Σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή σκακιέρα της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων αναλαμβάνει η Ελλάδα με την λειτουργία του Ελληνο-βουλγαρικού αγωγού IGB, σε μία κρίσιμη συγκυρία, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών.
Ο πρωθυπουργός από τη Σόφια χαρακτήρισε τη χώρα μας «σημαντικό γεωστρατηγικό, γεωπολιτικό παίκτη στον ευρύτερο περιφερειακό χάρτη ενέργειας», ενώ τόνισε με νόημα πως έχει ωριμάσει η συζήτηση για πλαφόν στο φυσικό αέριο και η Ευρώπη πρέπει να πάρει γρήγορα αποφάσεις.
Για μια νέα εποχή για τη Βουλγαρία και για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη» έκανε λόγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στην τελετή έναρξης της εμπορικής χρήσης του αγωγού. «Τόσο εδώ στη Βουλγαρία όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη οι άνθρωποι αισθάνονται τις συνέπειες του πολέμου της Ρωσίας. Αλλά χάρη σε έργα όπως αυτό, η Ευρώπη θα έχει αρκετό φυσικό αέριο για τον χειμώνα», ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι συναντήσεις Μητσοτάκη για τον IGB
Στο περιθώριο των εγκαινίων ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, της Σερβίας και του Αζερμπαϊτζάν, τον ομόλογό του από τη Ρουμανία αλλά και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε στις συναντήσεις αυτές τον κομβικό ρόλο που μπορεί να παίξει η χώρα μας στην ενεργειακή ασφάλεια και την τροφοδοσία των Βαλκανίων και της Ευρώπης λόγω της θέσης της αλλά και των υποδομών της.
Στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Αζερμπαιτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ υπογραμμίστηκε η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, η σημασία του αγωγού TAP που διέρχεται από την Ελλάδα για τη διαφοροποίηση των πηγών του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης και ο ρόλος του “Νοτίου Διαδρόμου” στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.
Με τους ηγέτες της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Σερβίας τονίστηκε η ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας και η συμβολή του έργου του IGB στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.
Κατά τη συνάντηση με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο πρωθυπουργός, επανέλαβε τις ελληνικές προτάσεις με έμφαση στην ανάγκη επιβολής ανώτατου ορίου στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, ενώ ζήτησε την αποφασιστική στήριξη της Ε.Ε απέναντι στην επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας.