Με εκτενή δημοσιεύματα, δύο γαλλικά μέσα περιγράφουν τον τρόπο που η Ελλάδα βγήκε από μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας, καθώς η οικονομία της χώρας μας φαίνεται να περνά πλέον σε αυτό που και το Eurogroup περιέγραψε ως κανονικότητα.
«Ελλάδα: Δέκα χρόνια μετά την κρίση χρέους, η χώρα επιτέλους βάζει το κεφάλι της πάνω από το νερό» είναι το ρεπορτάζ της γαλλικής L’Express που σημειώνει πως «12 χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης χρέους, η χώρα έχει αρχίσει να γυρίζει μερικές επώδυνες σελίδες. Ωστόσο, τα σημάδια δεν έχουν εξαφανιστεί και υπάρχουν ακόμη πολλές προκλήσεις μπροστά μας»
Θυμίζουμε πως το απόγευμα, το Eurogroup αποφάσισε πως θα τερματίσει τη δωδεκαετή ενισχυμένη επιτήρηση στη χώρα μας, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Αύγουστο. Σχολιάζοντας την απόφαση αυτή, ο υπουργός Οικονομικών που συμμετείχε στο σημερινό Eurogroup, έκανε λόγο για μια «ιστορική ημέρα». «Κλείνει, έτσι, μαζί με την πρόωρη εξόφληση των δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, ένα δύσκολο κεφάλαιο για την Ελλάδα» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.
«Στην άκρη της γεμάτης αυτοκίνητα λεωφόρου, μια ξεθωριασμένη πράσινη πινακίδα υποδεικνύει το δρόμο προς τα εμπρός. Η σπασμένη άσφαλτος δίνει ξαφνικά τη θέση της στην ομαλή άσφαλτο, που περιβάλλεται από οικοδομικά τετράγωνα, θάμνους πικροδάφνης και φράχτες πίσω από τους οποίους κρύβονται εγκαταλελειμμένα κτίρια» συνεχίζει το δημοσίευμα που περιγράφει μια τυπική ημέρα στην Αθήνα.
«Μια πινακίδα “Απαγορεύεται η φωτογράφηση” θυμίζει την προηγούμενη ζωή του χώρου. Μετά από λίγα μέτρα, μια αψίδα αναγγέλλει ότι ο επισκέπτης έχει φτάσει. Καλώς ήρθατε στο Πάρκο Ελληνικό, το πρώτο μέρος του έργου ανάπλασης του πρώην αεροδρομίου» προσθέτει η ρεπόρτερ του γαλλικού μέσου από την Ελλάδα.
Αναφέρεται, ακόμη, ότι το πρώτο τρίμηνο του 2022 το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 7%. «Ένα εκπληκτικά καλό ποσοστό, δεδομένης της παγκόσμιας συγκυρίας που προήλθε από την κατανάλωση», σημειώνει ο Δημήτρης Κατσίκας, οικονομολόγος της δεξαμενής σκέψης ΕΛΙΑΜΕΠ, ο οποίος προσβλέπει και σε ένα ακόμη καλύτερο δεύτερο τρίμηνο παρά την ουκρανική σύγκρουση και τον αντίκτυπό της στον πληθωρισμό.
CHALLENGES: «Η Ελλάδα ξυπνάει από έναν μακρύ εφιάλτη»
Στο CHALLENGES δημοσιεύεται εκτενές ρεπορτάζ της Aλεξία Κεφαλάς με τίτλο «Η Ελλάδα ξυπνάει από έναν μακρύ εφιάλτη», όπου αναφέρεται ότι, ενώ η χώρα έχει αποζημιώσει το ΔΝΤ έχει ανακτήσει την κυριαρχία της και οι τουρίστες επιστρέφουν, οι δημόσιοι λογαριασμοί παραμένουν στο στάδιο ανάρρωσης και η καθημερινή ζωή δύσκολη, υπό την πίεση του πληθωρισμού.
«Πιστεύουμε στην πραγματική ανάκαμψη του τουρισμού, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και του πληθωρισμού, υπογραμμίζει στο περιοδικό ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων. Πρέπει να πούμε ότι η Ελλάδα κέρδισε σε αξιοπιστία από την καλή διαχείριση της πανδημίας και τη σοβαρότητά της στην υποδοχή των επισκεπτών με την άρση των προληπτικών μέτρων».
Το δημοσίευμα κάνει επίσης λόγο για πολλαπλασιασμό των επενδύσεων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 12,7% μέσα σε ένα χρόνο, κυρίως χάρη στην εγκατάσταση κέντρων δεδομένων (data hubs) πολυεθνικών όπως η Pfizer, η Microsoft, η Deutsche Telekom ή ακόμα και σε οικολογικά έργα όπως αυτά της Volkswagen.
«Πρέπει να πούμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης χειρίζεται καλά τη γλώσσα του Νταβός”, αναφέρει ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Η άνοδος στην εξουσία του Αλέξη Τσίπρα, αρχηγού του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος Σύριζα, το 2015, δεν βοήθησε”, συνεχίζει ο Γιώργος Παγουλάτος.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σχολιάζοντας νωρίτερα την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας σημείωσε πως η Ελλάδα είναι πλέον «ένα κράτος που δεν δέχεται υποδείξεις, αλλά συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις». Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως μετά την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ και τη σημερινή εξέλιξη απομένει ως στόχος της κυβέρνησης η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.