07:02
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
07:02
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ο πόλεμος χτυπά την Ευρώπη: Ρεκόρ αύξησης τιμών και επιβράδυνση της μεταποίησης το Μάρτιο

Βιομηχανία / Φωτογραφία: Pixabay

Βιομηχανία / Φωτογραφία: Pixabay

01.04.2022
19:57
Τελευταία ενημέρωση: 02/04/2022 • 10:50
Επιβράδυνση σημείωσε η μεταποίηση στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα κατέγραψε χαμηλό 11 μηνών

Μεγάλο πλήγμα έχει δεχθεί η μεταποίηση τον Μάρτιο σε Ευρώπη και σε Ελλάδα, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, σημαντικά χαμηλότερη ήταν η ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα της Ευρωζώνης τον Μάρτιο λόγω του πολέμου, ο οποίος όξυνε τα προβλήματα που υπήρχαν στις εφοδιαστικές αλυσίδες, επιβράδυνε τη ζήτηση και κλόνισε την εμπιστοσύνη.

Ρεκόρ αύξηση τιμών, λόγω της έκρηξης του ενεργειακού κόστους

Παράλληλα, η έκρηξη του ενεργειακού κόστους ώθησε τις τιμές υψηλότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας S&P Global.

Η αβεβαιότητα που προκάλεσε η εισβολή, σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθωρισμού, υποδηλώνουν ότι ο τομέας της μεταποίησης μπορεί να εισέλθει σε ύφεση στο τρέχον τρίμηνο.

Ο τελικός δείκτης υπεύθυνων παραγωγής (PMI) της S&P Global υποχώρησε από τις 58,2 μονάδες τον Φεβρουάριο στις 56,5 τον Μάρτιο, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο 14 μηνών, αλλά αρκετά πάνω από το όριο των 50 μονάδων που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020 ο δείκτης παραγωγής

Ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στις 53,1 από 55,5 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020, όταν η Ευρωζώνη υφίστατο το σοκ από το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

«Όπως η εξαφάνιση του τελευταίου πανδημικού κύματος προκάλεσε ούριο άνεμο για την ανάκαμψη της μεταποίησης στην Ευρωζώνη, με τις οικονομίες να ανοίγουν ξανά και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες να χαλαρώνουν, ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε έναν ανησυχητικό νέο αντίθετο άνεμο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global, Κρις Γουίλιαμσον.

«Οι ρυθμοί ανάπτυξης μειώθηκαν σημαντικά λόγω των κυρώσεων, της έκρηξης των τιμών ενέργειας και των νέων περιορισμών στην προσφορά λόγω του πολέμου», πρόσθεσε.

Η αύξηση της ζήτησης επιβραδύνθηκε, καθώς οι βιομηχανίες, που αντιμετωπίζουν έκρηξη των τιμών στις εισροές τους, αύξησαν τις τιμές των προϊόντων τους με τον ταχύτερο ρυθμό από τη συλλογή των σχετικών στοιχείων από τη S&P Global το 2002.

Οι παραγγελίες για εξαγωγές υποχώρησαν για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2020.

Οι δείκτες εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη μειώθηκαν και ο PMI για τη μελλοντική παραγωγή μειώθηκε στις 54,4 μονάδες από 68,5 τον Φεβρουάριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.

Σε χαμηλό 11 μηνών η μεταποίηση στην Ελλάδα

Σταθερή βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών σε όλο το εύρος του ελληνικού μεταποιητικού τομέα υπέδειξαν τα δεδομένα της έρευνας PMI της S&P Global του Μαρτίου.

Ωστόσο, η συνολική ανάπτυξη κατέγραψε τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων 11 μηνών, καθώς η αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών υποχώρησε λόγω των ασθενέστερων συνθηκών ζήτησης.

Όπως ανακοινώθηκε, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI έκλεισε στις 54,6 μονάδες τον Μάρτιο, τιμή χαμηλότερη από τις 57,8 μονάδες του Φεβρουαρίου, υποδεικνύοντας μία σταθερή αλλά βραδύτερη βελτίωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα. Σημειώνεται ότι η συνολική ανάπτυξη υποχώρησε στη βραδύτερη που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2021.

Με ηπιότερο ρυθμό η αύξηση της παραγωγής – Υποτονική η ζήτηση

Η παραγωγή εξακολούθησε να αυξάνεται τον Μάρτιο, μολονότι με τον ηπιότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί στην τρέχουσα περίοδο 12 μηνών συνεχούς ανάπτυξης. Η μέτρια αύξηση της παραγωγής συνδέθηκε με την περαιτέρω εισροή νέων παραγγελιών. Παρ’ όλα αυτά, η ζήτηση από την πλευρά των πελατών ήταν υποτονική, λόγω των υψηλότερων τιμών πώλησης και της αυξανόμενης αβεβαιότητας σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η ζήτηση από την πλευρά των πελατών του εξωτερικού εξασθένησε κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, καθώς οι νέες παραγγελίες εξαγωγών υποχώρησαν για πρώτη φορά σε διάστημα ενός έτους. Οι συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν ελαφρώς, και με τον βραδύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί στο τρέχον διάστημα 12 μηνών συνεχούς αύξησης, καθώς η ανάπτυξη επηρεάστηκε αρνητικά από τη μειωμένη αγοραστική δύναμη των πελατών.

Σε επίπεδο ρεκόρ και η επιβάρυνση κόστους των υλικών

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν σημαντική αύξηση της επιβάρυνσης κόστους στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Οι υψηλότερες τιμές εισροών οφείλονται, όπως επισημάνθηκε στο πλαίσιο της έρευνας, σε ευρεία αύξηση του κόστους των υλικών, παράλληλα με τις υψηλότερες χρεώσεις ενέργειας και καυσίμων. Σύμφωνα με αναφορές, οι αυξήσεις των δύο τελευταίων επιδεινώθηκαν από τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, οδηγώντας σε αύξηση του συνολικού κόστους σχεδόν σε επίπεδο-ρεκόρ. Σε μια προσπάθεια μετακύλισης του υψηλότερου κόστους στους πελάτες, οι τιμές πώλησης των Ελλήνων παραγωγών αγαθών αυξήθηκαν, τον Μάρτιο, με τον εντονότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας (από τον Νοέμβριο του 2002).

Σε χαμηλό 16 μηνών η επιχειρηματική εμπιστοσύνη

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε σε χαμηλό 16 μηνών τον Μάρτιο. Παρότι ισχυρότερος από τον μέσο όρο στην ιστορία της έρευνας, ο βαθμός αισιοδοξίας επηρεάστηκε, όπως αναφέρθηκε, αρνητικά από τις σοβαρές καθυστερήσεις υλικών, τις αυξανόμενες πιέσεις κόστους και τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Οι ασθενέστερες προσδοκίες σχετικά με την παραγωγή ήταν επίσης εμφανείς στην ηπιότερη αύξηση των επιπέδων απασχόλησης στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας ήταν ο ηπιότερος των τελευταίων έξι μηνών, καθώς οι πιέσεις ως προς τη ζήτηση υποχώρησαν.

Η αύξηση της απασχόλησης οφείλεται εν μέρει στις προσπάθειες μείωσης των αδιεκπεραίωτων εργασιών. Ωστόσο, τα επίπεδα ανεκτέλεστων εργασιών αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό, καθώς οι καθυστερήσεις στις πρώτες ύλες δημιουργούσαν προβλήματα στην παραγωγή.

Μεγάλες οι καθυστερήσεις στην παράδοση

Η επιμήκυνση των χρόνων παράδοσης προμηθειών επιδεινώθηκε και πάλι τον Μάρτιο, καθώς οι καθυστερήσεις ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί σε διάστημα πέντε μηνών. Οι σοβαρές ελλείψεις και οι υλικοτεχνικές προκλήσεις στις μεταφορές οδήγησαν στην επιδείνωση της απόδοσης των προμηθευτών.

Κατ’ αναλογία με την ηπιότερη αύξηση των νέων παραγγελιών και τους παρατεταμένους χρόνους παράδοσης των εισροών, οι εταιρείες κατέγραψαν επιβράδυνση της αγοραστικής τους δραστηριότητας. Η αύξηση των αγορών εισροών ήταν η ασθενέστερη του τελευταίου έτους, καθώς τα αποθέματα προμηθειών μειώθηκαν λόγω των δυσκολιών αναπλήρωσης των αποθεμάτων. Αντίστοιχα, τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων μειώθηκαν σημαντικά.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση