Μέσα σε μερικούς μήνες, η τιμή του κακάο σχεδόν τριπλασιάσθηκε, ενώ, την τελευταία εβδομάδα κατέρριψε ακόμη ένα ρεκόρ. Αιτία για το συνεχιζόμενο «ράλι» είναι η φτωχή συγκομιδή από τις μεγάλες χώρες – παραγωγούς της Δυτικής Αφρικής, όπως η Γκάνα και η Ακτή Ελεφαντοστού, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 60% της παγκόσμιας παραγωγής.
Οι καλλιέργειες έχουν πληγεί από την ασθένεια των «μαύρων λοβών» και τον ιό των διογκωμένων βλαστών και πολλά δέντρα έχουν ξεπεράσει το μέγιστο δυνατό δυναμικό απόδοσης, επειδή δεν έχει υπάρξει μεγάλος γύρος φύτευσης από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, σύμφωνα με στελέχη του εμπορικού κόσμου.
Άλλος ένας φόβος για τους καταναλωτές είναι να αντιμετωπίσουν υψηλότερες τιμές ή «συρρίκνωση» με τη μορφή μικρότερων ράβδων σοκολάτας. Οι εταιρείες ενδέχεται, επίσης, να προσαρμόσουν τα συστατικά για να χρησιμοποιούν λιγότερο κακάο σε ορισμένα προϊόντα.
Στην Ελλάδα, οι ανατιμήσεις στα προϊόντα με πρώτη ύλη στο κακάο κυμαίνονται έως τώρα σε μονοψήφιο ποσοστό με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Τον Φεβρουάριο του 2024, η κατηγορία «ζάχαρη – σοκολάτες – γλυκά – παγωτά» κατέγραψε άνοδο κατά 5,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023.
Παράλληλα, εν όψει του Πάσχα και της αγοράς των πασχαλινών αυγών, οι τιμές αναμένεται να διαμορφωθούν βάσει της διαθεσιμότητας σε σοκολάτα και κακάο που είχαν φροντίσει να προμηθευθούν το προηγούμενο διάστημα οι επαγγελματίες.