H ακρίβεια «χτυπά» και το βασικότερο ίσως αγαθό για τα ελληνικά νοικοκυριά, το ψωμί.
Πιο συγκεκριμένα, η τιμή του τον Αύγουστο αυξήθηκε κατά 23% με την τιμή της φρατζόλας να φτάνει ακόμη και το 1,20 λεπτά . Πολλοί καταναλωτές πλέον αγοράζουν ψωμί μέρα παρά μέρα ενώ άλλοι μπαίνουν στην διαδικασία να φτιάξουν το δικό τους στο σπίτι.
«Αυξήθηκαν οι πρώτες ύλες πάρα πολύ σχεδόν έχουν διπλασιαστεί και αλλά έχουν πάρει παραπάνω από διπλή αύξηση, σε σουσάμια σε βούτυρα σε λάδια. Οι καθημερινοί πελάτες έχουν μειωθεί πάρα πολύ τουλάχιστον κατά 25% μην σου πω και 30%», τόνισε αρτοποιός.
Το ράλι των αυξήσεων στις τιμές του ψωμιού έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες της αγοράς δεν αναμένεται να αποκλιμακωθεί. Αντίθετα έρχονται και νέες αυξήσεις καθώς οι τιμές της ενέργειας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και το σιτάρι από την Ουκρανία έρχεται με το σταγονόμετρο.
«Χρυσό» το ψωμί
Τα δέκα λίτρα του ηλιέλαιου κόστιζαν για τους επαγγελματίες 10 ευρώ, φέτος τα αγοράζουν 33. Το ένα σακί αλεύρι, δηλαδή 25 κιλά, από 12 ευρώ εκτοξεύτηκαν στα 24. Το βούτυρο, από 5,50 ευρώ το κιλό, πλέον πωλείται στα 8,50, το σουσάμι από 1,60 το κιλό έφτασε στα 2,80.
Στα ύψη οι τιμές στις πρώτες ύλες
- Ηλιέλαιο 10Lt : 10€ => 33€
- Αλεύρι: 25 Kg: 12€ => 24€
- Βούτυρο 1 Kg : 5,50€ => 8,50€
- Σουσάμι 1 Kg: 1,60€ => 2,80€
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το ψωμί στην Ουγγαρία αυξήθηκε από πέρυσι κατά 66%, στη Λιθουανία κατά 33%, στην Ολλανδία κατά 10%, στη Γαλλία κατά 8%.
«Τα κόστη μας έχουν διπλασιαστεί η ενέργεια είναι συν 150% παρά τις επιδοτήσεις, δύσκολα τα πράγματα», σημείωσε η πρόεδρος σωματείων αρτοποιών Θεσσαλονίκης.
Οι αρτοποιοί κάνουν λόγο για έναν δύσκολο χειμώνα επισημαίνοντας ότι ήδη έχουν μπει τα πρώτα λουκέτα καθώς αδυνατούν να απορροφήσουν στο σύνολό τους τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες.