Η πανδημία του κορονοϊού αύξησε την ανισότητα και τη φτώχεια στον κόσμο. Η περιουσία των δέκα πιο πλούσιων ανθρώπων του κόσμου έχει διπλασιαστεί από την αρχή της πανδημίας, την ώρα που τα εισοδήματα του 99% της ανθρωπότητας έπεσαν κατακόρυφα, σύμφωνα με έκθεση της Oxfam.
Η κατάσταση της ανθρωπότητας έχει επιδεινωθεί, σύμφωνα με την Oxfam. Η οργάνωση ζητά τη φορολόγηση των κερδών των υπερπλούσιων.
«Η ενίσχυση των οικονομικών ανισοτήτων, των φυλετικών ανισοτήτων, των ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων και μεταξύ κρατών καταστρέφουν τον κόσμο μας», κατήγγειλε η μη κυβερνητική οργάνωση στην έκθεσή της με τίτλο «Inequality Kills» (Η ανισότητα σκοτώνει).
Στα 13,8 τρισ. η περιουσία των δισεκατομμυριούχων
Στον αντίποδα, ο πλούτος που έχουν συγκεντρώσει οι δισεκατομμυριούχοι σημείωσε από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού «τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγράψει ποτέ, κατά 5 δισ. δολάρια, για να φτάσει στο υψηλότερο σημείο της», τα 13,8 τρισ. δολάρια.
Η συνολική περιουσία των 10 πλουσιότερων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των Έλον Μασκ, Τζεφ Μπέζος και Μπιλ Γκέιτς, έχει υπερδιπλασιαστεί τα δύο χρόνια της πανδημίας και τώρα αγγίζει τα 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρει ο διεθνής ανθρωπιστικός οργανισμός Oxfam.
Μεταξύ των δέκα πιο πλούσιων ανθρώπων, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, είναι ο Ίλον Μασκ, επικεφαλής της Tesla, ο Τζεφ Μπέζος της Amazon, ο Μπερνάρ Αρνό της LVHM, ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Facebook, o Γουόρεν Μπάφετ της Berkshire Hathaway και ο Λάρι Έλισον της Oracle.
«Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ακραία φτώχεια μέσω της προοδευτικής φορολόγησης» και των δημόσιων και δωρεάν συστημάτων υγείας για όλους. Παράλληλα η Oxfam συνιστά επίσης να μην παρεμποδίζεται η δημιουργία συνδικάτων και να αρθούν τα πνευματικά δικαιώματα για τα εμβόλια.
Κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα πεθαίνει ένα θύμα της ανισότητας
Σύμφωνα με την ΜΚΟ, λόγω των ανισοτήτων πεθαίνουν «τουλάχιστον 21.000 άνθρωποι την ημέρα, δηλαδή κατά μέσο όρο ένας κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα», αριθμό τον οποίο βασίζει στους θανάτους που καταγράφονται παγκοσμίως λόγω της έλλειψης πρόσβασης στην υγεία, της ενδοοικογενειακής βίας, της πείνας και της κλιματικής κρίσης.
«Ένας έκτακτος φόρος 99% στα έσοδα που συγκέντρωσαν στη διάρκεια της πανδημίας οι δέκα πλουσιότεροι άνθρωποι θα επέτρεπε να παραχθούν αρκετά εμβόλια για όλο τον κόσμο, να προσφερθεί ιατρική και κοινωνική περίθαλψη σε όλους, να χρηματοδοτηθεί η κλιματική προσαρμογή και να μειωθεί η έμφυλη βία σε 80 χώρες», ανέφερε ως παράδειγμα η Oxfam.
Η ΜΚΟ διευκρίνισε ότι ακόμη κι αν συμβεί αυτό, «οι άνθρωποι αυτοί θα έχουν 8 δισ. δολάρια περισσότερα σε σχέση με πριν την πανδημία».
«Οι δισεκατομμυριούχοι είχαν μια καταπληκτική πανδημία. Οι κεντρικές τράπεζες έριχναν εκατομμύρια επί εκατομμυρίων δολαρίων στις αγορές για να σώσουν την οικονομία, πολλά από τα οποία κατέληξαν στις τσέπες των δισεκατομμυριούχων».
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός προειδοποίησε από την πλευρά του ότι οι μεγάλες ανισότητες στην πρόσβαση σε εμβόλια κατά του κορονοϊού κινδυνεύουν να αποδυναμώσουν τη μάχη για τους μεγάλους παγκόσμιους στόχους, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.