Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ θα παραστούν στη σύνοδο της G20 τον Νοέμβριο, δήλωσε ο Τζόκο Ουιντόντο πρόεδρος της Ινδονησίας η οποία ασκεί την προεδρία του φόρουμ των μεγαλύτερων οικονομικών παγκοσμίως σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα.
«Ο Σι Τζινπίνγκ θα έρθει. Ο πρόεδρος Πούτιν επίσης μου είπε ότι θα έρθει», επεσήμανε ο Ουιντόντο μιλώντας στο Bloomberg.
Στη σύνοδο της G20 θα συμμετάσχει και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, την ώρα που οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα και το Πεκίνο είναι στο χειρότερο σημείο τους εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και της έντασης με αφορμή την Ταϊβάν.
Δεν ήταν βέβαιο ότι ο Πούτιν και ο Σι θα πήγαιναν στο Μπαλί για να συμμετάσχουν στις συνομιλίες. Η Μόσχα βρίσκεται απομονωμένη μετά τις κυρώσεις που της επέβαλε η Δύση λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, ενώ ο Κινέζος πρόεδρος έχει περιορίσει τα ταξίδια του στο εξωτερικό λόγω της πανδημίας covid-19.
Αξιωματούχοι του Κρεμλίνου είχαν εξηγήσει τον Ιούνιο ότι ο Πούτιν είχε δεχθεί την πρόταση του Ουιντόντο, με την προϋπόθεση ότι η υγειονομική κατάσταση λόγω της πανδημίας θα του επέτρεπε τα ταξιδέψει.
Πιέζεις στην Τζακάρτα για αποκλεισμό Πούτιν από την G20
Η Τζακάρτα δεχόταν πιέσεις από τη Δύση να αποκλείσει τον Πούτιν από τη σύνοδο, αφού ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι τον έχει προσκαλέσει. Η Ουάσινγκτον διαμήνυσε ότι αρνείται να συνομιλήσει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν «σαν να μην συμβαίνει τίποτα» μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σχολιάζοντας την πρόσκληση.
Η Ινδονησία διατηρεί ουδέτερη στάση σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Ουιντόντο έχει μεταβεί από την αρχή του έτους τόσο στο Κίεβο όσο και στη Μόσχα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει εκφράσει δημοσίως τις αντιρρήσεις του για την παρουσία του Πούτιν στην G20, υπενθύμισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, χαιρετίζοντας ταυτόχρονα την πρόσκληση που έστειλε η Τζακάρτα στον Ουκρανό πρόεδρο.
Η Ινδονησία έχει επίσης καλέσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να παραστεί στη σύνοδο. Ο Ζελένσκι, η χώρα του οποίου δεν είναι μέλος της G20, δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στη σύνοδο διαδικτυακά.
Η Ινδονησία, που προεδρεύει στην G20, επανέλαβε και τον περασμένο Απρίλιο ότι θα παραμείνει ουδέτερη, παρά τις πιεστικές εκκλήσεις άλλων χωρών να αποκλείσει τη Ρωσία από τις συνεδριάσεις των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Μεταξύ άλλων, στην Ομάδα των 20 μετέχουν οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, η Ιαπωνία, η Γαλλία και η Γερμανία.
Τότε, ορισμένοι υπουργοί, όπως η Αμερικανίδα Τζάνετ Γέλεν και ο Γάλλος ομόλογός της Μπρουνό Λεμέρ, αποφάσισαν να εκδηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους μποϊκοτάροντας ορισμένες συνεδριάσεις. Συμμετείχαν ωστόσο στην εναρκτήρια συνεδρίαση, που ήταν αφιερωμένη στην παγκόσμια οικονομία, για να δείξουν πόσο επηρεάζει τον κόσμο ο πόλεμος στην Ουκρανία.