22:46
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
22:46
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ο καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος αναλαμβάνει τη θέση Μονίμου Αντιπροσώπου στον ΟΟΣΑ

Ο καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος μόνιμο μέλος του ΟΟΣΑ / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος μόνιμο μέλος του ΟΟΣΑ / Φωτογραφία: Eurokinissi

24.04.2023
16:07
Τελευταία ενημέρωση: 24/04/2023 • 20:43
Ο κ. Παγουλάτος αναλαμβάνει καθήκοντα στον ΟΟΣΑ στη θέση του κ. Πρεβελάκη

Ο καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος αναλαμβάνει τη θέση του Μονίμου Αντιπροσώπου στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Μ.Ε.Α. ΟΟΣΑ), όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

Ο διορισμός του κ. Παγουλάτου ως Μονίμου Αντιπροσώπου στη Μ.Ε.Α. Ο.Ο.Σ.Α. γίνεται σε συνέχεια της λήξης της παραταθείσας θητείας του απερχόμενου Μονίμου Αντιπροσώπου Γεωργίου- Στυλιανού Πρεβελάκη.

Ακολουθεί το βιογραφικό του κ. Παγουλάτου:

Ο Γιώργος Παγουλάτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Είναι απόφοιτος της Προτύπου Σχολής Αναβρύτων.

Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών της Οικονομικής Σχολής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (2011- σήμερα), Αναπληρωτής Καθηγητής (2006- 2011) και Επίκουρος Καθηγητής (2000- 2006) στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης, στην Μπρυζ του Βελγίου (2006- σήμερα).

Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) (2019- σήμερα), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΙΑΜΕΠ από το 2013. ‘Αμισθος Σύμβουλος Ευρωπαϊκών θεμάτων της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας (2020- σήμερα).

Μέλος του Συμβουλίου του European Council on Foreign Relations (ECFR). Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του European Policy Centre (EPC) στις Βρυξέλλες (2015- 2020). Μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου (EUI) της Φλωρεντίας (2010- 13).

Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΕΠΕΕΣ), και μέλος διοικητικών συμβουλίων επιστημονικών ενώσεων και φορέων της κοινωνίας πολιτών. Ήταν Εθνικός Αντιπρόσωπος για την Ελλάδα στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης (2021- 2022).

Μέλος του European Policy Centre Working Group για τη Δημοσιονομική Διακυβέρνηση στην Ε.Ε., του Foundation for European Progressive Studies (FEPS) Informal Group για τους Δημοσιονομικούς κανόνες στην Ε.Ε., και του EPC High Level Advisory Group για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης (2021- 2022). Μέλος του Research Advisory Group του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE και της Συμβουλευτικής Επιτροπής της διαΝΕΟσις.

Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής ακαδημαϊκών περιοδικών, έχει διατελέσει εξωτερικός αξιολογητής ερευνητικών προτάσεων για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (FP5-FP6-FP7) και κριτής σε εκδοτικούς οίκους (Oxford University Press, Palgrave Macmillan) και στα κυριότερα διεθνή επιστημονικά περιοδικά του κλάδου. Έχει συμμετάσχει ως ερευνητής σε ερευνητικά προγράμματα και δίκτυα αριστείας χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Είναι πτυχιούχος του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατέχει Μάστερ Κοινωνιολογίας και Διδακτορικό Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (1997), όπου φοίτησε με υποτροφία Rhodes. Διετέλεσε ερευνητικός μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ (1998-99) με αντικείμενο τη Συγκριτική Πολιτική και Οικονομία.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία και πλήθος κεφαλαίων σε συλλογικούς τόμους και άρθρων στα κυριότερα διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά του κλάδου. Η μονογραφία του Greece’s New Political Economy: State, Finance and Growth from Postwar to EMU (Oxford St. Antony’s Series, Palgrave Macmillan, 2003) βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Διετέλεσε Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Σύμβουλος των πρωθυπουργών Λουκά Παπαδήμου και Παναγιώτη Πικραμμένου (2011- 2012). Από το 2007 έως σήμερα είναι τακτικός αρθρογράφος στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Καθημερινή». Δηλώσεις και συνεντεύξεις του φιλοξενούνται συχνά στα διεθνή ΜΜΕ. Μιλά αγγλικά και γαλλικά.

Ο ΟΟΣΑ και η λειτουργία του στη Δύση

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) είναι διεθνής οργανισμός εκείνων των αναπτυγμένων χωρών που υποστηρίζουν τις αρχές της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς.

Δημιουργήθηκε το 1948 ως Οργανισμός Ευρωπαϊκής Οικονομικής Συνεργασίας (Organisation for European Economic Co-operation – OEEC), με πρώτο γενικό γραμματέα τον Γάλλο Ρομπέρ Μαρζολίν, με σκοπό να διαχειριστεί το σχέδιο Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αργότερα η ιδιότητα μέλους της επεκτάθηκε και σε μη ευρωπαϊκά κράτη, και το 1960 μετασχηματίστηκε στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Ο οργανισμός παρέχει ένα περιβάλλον όπου οι κυβερνήσεις μπορούν να συγκρίνουν εφαρμογές πολιτικής, να βρουν απαντήσεις στα κοινά προβλήματα, να προσδιορίσουν τις καλές πρακτικές και να συντονίσουν τις εσωτερικές και διεθνείς πολιτικές. Είναι φόρουμ όπου η όμοια πίεση μπορεί να ενεργήσει ως ισχυρό κίνητρο για να βελτιώσει την πολιτική και να εφαρμόσει το «μαλακό νόμο» – μη δεσμευτικά όργανα που μπορούν περιστασιακά να οδηγήσουν στις δεσμευτικές συνθήκες.

Οι ανταλλαγές μεταξύ των κυβερνήσεων του Ο.Ο.Σ.Α. ρέουν από τις πληροφορίες και την ανάλυση που παρέχονται από την γραμματεία στο Παρίσι. Η γραμματεία συλλέγει στοιχεία, παρακολουθεί τις τάσεις και αναλύσεις, καθώς και τις προβλέψεις οικονομικής ανάπτυξης. Επίσης ερευνώνται οι κοινωνικές αλλαγές ή πιθανά εξελισσόμενα σενάρια στο εμπόριο, το περιβάλλον, η γεωργία, η τεχνολογία, τη φορολογία και διάφορα άλλα πεδία.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση