Quantcast
07:11
27/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
07:11
27/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ο προϋπολογισμός του 2024 πέρασε την αξιολόγηση της Κομισιόν – Εύσημα στην Ελλάδα για την δημοσιονομική πολιτική

Προϋπολογισμός: Ανάπτυξη 1,8% και πληθωρισμός 5% το 2023 / Φωτογραφία: Eurokinissi

Προϋπολογισμός: Ανάπτυξη 1,8% και πληθωρισμός 5% το 2023 / Φωτογραφία: Eurokinissi

21.11.2023
19:45
Τελευταία ενημέρωση: 22/11/2023 • 10:38
Χωρίς αστερίσκους εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε τη συνοχή των σχεδίων προϋπολογισμού για το 2024 των χωρών της ΕΕ, με βάση τις δημοσιονομικές συστάσεις του Συμβουλίου του Ιουλίου 2023.

Συνολικά, η Επιτροπή αξιολογεί ότι τα σχέδια προϋπολογισμού της Ελλάδας, της Κύπρου, της Εσθονίας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, της Σλοβενίας και της Λιθουανίας «είναι σύμφωνα με τις δημοσιονομικές συστάσεις του Συμβουλίου». Τα σχέδια προϋπολογισμού της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Λετονίας, της Μάλτας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας και της Σλοβακίας «δεν ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις συστάσεις του Συμβουλίου», ενώ σχέδια προϋπολογισμού του Βελγίου, της Φινλανδίας, της Γαλλίας και της Κροατίας «κινδυνεύουν να μην ευθυγραμμιστούν με τις συστάσεις του Συμβουλίου».

Ο συντονισμός της οικονομικής πολιτικής του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για το 2024, βασίζεται στις πρόσφατες φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής, οι οποίες έδειξαν ότι η οικονομία της ΕΕ εξακολουθεί να είναι ανθεκτική έναντι των πολλαπλών κραδασμών που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια, αλλά ότι έχασε τη δυναμική της ανάπτυξης το 2023 σε ένα πλαίσιο υψηλού πληθωρισμού και αυστηρότερων χρηματοδοτικών συνθηκών, ενώ μόνο μια «μέτρια» ανοδική πορεία αναμένεται το 2024.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την Έκθεση Μηχανισμού Προειδοποίησης (AMR) που εντοπίζει πιθανές μακροοικονομικές ανισορροπίες στα κράτη-μέλη, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Κύπρος, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Ισπανία και η Σουηδία αντιμετώπιζαν ανισορροπίες ή υπερβολικές ανισορροπίες. Ως αποτέλεσμα, θα προετοιμαστούν και πάλι σε βάθος ανασκοπήσεις για αυτές τις χώρες κατά τον κύκλο 2023-2024.

Προϋπολογισμός 2024: Η «ακτινογραφία» των μέτρων

Ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση των εισοδημάτων και την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός του 2024.

Ενσωματώνονται όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις επικείμενες αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, των συντάξεων, την καταβολή έκτακτων επιδομάτων, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσους ασφαλίζουν τα ακίνητά τους και την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες μισθωτών και συνταξιούχων.

Το μεγαλύτερο πακέτο 931 εκατ. ευρώ μοιράζονται οι δημόσιοι υπάλληλοι, μετά τις αλλαγές στο μισθολόγιο που φέρνουν οριζόντιες αυξήσεις από 70 ευρώ τον μήνα σε όλους, αύξηση 20 έως 50 ευρώ για τα επιδόματα τέκνων και 30% στα επιδόματα θέσης ευθύνης, ενώ το δεύτερο μεγαλύτερο νέο πακέτο αφορά την επέκταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, συνολικού κόστους 382 εκατ. ευρώ.

Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στο δημόσιο και στους συνταξιούχους στοιχίζει 476 εκατ. ευρώ στα έσοδα του προϋπολογισμού, ενώ μικρό είναι το κόστος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται από φυσικές καταστροφές, καθώς υπολογίζεται σε 26 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον ο προϋπολογισμός ενσωματώνει αυξήσεις συντάξεων 3%, συνολικού κόστους 430 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των αλλαγών εκτιμάται σε 382 εκατ. ευρώ για το 2024, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση