Πριν από δέκα χρόνια, όταν η Ευρώπη βρισκόταν στη δίνη της κρίσης της ευρωζώνης, η Γερμανία πρωτοστάτησε στην προσπάθεια για λιτότητα, γράφει το Politico, σχολιάζοντας τον αναβρασμό εντός των «27» για τον πολυέξοδο σχεδιασμό αναχαίτισης της ενεργειακής κρίσης του Όλαφ Σολτς.
Τώρα η υπόλοιπη Ευρώπη είναι έξαλλη με τις μεγάλες δαπάνες της Γερμανίας για ενεργειακές επιδοτήσεις, οι οποίες φοβούνται ότι θα μπορούσαν να επιδεινώσουν το πολιτικά εκρηκτικό χάσμα πλούσιων και φτωχών της ηπείρου συνεχίζει. Δεν βοηθάει καθόλου αυτές τις αυξανόμενες εντάσεις το γεγονός ότι η λανθασμένη εξάρτηση του Βερολίνου από το ρωσικό φυσικό αέριο ήταν αυτή που συνέβαλε εξαρχής στην πρόκληση της ενεργειακής κρίσης του μπλοκ.
Κι όλα αυτά, την ώρα που το Eurogroup έδωσε την Δευτέρα το σήμα της αλλαγής πολιτικής ανακούφισης από την ενεργειακή κρίση, που δεν θα περιλαμβάνουν πλέον οριζόντια, αλλά μόνο στοχευμένα μέτρα για τις πιο ευπαθείς ομάδες.
Οι διαφωνίες αυξάνονται στην ΕΕ -ιδιαίτερα σε μεγάλες οικονομίες όπως η Ιταλία και η Γαλλία- σχετικά με το τεράστιο πακέτο ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε η Γερμανία την περασμένη εβδομάδα για να απαλύνει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις από τις πλήρεις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.
Τα παράπονα αυτά φαίνεται τώρα ότι είναι πιθανό να αναζωπυρωθούν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή στην Πράγα, όπου οι ηγέτες θα ασχοληθούν με το ζήτημα της αύξησης του ενεργειακού κόστους και των οικονομικών τους επιπτώσεων.
«Η Γερμανία έδειξε ένα μεγάλο μεσαίο δάχτυλο στην υπόλοιπη Ευρώπη με αυτό το πακέτο», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ σύμφωνα με το Politico. «Αυτό ανέβασε πραγματικά τη θερμοκρασία με τις άλλες χώρες» συνέχισε.
Τα κράτη μέλη λένε ότι η Γερμανία έχει το βάρος της ευθύνης να επιδείξει αλληλεγγύη και όχι μόνο να φροντίσει τον εαυτό της – όχι μόνο λόγω του ρόλου του Βερολίνου να βοηθήσει τη Gazprom να εδραιώσει την κυριαρχία της στην Ευρώπη και επειδή η επιδίωξη της Γερμανίας για νέες προμήθειες φυσικού αερίου ανεβάζει τις τιμές για όλους, αναφέρει το δημοσίευμα.
«Οι Γερμανοί ανησυχούν περισσότερο για την προμήθεια φυσικού αερίου παρά για την τιμή, αλλά για τις άλλες 26 χώρες δεν είναι έτσι», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Ενέργειας Ρομπέρτο Τσινγκολάνι στην τηλεόραση της Rai την Κυριακή.
Δικαιολογημένο χαρακτήρισε το πακέτο ο Σολτς
Δικαιολογημένο χαρακτήρισε πάντως ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς το σχέδιο της κυβέρνησής του για προστασία της οικονομίας από την ενεργειακή κρίση με πακέτο ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, απαντώντας στην κριτική που ασκείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από άλλες χώρες – μέλη περί αδικαιολόγητου πλεονεκτήματος των γερμανικών εταιριών και υπονόμευσης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
«Τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι δικαιολογημένα. Δεν είναι μεμονωμένα και έχουν υιοθετηθεί και σε άλλες χώρες. Όπως πολλές άλλες χώρες, θα κάνουμε το ίδιο με το φυσικό αέριο. Κάποιοι έχουν μπει από καιρό στη διαδικασία να κάνουν ακριβώς αυτό που σχεδιάσαμε για φέτος και για τα επόμενα δύο χρόνια, με μεγάλη υποστήριξη και μέτρα».
«Ίσως να μην το έχουν παρατηρήσει όλοι αυτό», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του γερμανο-ολλανδικού συμβουλίου για το κλίμα, με τη συμμετοχή υπουργών και των δύο χωρών.
Ο Σολτς και το «έξυπνο» γερμανικό πακέτο
Ο κ. Σολτς χαρακτήρισε μάλιστα το γερμανικό σχέδιο ως «πολύ έξυπνο, πολύ ισορροπημένο και πολύ αποφασιστικό πακέτο» και επισήμανε ότι με τα χρήματα που θα διατεθούν θα στηριχθούν και οι εισαγωγείς φυσικού αερίου.
«Γνωρίζουμε την ανάγκη διατήρησης της αλληλεγγύης στην Ευρώπη και πολλά από αυτά που κάνουμε, π.χ. η δημιουργία συνθηκών εισαγωγής φυσικού αερίου, δεν αφορούν μόνο εμάς, αλλά είναι χρήσιμα και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε.
«Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα μέτρα που λαμβάνουμε για να βοηθήσουμε τους πολίτες μας, είναι σαφές ότι κάθε χώρα πρέπει να κάνει κάτι. Υπάρχουν άλλες χώρες με εργαλεία που δεν διαφέρουν πολύ από τα δικά μας» πρόσθεσε.
Πάντως, σε ένα χαστούκι για τη γερμανική προσέγγιση του «σηκώνω μπαϊράκι», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη Δευτέρα τις χώρες να συντονίσουν τα μέτρα διάσωσης και να αποφύγουν την υπονόμευση της ενιαίας αγοράς.
«Οι δράσεις που αναλαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο έχουν σημαντικές δευτερογενείς επιπτώσεις σε άλλα κράτη μέλη, επομένως μια συντονισμένη προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πιο κρίσιμη από ποτέ», δήλωσε τη Δευτέρα ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι, μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών.
Το «καρφί» Μελόνι στη Γερμανία
Στην ενεργειακή κρίση και στην αναγκαία αντιμετώπισή της, αναφέρθηκε σήμερα η πρόεδρος των Αδελφών της Ιταλιας, Τζόρτζια Μελόνι, μέσω ανάρτησής της στο Facebook.
«Η ενεργειακή κρίση είναι μια ευρωπαϊκή υπόθεση και με αυτή την διαπίστωση πρέπει να αντιμετωπιστεί. Τα Αδέλφια της Ιταλίας και οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί υποστηρίζουν ότι η πραγματική αποστολή τη ΕΕ θα έπρεπε να είναι να διαχειριστεί τις μεγάλες προκλήσεις της ηπείρου, που δύσκολα μπορούν να αντιμετωπιστούν, μεμονωμένα, από τις χώρες μέλη», τόνισε η νικήτρια των ιταλικών εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα, η Τζόρτζια Μελόνι πρόσθεσε με σαφή αναφορά προς το Βερολίνο: «κινήσεις μεμονωμένων κρατών, με στόχο να εκμεταλλευτούν τα σημεία ισχύος τους, κινδυνεύουν να δημιουργήσουν παρεμβολή στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και να αλλοιώσουν την ευρωπαϊκή κοινή αγορά».
«Θα στηρίξουμε κάθε κίνηση η οποία θα αποσκοπεί στο να αποτρέψει φαινόμενα κερδοσκοπίας και αδικαιολόγητες αυξήσεις του κόστους της ενέργειας, όπως και μια κοινή πρωτοβουλία ουσιαστικής στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων» σημείωσε.
Στηρίζει την ανταρσία Σολτς, ο Ρούτε
Από την πλευρά του ο κ. Ρούτε στήριξε τη γερμανική πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι η Γερμανία έχει το δικαίωμα να λάβει εθνικά μέτρα, ενώ απέρριψε την πρόταση εισαγωγής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου από την ΕΕ «ως ιδεολογία» και προειδοποίησε για τον κίνδυνο το αέριο να μην πωλείται στην Ευρώπη, αλλά στην Ασία.
Οι δύο ηγέτες πάντως συμφώνησαν ότι απόλυτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή έχει η μείωση των τιμών της ενέργειας με παράλληλη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού σε όλη την Ευρώπη.
Ο Όλαφ Σολτς επισήμανε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν πολύ υψηλές, σε βαθμό που δεν δικαιολογείται από τη σχέση προσφοράς – ζήτησης και τόνισε την ανάγκη να συνεχίσει η προσπάθεια για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας.
Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι εξαγωγείς φυσικού αερίου, όπως η Νορβηγία, οι ΗΠΑ και οι αραβικές χώρες, έχουν τη διάθεση να συνεργαστούν προκειμένου να πέσουν οι τιμές.
Οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν επίσης επιφυλακτικοί σχετικά με το ενδεχόμενο ανάληψης από κοινού χρέους στην ΕΕ για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, όπως είχε συμβεί κατά την πανδημία του κορονοϊού.
Ο κ. Σολτς αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο, όπως είπε, δεν έχει εξαντληθεί. «Έχουμε ένα τεράστιο πρόγραμμα 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου δεν έχει ακόμη χρησιμοποιηθεί και μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό αυτή τη στιγμή. Αυτά τα κεφάλαια θα μπορούσαν τώρα να βοηθήσουν», δήλωσε.
«Πριν σκεφτούμε νέα κεφάλαια, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα ήδη διαθέσιμα», συμφώνησε ο κ. Ρούτε.