O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, αναβάθμισε σήμερα το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των καταθέσεων έξι ελληνικών τραπεζών κατά μία ή δύο βαθμίδες, καθώς και την αυτοτελή βασική πιστοληπτική αξιολόγηση (BCA) τριών από τις τράπεζες αυτές.
Οι προοπτικές του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των καταθέσεων για δύο τράπεζες, άλλαξαν σε σταθερές από θετικές μετά τις αναβαθμίσεις τους, ενώ για τις υπόλοιπες τέσσερις τράπεζες παρέμειναν θετικές.
Οι τράπεζες που αναβάθμισε ο οίκος Moody’s
Ειδικότερα, για την Alpha Bank ο οίκος αναβάθμισε την αυτοτελή πιστοληπτική αξιολόγηση στο b1 από b2 και το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των καταθέσεων στο Ba2 από B1.
Για την Τράπεζα Πειραιώς, η αυτοτελής πιστοληπτική αξιολόγηση αναβαθμίστηκε στο b2 από b3 και το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των καταθέσεων στο Βa3 από Β2.
Για την Εθνική Τράπεζα, η αυτοτελής πιστοληπτική αξιολόγηση επιβεβαιώθηκε στο b1 και το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των καταθέσεων αναβαθμίστηκε στο Ba2 από Ba3.
Για την Eurobank, η αυτοτελής αξιολόγηση επιβεβαιώθηκε στο b1 και το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των καταθέσεων αναβαθμίστηκε στο Ba2 από Ba3.
Για την Τράπεζα Αττικής, η αυτοτελής πιστοληπτική αξιολόγηση επιβεβαιώθηκε στο caa3, ενώ το αξιόχρεο των καταθέσεων αναβαθμίστηκε στο Caa1 από Caa2.
Για την Παγκρήτια Τράπεζα, η αυτοτελής αξιολόγηση αναβαθμίστηκε στο caa2 από caa3 και το αξιόχρεο των καταθέσεων στο Β3 από Caa2.
Βελτίωση στην ελληνική οικονομία
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Moody’s, οι αναβαθμίσεις καθοδηγήθηκαν από τις διαρθρωτικές βελτιώσεις στην ελληνική οικονομία, τις σημαντικές ενισχύσεις στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών, τη βελτίωση των κερδών από τις βασικές πηγές δραστηριότητάς τους, και στην περίπτωση της Παγκρήτιας Τράπεζας, από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου της.
Βασικός μοχλός για τις νέες αξιολογήσεις είναι η βελτιωμένη οικονομική θέση της Ελλάδας, με καλύτερες λειτουργικές και πιστωτικές συνθήκες, που προσφέρουν ένα πιο υποστηρικτικό λειτουργικό περιβάλλον για τις τράπεζες της χώρας.
Οι πιστωτικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια, με μία σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στο 9,5% των συνολικών δανείων τον Ιούνιο του 2022, από περίπου 40% τον Δεκέμβριο του 2019 και σχεδόν 50% το 2015. «Αυτό έχει βελτιώσει επίσης την ικανότητα των τραπεζών να χορηγούν δάνεια στην πραγματική οικονομία και την ικανότητα αποπληρωμής τους από τους δανειολήπτες».