10:31
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
10:31
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Τεκμαρτό εισόδημα: Μόλις το 0,2% αμφισβητεί το «λογαριασμό» της εφορίας

Άνδρας κάνει υπολογισμούς σε κομπιουτεράκι / Φωτογραφία: Unsplash

Άνδρας κάνει υπολογισμούς σε κομπιουτεράκι / Φωτογραφία: Unsplash

15.05.2024
08:23
Τελευταία ενημέρωση: 15/05/2024 • 17:24
Αξίζει να επισημανθεί ότι το αίτημα αμφισβήτησης του τεκμαρτού εισοδήματος, δεν ακυρώνει αυτόματα το εκκαθαριστικό

Μόλις το 0,2% των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση, αμφισβητεί το τεκμαρτό εισόδημα που τους έχει υπολογίσει η εφορία και ζητούν να περάσουν τη «βάσανο» του φορολογικού ελέγχου, προκειμένου να αποδείξουν ότι το πραγματικό τους εισόδημα είναι χαμηλότερο από το τεκμαρτό.

Από τους 15.765 ελεύθερους επαγγελματίες που …προσήλθαν μέχρι τώρα στο ετήσιο ραντεβού με την Εφορία, οι 31 από αυτούς υπέβαλαν ένσταση για τα τεκμήρια φορολόγησης. Η τελική εικόνα ωστόσο θα διαμορφωθεί όταν ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τους περίπου 730.000 επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Πάντως, αποτρεπτικά στην αμφισβήτηση των τεκμηρίων λειτουργεί το ασφυκτικό ελεγκτικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο ο φορολογούμενος θα πρέπει να υποβάλλει στη φορολογική διοίκηση αναλυτικά στοιχεία για την περιουσιακή κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ίδιου και της οικογένειας του (τραπεζικούς λογαριασμούς, μετοχές και κάρτες, θυρίδες, μετρητά και κρυπτονομίσματα, δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο κ.α. ) ενώ η εφορία μπορεί να επεκτείνει τον έλεγχο σε βάθος πενταετίας και για τα εισοδήματα από κάθε πηγή καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το αίτημα αμφισβήτησης του τεκμαρτού εισοδήματος, δεν ακυρώνει αυτόματα το εκκαθαριστικό (με βάση το τεκμαρτό εισόδημα) και ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί από τον φορολογούμενο με το τελικό λογαριασμό να εκδίδεται μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου που μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση ο δρόμος είναι μακρύς, καθώς η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων προχωράει με αργούς ρυθμούς. Δήλωση έχει υποβάλει μόλις το 3,84% των υπόχρεων. Έχουν εκκαθαρισθεί 253.759 δηλώσεις και ο λογαριασμός διαμορφώνεται ως εξής:

  • Το 52,68% των δηλώσεων (για 133.680 φορολογούμενους) το εκκαθαριστικό είναι μηδενικό δηλαδή δεν περιλαμβάνει καταβολή αλλά ούτε επιστροφή φόρου
  • Το 23,96% ή 60.800 φυσικά πρόσωπα έχουν επιστροφή φόρου που κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 324 ευρώ
  • Το 23,36% ή 59.278 των φορολογουμένων έλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό και καλούνται να πληρώσουν συνολικό πρόσθετο φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2023 54,1 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος ανέρχεται σε 913 ευρώ. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το φόρο σε 8 μηνιαίες δόσεις ενώ σε περίπτωση της εφάπαξ καταβολής παρέχεται έκπτωση 3%. Επίσης όσοι επιθυμούν μπορούν να εντάξουν την οφειλή στη πάγια ρύθμιση σε έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες.

Για τους φορολογούμενους που δεν έχουν οφειλές και δικαιούνται επιστροφή φόρου η πίστωση των χρημάτων στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς θα είναι φέτος άμεση ενώ ταχύτερη θα είναι η διαδικασία των συμψηφισμών για όσους χρωστάνε στο Δημόσιο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση