09:54
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
09:54
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Στις ορέξεις των servicers και των funds τα σπίτια Ελλήνων πολιτών – Αυξήθηκαν κατά 120 εκατ. τα «κόκκινα» στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια

Πανοραμική εικόνα πολυκατοικιών στην Αττική / Φωτογραφία: Eurokinissi

Πανοραμική εικόνα πολυκατοικιών στην Αττική / Φωτογραφία: Eurokinissi

16.03.2023
18:35
Τελευταία ενημέρωση: 16/03/2023 • 23:26
Αυξημένα κατά 289 εκατ. ευρώ εμφανίζονται τα δάνεια των servicers που αφορούν σε

Στα 70,7 δισ. ευρώ ανήλθε η ονομαστική αξία των δανείων που διαχειρίζονται οι Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (servicers) στο τελευταίο τρίμηνο του 2022, σημειώνοντας μικρή μείωση κατά 289 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα αυξήθηκε κατά 77 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 37,428 εκατ. ευρώ στο τέλος του δ’ τριμήνου του 2022.

Αναλυτικότερα, τα υπό διαχείριση καταναλωτικά δάνεια παρουσίασαν αύξηση κατά 31 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 15,854 δισ ευρώ. Τα υπό διαχείριση στεγαστικά δάνεια παρουσίασαν αύξηση κατά 46 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 21, 386 δισ. ευρώ.

Αύξηση των δανείων ενώ οι servicers μπορούν να διεξάγουν ελεύθερα πλειστηριασμούς

Όλα αυτά, αφότου ο Άρειος Πάγος έδωσε ουσιαστικά το «πράσινο φως» στους Servicers και τα Funds να διαχειρίζονται αυτόνομα τα κόκκινα δάνεια και έτσι να μπορούν να προχωρούν σε πλειστηριασμούς χωρίς να χρειάζεται να παρέμβει κάποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Τα μέλη της Ολομέλειας υιοθέτησαν την εισήγηση της αρεοπαγίτου Κανέλλας Τζαβέλα έκριναν πριν από έναν μήνα πως οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι), να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds. Βέβαια εκπρόσωποι των servicers έσπευσαν τότε να διευκρινίσουν πως δεν υπάρχει σκοπός να βγουν στο σφυρί τα σπίτια των δανειοληπτών.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωνε μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου πως το πλέγμα προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι σύνθετο και θα προστατεύσει τους δανειολήπτες ενώ σημείωνε πως λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε τροπολογία σύμφωνα με την οποία αιτιολογημένες θα πρέπει να είναι στο εξής οι απορρίψεις, από την πλευρά των τραπεζών και των servicers των ρυθμίσεων δανείων που παράγει αυτόματα η πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Παράλληλα και με βάση την τροπολογία αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που δυνητικά θα έχουν την δυνατότητα υπαγωγής στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Αντιδράσεις τις αντιπολίτευσης για τα Funds

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης στην απόφαση του Αρείου Πάγου, αλλά και στην Τροπολογία της κυβέρνησης μετά από αυτή ήταν έντονες.

«Αν η Κυβέρνηση νοιαζόταν πραγματικά για τα ακίνητα των πολιτών, τόνισε η Βουλευτής, θα είχε επαναφέρει τη προστασία της πρώτης κατοικίας» τόνισε κατά τη συζήτηση στη Βουλή εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από το ΠΑΣΟΚ σημείωναν πως «η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τις επιθυμίες των τραπεζών και των funds».

«Αέρας κοπανιστός τελικά οι δήθεν ”θετικές” αλλαγές του κ. Μητσοτάκη υπέρ των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών, καθώς πρόκειται για ρυθμίσεις που δεν αλλάζουν τον βασικό μηχανισμό του ξεζουμίσματος των δανειοληπτών» σημείωνε μεταξύ άλλων ο εισηγητής του ΚΚΕ.

«Η δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης να προχωρήσει στους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας έληγε στο τέλος του 2019. Εμείς φροντίσαμε και παρατείναμε σχεδόν για δύο χρόνια αυτούς τους πλειστηριασμούς, να μην γίνονται» δήλωνε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας στην εκπομπή του OPEN, σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει αργότερα πως η δήλωσή του παρερμηνεύθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Στην κυβέρνηση έκαναν από την πρώτη στιγμή λόγο για υποκρισία Τσίπρα -και μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου- ρίχνει το προβολέα στον νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζουν πως η επίμαχη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου «επιβεβαιώνει το νόμο 4354/2015, που ψηφίστηκε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε τη χώρα και εσείς ήσασταν πρωθυπουργός».

Πώς διαμορφώθηκαν τα υπόλοιπα δάνεια στα χέρια των servicers

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση επιχειρηματικών δανείων μειώθηκε σε 23, 587 δισ. ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2022, από 23 δισ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου.

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 273 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 9.665 εκατ. ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2022.

Αναλυτικότερα, η ονομαστική αξία των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) μειώθηκε κατά 93 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 23,509 δισ. ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2022. Από τα υπό διαχείριση δάνεια προς τις ΜΧΕ, ποσό 12.433 εκατ. ευρώ αφορά δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση