Quantcast
00:21
09/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
00:21
09/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ρεύμα: Νέες τιμές ανακοινώνουν την Τρίτη οι πάροχοι – Εν αναμονή των κυβερνητικών παρεμβάσεων

Πυλώνας που μεταφέρει ηλεκτρικό ρεύμα / Φωτογραφία: Eurokinissi

Πυλώνας που μεταφέρει ηλεκτρικό ρεύμα / Φωτογραφία: Eurokinissi

19.09.2022
23:21
Τελευταία ενημέρωση: 20/09/2022 • 8:52
Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα

Αύριο, Τρίτη, αναμένεται να ανακοινώσουν οι πάροχοι ενέργειας τις χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ παράλληλα αναμένονται και οι κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Mega, όλα δείχνουν ότι οι τιμές θα είναι κατά τι χαμηλότερες από τον Σεπτέμβριο, αλλά την Τετάρτη αναμένουμε τις ανακοινώσεις για το νέο σύστημα επιδοτήσεων στο ρεύμα από την κυβέρνηση, με κλίμακες bonus και penalty ανάλογα με την κατανάλωση.

Σύμφωνα τις πληροφορίες, το εύρος των ανταγωνιστικών χρεώσεων για τον Οκτώβριο εκτιμάται ότι θα κυμανθεί ανάμεσα στα 0,599 με 0,680 ευρώ ανά κιλοβατώρα κι αυτό επειδή οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ελλάδα ήταν χαμηλότερες.

Νέο μοντέλο επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα

Οι  επιχορηγήσεις θα συνεχιστούν για όλα τα νοικοκυριά και όλες τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, το νέο μοντέλο θα προβλέπει τη διαμόρφωση τριών κλιμακίων κατανάλωσης ρεύματος. Αυτά θα ξεκινούν από τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση (πρώτο), το δεύτερο θα περιλαμβάνει ένα εύρος ενδιάμεσης κατανάλωσης και το τρίτο τις υπόλοιπες κιλοβατώρες υψηλότερης κατανάλωσης.

Κάθε μήνα θα ανακοινώνονται τρεις κλιμακωτές επιδοτήσεις που θα αντιστοιχούν στις προαναφερόμενες τρεις κατηγορίες κατανάλωσης. Η υψηλότερη ενίσχυση θα δίνεται στο χαμηλότερο κλιμάκιο (πρώτο), η δεύτερη θα είναι λίγο πιο χαμηλή στο δεύτερο κλιμάκιο και ακόμη πιο μικρή επιδότηση θα παρέχεται στο τρίτο κλιμάκιο κατανάλωσης με τις περισσότερες κιλοβατώρες.

Όσοι καταναλωτές ανήκουν στο κλιμάκιο (τρίτο) της υψηλότερης κατανάλωσης ρεύματος και κάψουν κατά 15% λιγότερες κιλοβατώρες από πέρυσι θα παίρνουν έξτρα επιδότηση. Τέτοια, ώστε να φτάνουν στο ύψος του δεύτερου κλιμακίου.

Εκείνοι που ανήκουν στο δεύτερο κλιμάκιο κατανάλωσης και εξοικονομήσουν ενέργεια επίσης κατά 15% θα πάρουν ενίσχυση ώστε να απολαύσουν το ύψος της επιδότησης του πρώτου κλιμακίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα υπάρχει:

  • Κλιμακωτή επιδότηση (επιβάρυνση από 400 KWh και άνω)
  • Μπόνους επιδότησης (εξοικονόμηση 15% και άνω)
  • Σύστημα βαθμοημερών (ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες)

Τα μέτρα των χωρών της Ευρώπης για το ηλεκτρικό ρεύμα

Η ισπανική κυβέρνηση διαβεβαίωσε πως δεν θα γίνουν διακοπές ρεύματος. Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες όμως θα υποχρεωθούν να σταματήσουν την παραγωγή τους σε ώρες αιχμής, με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας

H κυβέρνηση της Φινλανδίας, αντίθετα με άλλες χώρες, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κυλιόμενων διακοπών ρεύματος στα νοικοκυριά, στην περίπτωση που το ενεργειακό ισοζύγιο βγει αρνητικό.

Ο καγκελάριος Σολτς ετοιμάζεται να ταξιδέψει στα Αραβικά Εμιράτα για να κλείσει συμφωνία παροχής LNG με πλοία, ενώ ο υπουργό Οικονομίας επιθεώρησε τα έργα κατασκευής του μοναδικού τερματικού σταθμού LNG στο Λούμπμιν στη Βαλτική, που διαθέτει η Γερμανία.

«Αγώνα» κάνουν οι Γάλλοι να προχωρήσουν οι εργασίες συντήρησης στους πυρηνικούς σταθμούς για να ξαναμπούν στην παραγωγή ενέργειας. Χωρίς τους πυρηνικούς σταθμούς οι διακοπές ρεύματος δεν μπορούν να αποκλειστούν.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Γαλλία θα στείλει αέριο και στη Γερμανία.

«Πυρά» Σ. Μισέλ κατά Κομισιόν

Την ίδια ώρα, αιχμές προς την Κομισιόν ότι κινείται αργά στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Από την άλλη πλευρά, η Κομισιον ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα καθώς επίσης θα δίνει κατευθύνσεις σε εταιρίες που παράγουν βασικά προϊόντα, ώστε να διασφαλισθεί τουλάχιστον η επάρκεια και να μην επαναληφθούν τα λάθη της πανδημίας.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση