Στο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει βάλει επί χάρτου η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα ανατιμήσεων και ακρίβειας, απόρροια της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία.
«Ξέρω ότι όσα πετύχαμε επί σχεδόν 3 χρόνια, μειώνοντας φόρους και εισφορές πολιορκούνται τώρα» είπε στο μήνυμά του από το σπίτι του, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης απομονώνεται καθώς διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό. «Μετά από πρότασή μας η Κομισιόν επεξεργάζεται ήδη παρεμβάσεις στη διαμόρφωση των τιμών φυσικού αερίου. Είναι ώρα η πολιτική να θέσει κανόνες στις αγορές» συνέχισε.
Μήνυμα στους πολίτες για τα νέα μέτρα στήριξης. https://t.co/pETJJa65k1
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) March 16, 2022
Τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός
Για ένα τρίμηνο πρόγραμμα πρόσθετων ενισχύσεων έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ανακοίνωσε μελετημένες παρεμβάσεις ύψους 1,1 δισ. που θα ανακουφίσουν 3,2 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες, αλλά και τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 30.000 ευρώ το χρόνο.
Επιπλέον, στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση προβλέπεται έκτακτο επίδομα για τους χαμηλά αμειβόμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους τους επόμενους τρεις μήνες. Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε μια γενναία επιδότηση των λογαριασμών του ρεύματος σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.
Σε ό, τι αφορά την ενέργεια, προανήγγειλε μερική απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα, με την κάλυψη 180 λίτρων για την κίνηση των οχημάτων. «Όλα αυτά πλαισιώνονται από τον νέο ΕΝΦΙΑ και την δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού γιατί οι μισθοί στη χώρα μας είναι δυστυχώς χαμηλοί» σημείωσε ο πρωθυπουργός για τα μέτρα που θα εξειδικεύσουν οι υπουργοί της κυβέρνησής του την Πέμπτη.
«Είναι μία πρωτοβουλία η οποία έρχεται σε συνέχεια των 2,6 δισ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί από το ξέσπασμα της ενεργειακής αναστάτωσης. Και για μέτρα που θα ισχύουν για τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο» είπε ο πρωθυπουργός.
Την Πέμπτη οι ανακοινώσεις
Αύριο Πέμπτη 17 Μαρτίου στις 8.30 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ανατιμήσεων στους πολίτες. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τους Υπουργούς: Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Για τη βενζίνη, το βασικό σενάριο που μοιάζει «κλειδωμένο» είναι ο μηχανισμός «επιστροφής» μέρους του κόστους του καυσίμου. Με βάση τα δεδομένα ως αργά το βράδυ, η επιδότηση θα κινείται στην περιοχή των 15 λεπτών ανά λίτρο, με ένα μικρό παράθυρο «θετικής» έκπληξης, αν και φαίνεται ότι τα πιο αισιόδοξα σενάρια δεν προχωρούν.
Κεντρική ιδέα είναι οι καταναλωτές να πληρώνουν το τελικό ποσό στο πρατήριο και με την απόδειξη να μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δρομολογηθεί, προκειμένου να λάβουν το ποσό που θα δικαιούνται ως επιστροφή και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Εισοδηματικά κριτήρια για την επιστροφή μέρους της τιμής της βενζίνης
Τα εισοδηματικά κριτήρια για τα μέτρα δεν θα είναι περιοριστικά, αντίθετα θα πιάνουν και τη μεσαία τάξη. Μπορεί να μιλάμε ακόμα και για πολίτες με εισόδημα στην περιοχή των 15-20.000 ευρώ, ανάλογα και με την οικογενειακή κατάσταση, ενώ το όριο θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Στο τραπέζι, τέλος, είναι και κάποια πρόβλεψη, ώστε το ποσό της επιδότησης να έχει ένα «ταβάνι» και να μην μπορεί να γίνεται κατάχρηση.
Δεύτερη σημαντική επιδότηση θα είναι αυτή για το ρεύμα και το φυσικό αέριο, η οποία θα αφορά πλέον τον Απρίλιο, μιας και για τον Μάρτιο θα συνεχιστεί με τα δεδομένα του Φεβρουαρίου. Η επιδότηση για τα νοικοκυριά, από 39 ευρώ για ένα νοικοκυριό σήμερα, θα πάει πάνω από τα 50, στην περιοχή των 52-53 ευρώ.
70%-75% επιδότηση ρεύματος στις επιχειρήσεις
Επιπλέον τα μέτρα θα περιλαμβάνουν και τις επιχειρήσεις που από τα σημερινά 65 ευρώ, ήτοι το 50% της αύξησης, η επιδότηση θα είναι και εδώ ενισχυμένη αξιοσημείωτα, με το υπουργείο Ενέργειας να έχει στα σκαριά αύξηση στην περιοχή του 70-75%. Οι πόροι και γι’ αυτή την επιδότηση θα προέλθουν από τα έσοδα του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.
Όσο για τη λεγόμενη “επιταγή ακρίβειας” που θα αφορά τους λιγότερο προνομιούχους, αυτή θα είναι τουλάχιστον 250 ευρώ, αλλά μπορεί να φτάσει και τα 300, με δεδομένη την κυβερνητική προσπάθεια να εξαντλήσει τα περιθώρια στήριξης, χωρίς παράλληλα να τινάξει την μπάνκα στον αέρα.
Κύριοι αποδέκτες θα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι δικαιούχοι των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, μεταξύ των οποίων και οι πάνω από 200.000 πολίτες που στηρίζονται από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.