Τα κρυπτονομίσματα, με το πιο δημοφιλές το bitcoin, είναι εναλλακτικά ψηφιακά νομίσματα, τα οποία είναι εικονικά, δηλαδή δεν υπάρχουν χαρτονομίσματα ή κέρματα.
Τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούν κρυπρογράφηση, μια τεχνική κωδικοποίησης δεδομένων που τα καθιστά μη αναγνώσιμα σε οποιονδήποτε δεν έχει τον κωδικό πρόσβασης. Λόγω της κρυπτογράφησης, τα κρυπτονομίσματα είναι πρακτικά αδύνατο να πλαστογραφηθούν, αν και η ασφάλειά τους εξαρτάται επίσης από διάφορους άλλους παράγοντες.
Κάθε κρυπτονόμισμα διαθέτει τη δική του ισοτιμία με τα φυσικά νομίσματα των κρατών.
Οι ισοτιμίες αυτές μπορεί να αλλάξουν απότομα είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω. Αυτό έχει να κάνει με την προσφορά και τη ζήτηση καθώς και με πολλούς άλλους παράγοντες που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.
Τα εικονικά νομίσματα bitcoin παράγονται από έναν αλγόριθμο στον ηλεκτρονικό υπολογιστή με συγκεκριμένο και αυτοματοποιημένο τρόπο.
Οι κάτοχοι των νομισμάτων αυτών, τα έχουν αποθηκευμένα σε ηλεκτρονικά πορτοφόλια, τα οποία αν χάσουν, χάνουν και τα κρυπτονομίσματα που έχουν σε αυτό.
Κατοχυρώθηκε το 2008, το bitcoin.org
Ο διαδικτυακός τομέας bitcoin.org κατοχυρώθηκε τον Αύγουστο του 2008. Παραμένει η αρχική σελίδα του πιο ευρέως χρησιμοποιούμενου κρυπτονομίσματος στον κόσμο. Στις 31 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, ένα άτομο ή ένας οργανισμός που χρησιμοποιούσε το όνομα Satoshi Nakamoto δημοσίευσε μια επιστημονική εργασία με τίτλο Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System (Bitcoin: Ένα Ομότιμο Σύστημα Ηλεκτρονικών Μετρητών). Το έγγραφο αυτό είναι γνωστό στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων ως η «Λευκή Βίβλος του Satoshi», σύμφωνα με την ιστοσελίδα kriptomat.io.
Η εργασία παρουσίασε την έννοια της κρυπτογραφικά ασφαλούς τεχνολογίας blockchain. Το Bitcoin περιγράφηκε ως ένας θεωρητικός ψηφιακός πόρος ανοιχτού κώδικα. Ο όρος «ανοιχτός κώδικας» σήμαινε ότι κανείς δεν τον κατείχε και ότι όλοι μπορούσαν να συμμετάσχουν στη χρήση και την ανάπτυξή του.
Άγνωστη η ταυτότητα του Satoshi Nakamoto
Μέχρι σήμερα, κανείς δεν γνωρίζει ποιος είναι ο Satoshi Nakamoto. Η ταυτότητά του αποτελεί αντικείμενο πολλών μύθων και θεωριών. Είναι πιθανό η ταυτότητά του να παραμείνει για πάντα άγνωστη.
Το 2009 ξεκίνησε η εξόρυξη Bitcoin
Στις αρχές του 2009 το λογισμικό Bitcoin έγινε διαθέσιμο στο κοινό για πρώτη φορά. Ο Satoshi Nakamoto εξόρυξε τα πρώτα 50 Bitcoin, ξεκινώντας έτσι την πρακτική της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων. Ήταν μια εποχή που μόνο μια μικρή ομάδα προγραμματιστών και λάτρεων συμμετείχε στην ανάπτυξη αυτού που λίγοι από αυτούς περίμεναν ότι μια μέρα θα θεωρούνταν πρωτοποριακή τεχνολογία.
Το 2010 οι πρώτες συναλλαγές
Δεν ήταν ρεαλιστικό να αποδοθεί κάποια πραγματική αξία στο Bitcoin κατά τον πρώτο χρόνο ύπαρξής του. Ο προγραμματιστής Gavin Andresen αγόρασε 10.000 Bitcoins για 50 δολάρια και δημιούργησε έναν ιστότοπο που ονομάζεται Bitcoin Faucet όπου κυριολεκτικά δώρισε Bitcoin για διασκέδαση.
Η πιο διάσημη ιστορία αυτής της εποχής αφορά στον Laszlo Hanyecz, έναν προγραμματιστή λογισμικού που αγόρασε δύο πίτσες για 10.000 Bitcoin. Αυτή είναι ευρέως αναγνωρισμένη ως η πρώτη συναλλαγή με κρυπτονόμισμα. Στην κορυφαία τιμή του Bitcoin, αυτές οι δύο πίτσες θα άξιζαν πολύ πάνω από 600 εκατομμύρια δολάρια. Αλλά ο Laszlo δεν μετάνιωσε ποτέ για την απόφασή του. Πιστεύει ότι ήταν ένα κρίσιμο βήμα για την καθιέρωση της ανάπτυξης του οικοσυστήματος των κρυπτονομισμάτων.
Τον Δεκέμβριο του 2010, ο Satoshi Nakamoto δημοσίευσε το τελευταίο του δημόσιο μήνυμα στο δημοφιλές διαδικτυακό φόρουμ bitcointalk. Έγραψε για κάποιες μικρές λεπτομέρειες σχετικά με την πιο πρόσφατη έκδοση του λογισμικού. Στη συνέχεια, παρέμεινε σε επαφή με ορισμένους προγραμματιστές μέσω email, αλλά δεν υπάρχει κανένα ίχνος του μετά τον Απρίλιο του 2011.
Υψηλό και χαμηλό
Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο του 2021 το Bitcoin κατέγραψε υψηλό στα 68.990 δολάρια. Το Μάρτιο του 2020 είχε κατρακυλήσει στα 3.869 δολάρια.
Ξεκίνησε από 0,05 δολάρια την πρώτη χρονιά συναλλαγών, έφτασε 816 δολάρια την πέμπτη χρονιά, ενώ στα 10 χρόνια η αξία του είχε σκαρφαλώσει τα 3.783 δολάρια, ενώ στις 9 Φεβρουαρίου 1 Bitcoin ξεπερνούσε τα 43.000 δολάρια.
Αντωνόπουλος: Ορίζεται από μαθηματικούς κανόνες
«Δεν υπάρχει σε φυσική μορφή, δεν τυπώνεται σε χαρτονομίσματα, υπάρχει μόνο σε ψηφιακή μορφή. Μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο καθένας με μια εφαρμογή που μπορεί να κατεβάσει στο smartphone ή στον υπολογιστή του. Από εκεί και πέρα, το ενδιαφέρον αυτού του συστήματος είναι ότι είναι αποκεντρωμένο, κανένας δεν το ελέγχει.
Είναι δηλαδή όπως το Internet: υπάρχουν πολλές εταιρείες οι οποίες λειτουργούν επάνω στο Bitcoin, αλλά δεν υπάρχει μια Αρχή που να ελέγχει τα πάντα. Η επιτυχία του συστήματος ορίζεται από μαθηματικούς κανόνες. Είναι ανοιχτό, ελεύθερο και αποκεντρωμένο», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο protagon, ο Ανδρέας Αντωνόπουλος, συγγραφέας του «Mastering Bitcoin».
ΗΠΑ: Κατασχέθηκαν κλεμμένα bitcoin αξίας 3,6 δισ. δολαρίων
Σημειώνεται ότι πάνω από 94.000 bitcoin που είχαν κλαπεί το 2016 στην πλατφόρμα ψηφιακών συναλλαγών Bitfinex και η αξία των οποίων εκτιμάται σήμερα σε 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό ρεκόρ για μια δικαστική κατάσχεση, ανακοίνωσαν την περασμενη Τρίτη (8/2) ότι ανέκτησαν οι ΗΠΑ και προχώρησαν στη σύλληψη ενός ζευγαριού καθώ σε βάρος, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, υπάρχουν υποψίες ότι επιδίωξε να «ξεπλύνει» τα κλεμμένα bitcoin «μέσα σε έναν λαβύρινθο συναλλαγών κρυπτονομισμάτων».
Αυξάνονται οι απάτες – Πώς θα προστατευτούμε
H ESET σε ανάλυσή της αναφέρεται σε απάτες με τα κρυπτονομίσματα, που συγκαταλέγεται στους παγκόσμιούς πρωτοπόρος στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.
Ο Phil Muncaster από την ομάδα της παγκόσμιας εταιρείας κυβερνοασφάλειας ESET λέει ότι: «ο κόσμος έχει πάθει εμμονή με τα κρυπτονομίσματα. Ψηφιακά νομίσματα όπως το bitcoin, το Monero, το Ethereum και το Dogecoin βρίσκονται παντού στο διαδίκτυο. Η αλματώδης άνοδος της αξίας τους υπόσχεται μεγάλα κέρδη για τους επενδυτές (πριν οι τιμές των νομισμάτων πέσουν, δηλαδή). Και οι “περιουσίες” που μπορούν να δημιουργηθούν από την εξόρυξη εικονικού χρήματος θυμίζουν τον πυρετό του χρυσού πίσω στο 1800. Ή τουλάχιστον αυτό θέλουν να σας κάνουν να πιστέψετε πολλοί, μεταξύ των οποίων και ένας μακρύς κατάλογος απατεώνων».