05:03
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
05:03
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

ΟΟΣΑ: Ο πόλεμος θα πλήξει την παγκόσμια ανάπτυξη και θα αυξήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό

Επενδυτής μπροστά σε οικονομικούς δείκτες σε υπολογιστές / Φωτογραφία: Pixabay

Επενδυτής μπροστά σε οικονομικούς δείκτες σε υπολογιστές / Φωτογραφία: Pixabay

17.03.2022
15:55
Τελευταία ενημέρωση: 17/03/2022 • 19:25
Τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στην παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό αποτυπώνει σε έκθεσή του ο ΟΟΣΑ

Τον κώδωνα του κινδύνου ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μειώσει πάνω από μία μονάδα την παγκόσμια ανάπτυξη και θα αυξήσει 2,5 μονάδες τον πληθωρισμό, κρούει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε έκθεσή του που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Καλεί τις κυβερνήσεις να αντιδράσουν με στοχευμένα μέτρα

Καλά στοχευμένες αυξήσεις των δημόσιων δαπανών από τις χώρες του ΟΟΣΑ, της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ, μπορούν να μειώσουν τον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου περίπου κατά το μισό χωρίς να αυξήσουν σημαντικά τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Μεγαλύτερο το πλήγμα στην Ευρωζώνη

Καθώς η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας, ο αρνητικός αντίκτυπος του πολέμου στην οικονομία της Ευρωζώνης μπορεί να φθάσει τη 1,4 ποσοστιαία μονάδα, έναντι 0,9 που εκτιμάται για τις ΗΠΑ.

Αν και η Ρωσία και η Ουκρανία αντιστοιχούν αθροιστικά μόνο στο 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ, έχουν πολύ σημαντικό αντίκτυπο στις αγορές ενέργειας και εμπορευμάτων καθώς είναι μεγάλοι παραγωγοί πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται σε οτιδήποτε, από μετατροπείς καταλυτών στα αυτοκίνητα έως τα λιπάσματα.

Οι κεντρικές τράπεζες να εστιάσουν στην ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής

Οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και των εμπορευμάτων ασκούν νέες πιέσεις στον ήδη εκτινασσόμενο πληθωρισμό και οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να εστιάσουν στην ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, αν και ένας βραδύτερος ρυθμός θα ήταν δικαιολογημένος σε χώρες που αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο αντίκτυπο από τον πόλεμο, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Οι κεντρικές τράπεζες, προσθέτει ο Οργανισμός, θα πρέπει να είναι έτοιμες για τις αναγκαίες παρεμβάσεις, ώστε οι αγορές να συνεχίσουν να λειτουργούν αν προκύψουν μεγάλες πιέσεις.

Σημειώνεται ότι χθες η Fed που για πρώτη φορά από το 2018, προχώρησε στην αύξηση των επιτοκίων, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό ο οποίος έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο του εδώ και 40 χρόνια και ενδέχεται να αυξηθεί κι άλλο, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση