Η Goldman Sachs θεωρεί πιθανή την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας στις 21 Απριλίου παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται και επισήμως σε προεκλογική περίοδο.
Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Απριλίου, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης S&P θα δημοσιεύσει την έκθεσή του αναφορικά με την ελληνική οικονομία. Ο εν λόγω οίκος όπως και οι DBRS και Fitch αξιολογούν την Ελλάδα μία βαθμίδα χαμηλότερα της επενδυτικής διαβάθμισης.
Σύμφωνα με τον γνωστό χρηματοπιστωτικό όμιλο, οι λόγοι για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι η καλή πορεία των ιδιωτικών πιστώσεων, η ανάκαμψη στον σχηματισμό κεφαλαίου και η βελτίωση της εικόνας του χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ και αυτό παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ βρίσκεται σε διαδικασία αύξησης του κόστους δανεισμού.
Η Goldman Sachs Group, Inc. είναι μια παγκόσμια εταιρεία επενδυτικής τραπεζικής, διαχείρισης κινητών αξιών και επενδύσεων, η οποία παρέχει ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε μια σημαντική και διαφοροποιημένη πελατειακή βάση που περιλαμβάνει εταιρείες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κυβερνήσεις και ιδιώτες.
Σημειώνεται πως η Goldman Sachs συνέβαλε καθοριστικά στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 με την πώληση ενυπόθηκων χρεογράφων που εξασφαλίζονται με ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια. Η Alternative Mortgage Products, το τμήμα ενυπόθηκων ομολόγων της τράπεζας, πούλησε το 2006 ενυπόθηκα ομόλογα subprime αξίας 12,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πάντως, η εκτίμηση της Goldman Sachs αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς πριν από σχεδόν 10 ημέρες ο οίκος αξιολόγησης Moody’s στη δική του αξιολόγηση δεν προχώρησε σε αναβάθμιση, διατηρώντας την ελληνική οικονομία τρεις βαθμίδες χαμηλότερα του πολυπόθητου «investment grade» στο δικό του σύστημα αξιολόγησης με θετικές τις προοπτικές.
Μητσοτάκης: Εφικτή η επενδυτική βαθμίδα το 2023
Βέβαιος ότι «μπορούμε να πετύχουμε εντός 2023 το στόχο της επενδυτικής βαθμίδας εφόσον ο λαός μας εμπιστευθεί και προκύψει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση» εμφανίστηκε προσφάτως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Μητσοτάκης ανάφερε ότι με την επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα θα αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού, ενώ ερωτηθείς σχετικά απάντησε πως η Αθήνα υποστηρίζει επί της αρχής την πρόταση της Κομισιόν για τη νέα οικονομική διακυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως αυτή η πρόταση αναγνωρίζει τη δυνατότητα να έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία και λογική αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους και πως αυτή τη θέση φαίνεται να την ασπάζονται τα περισσότερα κράτη-μέλη. «Απαιτείται πιο γρήγορη πρόοδος», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα αποδεχτεί να επιστρέψουμε στους προηγούμενους αυστηρούς κανόνες.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορούμε μόνοι μας να χαράσουμε πολιτική που αποκλιμακώνει το χρέος και δεν υπονομεύει τη δημοσιονομική σταθερότητα».
Περί τα 2,5 δισ.ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από το 5ετές ομόλογο
Την εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία ανέδειξε και η σημερινή προσφυγή στις αγορές. Συγκεκριμένα, το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ άντλησε τελικά το Δημόσιο μέσω νέας της έκδοσης του νέου πενταετούς ομολόγου.
Στη διαδικασία του βιβλίου προσφορών εμφανίστηκε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς οι προσφορές έφτασαν τα 19,1 δισ.ευρώ, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.
Με τη σημερινή κοινοπρακτική έκδοση ο ΟΔΔΗΧ κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος του φετινού δανειακού προγράμματος που αναμένεται στα 7 δισ. Από τις αρχές του έτους έχει ήδη δανειστεί τα 6 δισ. με τη σημερινή έκδοση.
To επιτόκιο διαμορφώνεται στις 90 μονάδες βάσης επί του mid swap, δηλαδή περίπου 3,92%, ενώ η αρχική καθοδήγηση του ΟΔΔΗΧ ήταν κατά 5 μονάδες βάσης υψηλότερη.
Σταϊκούρας: «Με τα 2,5 δισ καλύψαμε το μεγαλύτερο μέρος των φετινών δανειακών μας αναγκών»
«Επιτυχή» χαρακτήρισε άλλωστε τη σημερινή έκδοση του 5ετούς ομολόγου- με την οποία το Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ- ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρά, όπως επεσήμανε, το ιδιαίτερα ρευστό παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον.
Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι έτσι καλύφθηκε το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των εφετινών δανειακών αναγκών της χώρας, διασφαλίζοντας υψηλά ταμειακά διαθέσιμα και για την περίοδο μετά τις εκλογές.
Ειδικότερα, η δήλωση του υπουργού έχει ως εξής:
«Η Ελλάδα προχώρησε, σήμερα, στην έκδοση 5ετούς ομολόγου, αντλώντας 2,5 δισ. ευρώ από τις αγορές. Έκδοση επιτυχής, παρά το ιδιαίτερα ρευστό παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, καθώς συγκέντρωσε υψηλή ζήτηση, καλή ποιότητα κεφαλαίων και ικανοποιητικό κόστος δανεισμού.
Έτσι έχουμε καλύψει, έγκαιρα και μεθοδικά, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των εφετινών δανειακών αναγκών της χώρας, διασφαλίζοντας υψηλά ταμειακά διαθέσιμα και για την περίοδο μετά τις εκλογές. Ταμειακά διαθέσιμα της χώρας που υπερβαίνουν, και πάλι, τα 38 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι, παρά την έντονη διεθνή μεταβλητότητα, η διαφορά επιτοκίου (spread) με το αντίστοιχο γερμανικό βρίσκεται περίπου στο 1/4 των αρχών του 2019. Αυτό οφείλεται στην υψηλή ανθεκτικότητα, την ισχυρή δυναμική και τις ευοίωνες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν την τελευταία τετραετία, με την άσκηση υπεύθυνης και συνετής οικονομικής πολιτικής από τη σημερινή κυβέρνηση».