Quantcast
00:48
02/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
00:48
02/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Politico: Ο Μακρόν πιέζει την G7 για πλαφόν στις τιμές πετρελαίου σε παγκόσμια κλίμακα κι όχι μόνο στη Ρωσία – Η γαλλική πρόταση για να δαμασθεί ο πληθωρισμός

Ο Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος της Γαλλίας, μέλους των G7 / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Ο Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος της Γαλλίας, μέλους των G7 / Φωτογραφία: ΑΠΕ

27.06.2022
21:39
Τελευταία ενημέρωση: 28/06/2022 • 9:52
H G7 εξετάζει την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, μια ιδέα που ο Μακρόν θέλησε να επεκτείνει σε παγκόσμια κλίμακα

Μια ρηξικέλευθη, αν και όχι με βεβαιότητα αποδεκτή ή αποτελεσματική πρόταση για την πίεση της Μόσχας, αλλά και τη μείωση της τιμής στην ενέργεια που εκτοξεύει τον πληθωρισμό στην παγκόσμια αγορά, κατέθεσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της Συνόδου των G7 από τη Γερμανία.

Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που παρακολουθούν τις συνομιλίες και τους οποίους επικαλείται το Politico, η Γαλλία ανέτρεψε τις συνομιλίες στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G7 σχετικά με την πρόταση για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, επιμένοντας αντ’ αυτού σε παγκόσμιους ελέγχους των τιμών που θα ισχύουν για όλους τους παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των 7 (G7)
Οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των 7 (G7) / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Ελιζέ επιβεβαίωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πιέζει για μια παγκόσμιο πλαφόν, θέτοντας την G7 σε αντιπαράθεση με χώρες όπως για παράδειγμα η Σαουδική Αραβία στο καρτέλ των παραγωγών του ΟΠΕΚ. Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) είναι διεθνής οικονομικός οργανισμός που δημιουργήθηκε στη Βαγδάτη το 1960 από τις ακόλουθες χώρες μέλη Ιράν, Ιράκ, Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία και Βενεζουέλα.

Ερωτηθείς εάν η Γαλλία προτείνει να καθοριστεί ένα ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο, αξιωματούχος του Ελιζέ δήλωσε στο Politico: «Ναι, όχι μόνο για το ρωσικό πετρέλαιο. Πρέπει να ληφθούν υπόψη όλοι οι παράγοντες της αγοράς».

Αξίζει φυσικά να σημειώσουμε πως ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο στη Γαλλία, καθώς έχασε την πλειοψηφία στο γαλλικό κοινοβούλιο και ενδεχομένως μια τέτοια πρόταση να έρχεται ως πυροτέχνημα για να δείξει στο εσωτερικό κοινό πως κάνει τα πάντα για να μειωθεί ο πληθωρισμός και η ακρίβεια.

Η αμερικανική πρόταση που πήγε πιο πέρα η Γαλλία στην G7

Όπως σημειώνει το Politico, οι ηγέτες της G7 συζητούσαν το σχέδιο περιορισμού των τιμών – το οποίο το δημοσίευμα χαρακτηρίζει ριψοκίνδυνο και αμφιλεγόμενο – με στόχο τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου, ως τρόπο περιορισμού των εσόδων στα οποία βασίζεται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για τη χρηματοδότηση του πολέμου του στην Ουκρανία. Η ιδέα είχε αρχικά προταθεί από την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.

«Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική στήριξη και να βρισκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί», ανέφερε άλλωστε το ανακοινωθέν της συνόδου της G7 που πραγματοποιείται στις βαυαρικές Άλπεις.

Οι δημοκρατίες της G7 είναι αποφασισμένες να μειώσουν τα έσοδα του Κρεμλίνου, για παράδειγμα από τις εξαγωγές χρυσού, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και θα συνεχίσουν να έχουν στο στόχαστρο την διαφυγή από τις κυρώσεις, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε βιντεοσύνδεση με τους G7
Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε βιντεοσύνδεση με τους G7 / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ωστόσο, πολλοί αξιωματούχοι είναι επιφυλακτικοί κατά πόσο ένας τέτοιος στοχευμένος έλεγχος των τιμών των καυσίμων σε παγκόσμιο επίπεδο θα μπορούσε να εφαρμοστεί ή να επιβληθεί. Η πιο φιλόδοξη γαλλική εναλλακτική λύση λοιπόν ήθελε να μπαίνει πλαφόν στις τιμές πετρελαίου παγκοσμίως και φαίνεται ότι θα έθετε διττό στόχο, από τη μία περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία και από την άλλη περιορισμός της αύξησης του ενεργειακού κόστους που φουσκώνει τον παγκόσμιο πληθωρισμό.

Από τεχνικής άποψης, αυτό θα μπορούσε να είναι ευκολότερο να επιτευχθεί, αλλά ένα τόσο εκτεταμένο μέτρο ελέγχου των τιμών συναντά αντιδράσεις από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, σημειώνει το δημοσίευμα.

«Θα αποτύχει» το πλαφόν, λένε οικονομολόγοι στην G7

Δεν ήταν σαφές πώς η Γαλλία σχεδίαζε με την πρόταση αυτή να αναγκάσει άλλους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων των μελών του καρτέλ του ΟΠΕΚ, να περιορίσουν τις τιμές τους.

«Η Γαλλία θεωρεί ότι είναι απαραίτητο ολόκληρη η διεθνής κοινότητα, αγοραστές και παραγωγοί, να δράσει για να διασφαλίσει ότι οι αναγκαίες ποσότητες θα διατεθούν στην αγορά, ώστε να μειωθούν οι εντάσεις και να μειωθούν οι τιμές», δήλωσε ο αξιωματούχος των Ηλυσίων.

Οι εργασίες της G7 την δεύτερη ημέρα στην Γερμανία που φιλοξενεί τη σύνοδο
Οι εργασίες της G7 την δεύτερη ημέρα στην Γερμανία που φιλοξενεί τη σύνοδο / Φωτογραφία: Eurokinissi

«Πιστεύουμε ότι αξίζει να εξεταστούν όλες οι επιλογές, δεδομένου του διακυβεύματος, αλλά αυτές είναι συζητήσεις που πρέπει να γίνουν με τους εταίρους μας» συνεχίζει πηγή από το Ελιζέ.  Ακόμη και με επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, αναφέρει το Politco, ορισμένοι επιφανείς οικονομολόγοι προειδοποιούσαν ήδη για μια τόσο δραστική παρέμβαση στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.

«Αυτό θα αποτύχει», δήλωσε ο Adam Posen, πρόεδρος του Ινστιτούτου Peterson για τα Διεθνή Οικονομικά, ενός think tank της Ουάσινγκτον.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση