20:32
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
20:32
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ρεύμα: Σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα τιμολόγια

Ρολόι της ΔΕΗ και λογαριασμοί για το ηλεκτρικό ρεύμα

Ρολόι της ΔΕΗ και λογαριασμοί για το ηλεκτρικό ρεύμα

21.08.2024
17:14
Τελευταία ενημέρωση: 22/08/2024 • 18:34
Αντιπαράθεση για το ρεύμα

Recently updated on August 22nd, 2024 at 06:34 pm

Έντονη αντιπαράθεση για άλλη μια φορά ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση για το θέμα της τιμής των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος. Κατά την τελευταία αντιπαράθεση το θέμα είχε τεθεί στη Βουλή και η κυβέρνηση προχώρησε σε διορθωτικά μέτρα σε ό, τι αφορά στη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων.

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για όψιμη επίθεση της αντιπολίτευσης στο ευρωπαϊκό μοντέλο – στόχο της χονδρεμπορικής τιμής του ηλεκτρισμού. Το επιτελείο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποστηρίζει πως υπήρξε άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης σε περιπτώσεις, που υπήρξαν στρεβλώσεις στην αγορά και παραθέτει μία σειρά από μία μέτρα, που έχουν ληφθεί, προκειμένου να μειώσει το κόστος κατανάλωσης:

Επιδοτήσεις: Από το φθινόπωρο του 2021 έως και σήμερα έχουν χορηγηθεί επιδοτήσεις, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, που ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ, μειώνοντας το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές σε ανεκτό επίπεδο, ακόμα και όταν οι τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος διεθνώς είχαν εκτοξευθεί σε πρωτοφανή επίπεδα.

Μηχανισμός Ανάκτησης Υπερεσόδων: Εφαρμογή του μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών συγκεντρώνοντας από τον Ιούλιο του 2022 έως και τον Δεκέμβριο του 2023 περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία διοχετεύθηκαν, αυτομάτως, στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για τη συγκράτηση των τιμών.

Φορολογία: Φορολόγηση κατά 90% με το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., στα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών για την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2021 έως και τον Ιούνιο του 2022, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 340 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των πολιτών.

Ειδικό Τιμολόγιο: Θέσπιση ειδικού τιμολογίου πράσινης χρωματικής σήμανσης από τον Ιανουάριο του 2024 το οποίο κατά το πρώτο 7μηνο του τρέχοντος έτους είχε μέση τιμή για όλες τις εταιρείες προμήθειας τα 13 λεπτά/kWh. Η μέση τιμή του πράσινου τιμολογίου για τον δεσπόζοντα προμηθευτή για το ίδιο διάστημα ανήλθε σε 12 λεπτά/kWh, δηλαδή σχεδόν στο επίπεδο προ ενεργειακής κρίσης.

Τιμές: Σε ό, τι αφορά στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τον Αύγουστο του 2024, το ΥΠΕΝ υποστήριξε πως διαβλέποντας τις συνέπειες που είχε η περιφερειακή στρέβλωση που δημιουργήθηκε στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εντός του Ιουλίου, ανακοίνωσε ένα πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης κατάστασης. Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν ήταν η έκτακτη φορολόγηση για τον μήνα Αύγουστο των ηλεκτροπαραγωγών που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο, καθώς και η επιδότηση των οικιακών καταναλωτών με 1,6 λεπτά/kWh για τις πρώτες 500 kWh, ώστε η τελική τιμή για την πλειοψηφία της συγκεκριμένης κατηγορίας καταναλωτών να παραμείνει κάτω από το επίπεδο των 15 λεπτών/kWh. Παράλληλα, για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση για τον Αύγουστο είναι ενισχυμένη και ανέρχεται σε 5 λεπτά /kWh, διατηρώντας την τιμή για τους 700.000 καταναλωτές αυτής της κατηγορίας σε επίπεδο προ ενεργειακής κρίσης, περίπου 11,3 λεπτά/kWh.

Αγροτικό Τιμολόγιο: Για το σύνολο των αγροτών «τρέχει» ήδη, η ένταξή τους στο Τιμολόγιο ΓΑΙΑ με τιμές από 9,3-11 λεπτά/kWh, ενώ με το συγκεκριμένο τιμολόγιο εξασφαλίζεται η μακροχρόνια πρόσβαση (10 χρόνια) των αγροτικών καταναλωτών σε χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Μηνιαίος Πίνακας Τιμών: Household Energy PriceIndex (HEPI) κατατάσσει σταθερά την Ελλάδα κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε. στις τιμές των οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ελλάδα στους οικιακούς καταναλωτές τον Ιούλιο του 2024 βρίσκεται στη 18η θέση μεταξύ 33 ευρωπαϊκών κρατών.

Ετήσιος Πίνακας Τιμών: Από την αρχή του 2024 ο ίδιος δείκτης (HEPI) κατατάσσει την Ελλάδα αρκετά κάτω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σε επίπεδο έτους, η μείωση στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές είναι 1,8%, ενώ για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα στην Ε.Ε. οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 2%. Εάν γίνει και ο αντίστοιχος υπολογισμός σωρευτικά από το 2019 (προ Covid και πριν την ενεργειακή κρίση) – η αύξηση των τιμών είναι 45% στην Ε.Ε. και 29% στην Ελλάδα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση