Τέλος στα σενάρια για μηδενικό ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα έβαλε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, ενώ αναφέρθηκε και στα POS και στις φορολογικές δηλώσεις.
«Δεν μπορούμε να πάμε σε μηδενικό ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, διότι δεν θα πέσουν οι τιμές των τροφίμων. Δεν είναι μόνιμη αυτή η μείωση, η αγορά είναι σύνθετη» επισήμανε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιος για τη φορολογικη πολιτική Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ.
Ο κ. Θεοχάρης ερωτηθείς για τα μέτρα κατά της ακρίβειας, τόνισε ό,τι : « Ο πρωθυπουργός εξειδικεύει συγκεκριμένα τα προβλήματα. Βλέπουμε το πρόβλημα αυτών των πολυεθνικών, δηλαδή μια ενοποίηση της αγοράς και επίσης βλέπουμε και τις επιτροπές ανταγωνισμού, τις ευρωπαϊκές να ασχολούνται με τις ξένες εταιρείες που έρχονται στην Ευρώπη και κατά πόσον είναι δίκαια σε σχέση με τον ευρωπαϊκό χώρο. Ωστόσο, δεν βλέπουμε να ασχολούνται με τις εταιρείες, τις πολυεθνικές, ευρωπαϊκές και μη, οι οποίες πουλάνε τα ίδια προϊόντα σε διαφορετικές τιμές. Άρα βλέπουμε την εμβάθυνση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς να μην έχει φτάσει στο επίπεδο που θα θέλαμε και να το πληρώνει ο Έλληνας καταναλωτής».
Για την επιστολή του πρωθυπουργού που θα στείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ακρίβεια ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε «Όλα τα πράγματα δεν μπορούν με τη μία να ξεδιπλωθούν. Το πρώτο που κάνουμε είναι να παίρνουμε τα μέτρα και αυτό ήδη έγινε την πρώτη τετραετία και ενισχύθηκε. Επιβλήθηκαν τα πρόστιμα, μπήκαν τα πλαφόν στα περιθώρια κέρδους καθώςκαι μια σειρά από μέτρα τα οποία έχουν αρχίσει να αποδίδουν και βλέπουμε ό,τι ο πληθωρισμός έχει αποκλιμακωθεί. Αυτή τη στιγμή εξειδικεύεται περαιτέρω και βλέπουμε ό,τι υπάρχει σημείο στο οποίο εμείς μόνοι μας δεν μπορούμε να δώσουμε λύση και η λύση πρέπει να δοθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το τρίτο όμως και αν θέλετε το πιο σημαντικό, είναι ό,τι βλέπουμε μια διαφορετική αλλαγή φιλοσοφίας. Υπάρχουν αυτοί οι οποίοι λένε με διοικητικά μέτρα, με κατασταλτικά μέτρα, με την αστυνομία, έξω από κάθε μαγαζί, μέσα στα λογιστήρια των εταιρειών θα μπορέσεις να χτυπήσεις την ακρίβεια. Και εμείς λέμε ό,τι μόνο με την αύξηση των εισοδημάτων θα τη χτυπήσεις».
Για να συμβεί αύξηση των εισοδημάτων υπάρχουν δύο προϋποθέσεις, επισήμανε ο κ. Θεοχάρης: «Η πρώτη είναι να έχουμε ανάπτυξη, η οικονομία να παράγει πλούτο για να μπορέσει αυτός ο πλούτος να μοιραστεί. Και η δεύτερη είναι να μοιραστεί ο πλούτος, δηλαδή οι επιχειρήσεις να δώσουν αυξήσεις και γι αυτό πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση».
Για τη διασύνδεση των POS των επιχειρήσεων καθώς και τα πρόστιμα που επιβάλλονται αν δεν έχει γίνει η σύνδεση ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε: «Αυτή τη στιγμή συνεχίζουμε τις επικοινωνίες με τον ελεγκτικό μηχανισμό ώστε να πάρουμε τις εξηγήσειςγια όλους όσους δεν έχουν πραγματοποιήσει τη σύνδεση ενώ το επόμενο διάστημα θα καλέσουμε σε εξηγήσεις όλους όσους δεν έχουν λάβει τα μέτρα που θα έπρεπε. Φυσικά τα πρόστιμα έχουν ήδη ξεκινήσει και αρχίζουν από το ένα εκατομμύριο και κάτω, δηλαδή ξεκινάμε πρώτα από τους μεγάλους τζίρους και μετά θα αρχίσουμε να κατεβαίνουμε σιγά -σιγά και στους χαμηλότερους. Αυτή τη στιγμή τα πρόστιμα είναι διψήφιοι με τριψήφιοι αριθμοί».
Εντωμεταξύ ο υφυπουργός ανέφερε ό,τι σε περίπτωση υποτροπής: «Το ύψος του προστίμου είναι 10.000 για απλογραφικά, 20.000 για διπλογραφικά. Αυτό το έργο ήταν πάρα πολύ πολύπλοκο, πολύ δύσκολο. Όταν έχεις έναποσοστό της τάξεως του 80 με 90% με πλήρη συμμόρφωση, είναι προφανές ό,τι αυτοί οι λίγοι που δεν έχουν συμμορφωθεί θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι στο να δώσουν εξηγήσεις».
Όσον αφορά το IRIS o κ. Θεοχάρης τόνισε : «Η διαδικασία γίνεται μέσω του e-banking. Καταβάζει την εφαρμογή και η εγγραφή είναι πανεύκολη. Μπαίνεις μέσα, εγγράφεσαι και ξεκινάς τις συναλλαγές».
Για το θέμα των φορολογικών δηλώσεων ο κ. Θεοχάρης σημείωσε : «Τα λάθη είναι λιγότερα από άλλες χρονιές, διότι είχαμε ενεργοποιήσει μια διαδιασία για γρήγορη διόρθωση και φυσικά και η ΑΑΔΕ ανταποκρίνεται πιο γρήγορα από άλλες χρονιές».
Όσον αφορά το τεκμαρτό εισόδημα ο υφυπουργός επισήμανε «Έχουμε δύο κατηγορίες, αυτούς οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν περισσότερα γιατί μπαίνουν τα τεκμήρια και ενεργοποιούνται και αυτούς που δηλώνουν περισσότερα και είναι πάνω από τα τεκμήρια. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ό,τι τα τεκμήρια φαίνεται να οδηγούν κάποιους να δηλώσουν περισσότερα με αποτέλεσμα να μην ενεργοποιηθούν τα ίδια τα τέλη».