυξη κοιτάσματος
  • 2027-2028: Παραγωγή Φυσικού Αερίου

«Η διερευνητική γεώτρηση μπορεί να γίνει γρήγορα και είναι σημαντικό, για να φτάσουμε στην παραγωγή και εμπορία θα πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια» τονίζει ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας, Κώστας Ανδριουσόπουλος.

Τα κέρδη για την Ελλάδα

Σε μελέτη του, το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης εκτιμά ότι τα δυνητικά αποθέματα της περιοχής μπορούν να φτάσουν τα 70 με 90 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ Αριστοφάνης Στεφάτος: «σε μια πρόχειρη εκτίμηση που είχαμε κάνει, αν είχαμε μια συντηρητική επιτυχία σε όλα μας τα μπλοκ, θα μπορούσαμε να μιλάμε για ένα σύνολο αγοράς της τάξης των 250 δισ.».

«Εάν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, η χώρα μας δεν καθίσταται μόνο αυτάρκης αλλά και εξαγωγική», επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Θεόδωρος Τσακίρης.

Την προηγούμενη εβδομάδα εκδικάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση για ακύρωση της υπουργικής απόφασης περιβαλλοντικής έγκρισης του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Την προσφυγή είχαν καταθέσει περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζοντας ότι η μελέτη είχε σοβαρά ελλείμματα μεταξύ άλλων για τις επιπτώσεις σε προστατευόμενα είδη, καθώς στην περιοχή έχουν εντοπισθεί 5 διαφορετικά είδη θαλάσσιων θηλαστικών.

Από το Σαρμ Ελ Σέιχ και την Σύνοδο για το κλίμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι στόχος της Ελλάδας είναι να γίνει καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας.

«Θέλουμε να συμβάλλουμε στη μεταφορά ενέργειας και υδρογόνου από τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη. Συζητάμε με την Αίγυπτο για την κατασκευή καλωδίου 3 GW για τη μεταφορά φτηνής ηλεκτρικής ενέργειας από τη βόρειο Αφρική στην Ευρώπη, που θα παράγεται από τον ήλιο» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επτά μήνες πριν, η εικόνα ήταν πολύ διαφορετική, καθώς η TotalEnergies αποχώρησε από την κοινοπραξία. Τον Ιούλιο τη θέση της πήρε η Exxon Mobil που πλέον ελέγχει το 70% των δικαιωμάτων ενώ το υπόλοιπο 30% ανήκει στην Hellenic Energy.

Τα ενεργειακά επιχειρήματα και τα γεωπολιτικά τετελεσμένα

Τα ενεργειακά εγχειρήματα, οι έρευνες, οι γεωτρήσεις και οι αγωγοί εκτός από την οικονομική- ενεργειακή διάσταση, έχουν και γεωπολιτική διάσταση. Πάνω σε αυτά τα εγχειρήματα δημιουργούνται γεωπολιτικά τετελεσμένα και αποτυπώνονται ισορροπίες, συμμαχίες και διπλωματικές σχέσεις.

Και στην Ανατολική Μεσόγειο έχουμε να κάνουμε με δύο εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις. Από τη μία πλευρά είναι η Ελλάδα που κινείται με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, τις αρχές καλής γειτονίας και εντός του πλαισίου νόμιμων διακρατικών συμφωνιών.

Να θυμίσουμε μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη διάθεση της Αθήνας για διμερή οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη, ενώ λίγες ημέρες πριν ο επικεφαλής της κρατικής Επιχείρησης Πετρελαίου της αφρικανικής χώρας μίλησε για πιθανή χάραξη αγωγών μεταξύ της χώρας του και της Ελλάδας.

Το ίδιο συμβαίνει και στο Ιόνιο. Να υπενθυμίσουμε ότι εκεί έχουμε επεκτείνει τα ναυτικά μίλια στα 12, ενώ έχει υπογραφεί και συμφωνία ΑΟΖ με την Ιταλία.

Προχωρώντας πάμε στην εξαιρετικά μεγάλης σημασίας συμφωνία για την ΑΟΖ με το Κάιρο. Μέσα από την οποία θα περάσει το καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδέει την Ελλάδα με την Αίγυπτο. Πρόκειται για ένα διμερές έργο, το οποίο “πατάει” μέσα στην ΑΟΖ, δίνοντας άλλη διάσταση στο γεωπολιτικό παιχνίδι της περιοχής.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση