01:55
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
01:55
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Συμφωνία για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο – Τουλάχιστον 5% κάτω από την τιμή της αγοράς, αναθεώρηση κάθε δυο μήνες

Σημαίες της Ενωμένης Ευρώπης έξω από κτίριο της ΕΕ στις Βρυξέλλες / Φωτογραφία: Unsplash

Σημαίες της Ενωμένης Ευρώπης έξω από κτίριο της ΕΕ στις Βρυξέλλες / Φωτογραφία: Unsplash

02.12.2022
19:21
Τελευταία ενημέρωση: 02/12/2022 • 23:14
Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία την Παρασκευή για τον καθορισμό πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου ως μέρος των αντιποίνων κατά της Μόσχας που συμφωνήθηκαν με την G7 για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, το πλαφόν θα είναι τουλάχιστον 5% κάτω από την τιμή που έχει το ρωσικό πετρέλαιο στην παγκόσμια αγορά και συγκεκριμένα στα 60 δολάρια ανά βαρέλι, επίπεδο που θα αναθεωρείται κάθε δύο μήνες σύμφωνα με το Euronews.

Το σύμφωνο προβλέπει ότι οι ευρωπαϊκές ναυτιλιακές εταιρείες δεν θα μπορούν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε τρίτες χώρες, εφόσον η τιμή ανά βαρέλι υπερβαίνει το συμφωνημένο όριο.

Γιατί η Ελλάδα δεν θέλει αυστηρό πλαφόν

Σύμφωνα με το Euronews, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα, τρεις παράκτιες χώρες της ΕΕ που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στο θαλάσσιο εμπόριο του ρωσικού πετρελαίου, πίεσαν αρχικά για ένα ανώτατο όριο στα 70 δολάρια (67 ευρώ) ανά βαρέλι, το οποίο θεωρήθηκε πολύ κοντά στο σημείο πώλησης της Ρωσίας.

Η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο δεξαμενόπλοιων πετρελαίου στον κόσμο, πολλά από τα οποία μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε όλο τον κόσμο, και επιθυμεί διακαώς να διατηρήσει τη μακροχρόνια επιχείρηση.

Εν τω μεταξύ, η Πολωνία και οι τρεις χώρες της Βαλτικής έχουν υιοθετήσει σκληρή στάση και απαιτούν αυστηρότερο ανώτατο όριο, προκειμένου να στερήσουν από τη Ρωσία μεγαλύτερο μερίδιο από τα κέρδη της.

Ως σημείο εκκίνησης, η ομάδα αυτή ζήτησε ανώτατο όριο 30 δολαρίων (29 ευρώ) ανά βαρέλι, μια πρόταση που θεωρήθηκε μη ρεαλιστική και ανεφάρμοστη από την πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ.

Αναμένεται η αντίδραση της Μόσχας

Aυτό που αναμένουν όλοι είναι τι θα γίνει στη συνεδρίαση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών το Σαββατοκύριακο. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η αντίδραση της Ρωσίας, που έχει διαμηνύσει πως οποιοδήποτε πλαφόν θα σημαίνει πως η Μόσχα θα διακόψει πλήρως την παροχή προς την Ευρώπη.

«Το σύνολο των χωρών της Δύσης δεν κατανοεί ότι η επιβολή πλαφόν στην τιμή των ρωσικών ορυκτών θα έχει συνέπειες», έλεγε από τον Σεπτέμβριο ακόμη η Μαρία Ζαχάροβα απευθυνόμενη και στην ομάδα των ισχυρών οικονομιών G7.

Το ανώτατο όριο βασίζεται σε μια άνευ προηγουμένου πρωτοβουλία της Ομάδας των Επτά (G7) που αποσκοπεί στην περαιτέρω αποδυνάμωση της οικονομικής ικανότητας του Κρεμλίνου να διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Ρωσία θα χάσει τη διαφορά μεταξύ της εμπορικής τιμής του αργού πετρελαίου της στα Ουράλια και της ανώτατης τιμής που επιβάλλει η Δύση.

Η G7, η ΕΕ και η Αυστραλία θα απαγορεύσουν στις τραπεζικές, ασφαλιστικές, ναυτιλιακές και ναυτιλιακές εταιρείες τους να συνεργάζονται με ρωσικές εταιρείες που πωλούν αργό πετρέλαιο σε τιμή που υπερβαίνει το συμφωνηθέν ανώτατο όριο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση