00:50
17/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
00:50
17/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Τέλος η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς από 1η Αυγούστου – Τι προβλέπεται με την τροπολογία της κυβέρνησης

Λογαριασμοί ΔΕΗ, με ή χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής / Φωτογραφία: Eurokinissi

Λογαριασμοί ΔΕΗ, με ή χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής / Φωτογραφία: Eurokinissi

25.06.2022
07:05
Τελευταία ενημέρωση: 25/06/2022 • 10:36
Τι προβλέπει η τροπολογία για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Ρύθμιση με την οποία παγώνει τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια κατέθεσε με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο νομοσχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδότησης των ΑΠΕ, το βράδυ της Παρασκευής (24/6) η κυβέρνηση στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, τη μη εφαρμογή της χρέωσης της ρήτρας αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα τιμολόγια από την 1η Αυγούστου 2022 έως την 1η Ιουλίου 2023 προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση. Πληροφορίες αναφέρουν πως η περίοδος αναστολής της, μπορεί να επεκταθεί με υπουργική απόφαση.

Τι προβλέπει η τροπολογία για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

«Για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Αυγούστου 2022 έως την 1η Ιουλίου 2023 δεν εφαρμόζεται σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας χρέωση ρήτρας αναπροσαρμογής ή αντίστοιχης ρήτρας, η οποία συνδέεται με τη διακύμανση μεγεθών της χονδρεμπορικής αγοράς, είτε πρόκειται για τιμολόγια με διακριτή αναγραφή της ανωτέρω ρήτρας είτε για τιμολόγια χωρίς διακριτή αναγραφή αυτής» αναφέρει χαρακτηριστικά η ρύθμιση ενώ σημειώνεται πως η περίοδος ισχύος της αναστολής μπορεί να επεκταθεί με υπουργική απόφαση.

Παράλληλα, η τροπολογία προβλέπει πως οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα ανακοινώνουν σε μηνιαία βάση, τις πάγιες χρεώσεις και τις χρεώσεις προμήθειας στα τιμολόγιά τους ενώ παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους πελάτες να επιλέξουν άλλο τύπο τιμολογίου προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε περίπτωση που δεν έχουν σύμβαση προμήθειας σε ισχύ.

Επίσης, για όλη τη διάρκεια ισχύος των προτεινόμενων διατάξεων:

  • Επιτρέπεται η αλλαγή προμηθευτή ή τιμολογίου προμήθειας συνέπεια της μεταβολής των χρεώσεων προμήθειας, αζημίως για τους πελάτες και χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης του προμηθευτή
  • Αποτυπώνονται σε ειδικό πεδίο στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, που εκδίδονται μετά την έναρξη ισχύος των προτεινόμενων διατάξεων, οι χρεώσεις ρήτρας αναπροσαρμογής ή αντίστοιχης χρέωσης που αφορούν στη συγκεκριμένη περίοδο κατανάλωσης.
  • Αναγράφονται διακριτά στους λογαριασμούς κατανάλωσης όλες οι χρεώσεις προμήθειας για τα προαναφερόμενα τιμολόγια καθώς και το ποσό της επιδότησης από πόρους του ειδικού λογαριασμού «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης»

Πώς ορίζονται τα σταθερά και τα κυμαινόμενα τιμολόγια

Ως σταθερά τιμολόγια, παγίως αναγνωρίζονται τα τιμολόγια όπου η Χρέωση Προμήθειας παραμένει σταθερή κατά τη διάρκεια της Σύμβασης (Σταθερή Χρέωση Προμήθειας). Τα τιμολόγια αυτά έχουν υψηλότερη χρέωση ανά Kwh από τα κυμαινόμενα, δεν όμως έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής, ούτε επιδότηση.

Κυμαινόμενα τιμολόγια είναι αυτά όπου η Χρέωση Προμήθειας κυμαίνεται βάσει ενός αγοραίου μεγέθους / δείκτη (Κυμαινόμενη Χρέωση Προμήθειας). Τα κυμαινόμενα τιμολόγια διακρίνονται σε:

  • τιμολόγια Κυμαινόμενης Χρέωσης χωρίς όριο διακύμανσης και
  • τιμολόγια Κυμαινόμενης Χρέωσης με όριο διακύμανσης.

Αναφορά Μητσοτάκη στο φλέγον ζήτημα της ενέργειας

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε σήμερα την πρότασή του στην ΕΕ να υπάρξει αποσύνδεση μεταξύ των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. «Θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού ώστε να συζητηθεί στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο και να ληφθούν επιτέλους κάποιες αποφάσεις», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εξακολουθούμε να στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες ώστε να μπορέσουμε στο βαθμό που μας επιτρέπουν οι δημοσιονομικές μας δυνατότητες να μειώσουμε τις επιπτώσεις», είπε επίσης.

«Το χειρότερο σενάριο είναι η διακοπή της τροφοδοσίας και γι’ αυτό χρειάζεται συντονισμός ευρωπαϊκός. Πρέπει αν συντονιζόμαστε και να συνεργαζόμαστε. Η Ελλάδα τώρα βοηθάει την Βουλγαρία και με την ολοκλήρωση του αγωγού IGB θα τροφοδοτηθεί με αζέρικο αέριο» σημείωσε επίσης από τις Βρυξέλλες την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έχουμε ήδη εκπονήσει με την ΡΑΕ σενάρια έτσι ώστε να μπορούμε να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια και από άλλες πηγές πριν φτάσουμε σε ακραία σενάρια περιορισμού της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο» πρόσθεσε.

«Η χώρα μας οφείλει να είναι έτοιμη και για το χειρότερο σενάριο. Δεν εκτιμώ ότι αυτό θα συμβεί αλλά έστω και μικρές πιθανότητες να υπάρχουν να βρεθούμε αντιμέτωποι πρέπει να είμαστε έτοιμοι» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση