05:12
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
05:12
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Φον Ντερ Λάιεν: «Θα προετοιμάσουμε τον μηχανισμό για πλαφόν στο φυσικό αέριο σε επίπεδο χονδρικής»

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν / Φωτογραφία: Eurokinissi

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν / Φωτογραφία: Eurokinissi

19.10.2022
11:27
Τελευταία ενημέρωση: 19/10/2022 • 14:03
Όσα ανέφερε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν από το Στρασβούργο

Στην ανάγκη για δημιουργία νέου σημείου αναφοράς των τιμών για το LNG αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η κ. Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «το τρέχον σημείο αναφοράς που καθορίζει τις τιμές του φυσικού αερίου είναι το TTF. Το TTF επικεντρώνεται στο φυσικό αέριο των αγωγών. Χρειαζόμαστε ένα νέο, συγκεκριμένο σημείο αναφοράς τιμών για το LNG. Η Επιτροπή θα αναπτύξει τώρα αυτό το συμπληρωματικό σημείο αναφοράς μαζί με την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Αλλά αυτό χρειάζεται χρόνο. Έτσι, στο μεσοδιάστημα (…) περιορίζουμε τις τιμές μέσω TTF. Αυτό το ονομάζουμε μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς. Χθες προτείναμε κατευθυντήριες αρχές ως πρώτο βήμα. Σε αυτή τη βάση, θα προετοιμάσουμε τον λειτουργικό μηχανισμό σε ένα δεύτερο βήμα. Αυτό αφορά στο πλαφόν στο φυσικό αέριο σε επίπεδο χονδρικής».

Η Φον Ντερ Λάιεν για το ιβηρικό μοντέλο

Ταυτόχρονα, η Φον Ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στο Ιβηρικό μοντέλο, λέγοντας ωστόσο ότι ακόμη υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

Επίσης τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αγοράζουν αέριο μαζί. Γι’ αυτό θα αγοράσουμε μαζί φυσικό αέριο σε επίπεδο ΕΕ. Η συγκέντρωση της ζήτησης θα είναι υποχρεωτική για τουλάχιστον το 15% των όγκων που απαιτούνται για την πλήρωση των αποθηκών αερίου. Και οι εμπλεκόμενες εταιρείες ενδέχεται να σχηματίσουν μια κοινοπραξία αγορών φυσικού αερίου».

Παράλληλα, η Φον Ντερ Λάιεν, επισήμανε τα μέτρα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών.

«Στην ενιαία αγορά μας με άκρως ολοκληρωμένες αλυσίδες εφοδιασμού, μια διαταραχή σε ένα κράτος μέλος έχει τεράστιο αντίκτυπο σε όλα τα κράτη μέλη. Επομένως, η κοινή χρήση φυσικού αερίου σε μια κρίση είναι κρίσιμης σημασίας. Τα κράτη μέλη έχουν ήδη εδώ και πέντε χρόνια υποχρέωση βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ να συνάπτουν συμφωνίες αλληλεγγύης.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα έχουν συμφωνηθεί μόνο 6 από τις 40 πιθανές συμφωνίες. Αυτό απλά δεν είναι αρκετό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα θεσπίσουμε προεπιλεγμένους κανόνες για τα κράτη μέλη. Αυτό θα είναι δεσμευτικό, εφόσον δεν συνάπτουν ατομικές συμφωνίες αλληλεγγύης».

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανέφερε τέλος ότι ο στόχος είναι η προστασία των Ευρωπαίων από «τον άλλο πόλεμο που ο Πούτιν διεξάγει, τον πόλεμο στην ενέργειά μας».

Φον ντερ Λάιεν: Οι ρωσικές επιθέσεις κατά μη στρατιωτικών υποδομών συνιστούν «ξεκάθαρα τρομοκρατικές ενέργειες»

Οι ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και drone κατά ηλεκτρικών σταθμών και άλλων υποδομών στην Ουκρανία συνιστούν «ξεκάθαρα τρομοκρατικές ενέργειες» που αντιστοιχούν σε εγκλήματα πολέμου, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Χθες είδαμε πάλι τις επιθέσεις της Ρωσίας κατά μη στρατιωτικής υποδομής. Αυτό αποτελεί νέο κεφάλαιο σε έναν ήδη στυγνό πόλεμο. Η διεθνής τάξη είναι πολύ σαφής. Πρόκειται για εγκλήματα πολέμου», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά την διάρκεια ομιλίας της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Οι στοχευμένες επιθέσεις κατά μη στρατιωτικών υποδομών έχει έναν ξεκάθαρο στόχο να κόψει από τους άνδρες, τις γυναίκες, τα παιδιά την ηλεκτροδότηση και την θέρμανση κατά τον επερχόμενο χειμώνα. Αυτά συνιστούν ξεκάθαρα τρομοκρατικές ενέργειες και έτσι πρέπει να τις ονομάσουμε».

Η Ρεβυθούσα που έγινε η κύρια πύλη εισόδου για φυσικό αέριο στην Ελλάδα
Η Ρεβυθούσα που έγινε η κύρια πύλη εισόδου για φυσικό αέριο στην Ελλάδα / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Υπενθυμίζουμε πως χθες, τις προτάσεις που όλη η Ευρώπη περίμενε με «κομμένη» την ανάσα για την αντιμετώπιση της των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου στην ΕΕ και τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού έκανε η Κομισιόν.

Η Κομισιόν προτείνει την κοινή αγορά φυσικού αερίου, ένα μηχανισμό περιορισμού των τιμών στο χρηματιστήριο φυσικού αερίου TTF, μηχανισμό αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών και συνεχείς προσπάθειες για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου.

Η Επιτροπή προτείνει κοινές αγορές φυσικού αερίου για τη διαπραγμάτευση καλύτερων τιμών και την αποφυγή ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών-μελών.

Η Επιτροπή θα αναθέσει σε έναν πάροχο υπηρεσιών να οργανώσει τη συγκέντρωση της ζήτησης σε επίπεδο ΕΕ, ομαδοποιώντας τις ανάγκες εισαγωγής αερίου και αναζητώντας προσφορές στην αγορά που να ανταποκρίνονται στη ζήτηση. Προτείνει την υποχρεωτική συμμετοχή των κρατών μελών σε κοινές προμήθειες, για τη συγκέντρωση τουλάχιστον του 15% της πλήρωσης αποθήκευσης.

Μέχρι να γίνει το παραπάνω, η Επιτροπή προτείνει τη θέσπιση ενός προσωρινού μηχανισμού περιορισμού των τιμών, μέσω του ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου αερίου ( TTF), ο οποίος θα ενεργοποιείται όταν χρειάζεται. Ο μηχανισμός διόρθωσης των τιμών θα καθιερώσει, σε προσωρινή βάση, ένα δυναμικό όριο τιμής για τις συναλλαγές στο TTF.

Η Επιτροπή προτείνει μηχανισμό αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών σε περίπτωση ελλείψεων εφοδιασμού.

Οι ηγέτες της ΕΕ εξακολουθούν να εξετάζουν το ενδεχόμενο να θέσουν πολλαπλά πλαφόν στις τιμές του αερίου

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα συνεδριάσουν αυτή την εβδομάδα, είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν τις τελευταίες προτάσεις του συνασπισμού για τη μείωση των τιμών της ενέργειας, όμως πιέζουν τις Βρυξέλλες να προχωρήσουν περισσότερο και να θέσουν ένα πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας, σύμφωνα με ένα σχέδιο των συμπερασμάτων της συνάντησής τους.

Κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο, 20 και 21 Οκτωβρίου, οι ηγέτες θα συζητήσουν ένα πακέτο προτάσεων που διατυπώθηκαν χθες, Τρίτη, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προσπαθήσουν να επιτύχουν τη μείωση των υψηλών τιμών της ενέργειας που ενισχύουν τον πληθωρισμό και την υποβόσκουσα απειλή μιας ύφεσης.

Σε ένα αναθεωρημένο σχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής τους αναφέρεται ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα υποστηρίξουν ευρέως τις προτάσεις – περιλαμβανομένων των σχεδίων για ένα νέο δείκτη τιμολόγησης για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG, ΥΦΑ) και για κοινές αγορές φυσικού αερίου από τις χώρες της ΕΕ.

Καθεμιά από τις προτάσεις χρειάζεται υποστήριξη από μια ενισχυμένη πλειοψηφία χωρών της ΕΕ – τουλάχιστον 15 μέλη που να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον 65% του πληθυσμού της ένωσης.

Στις προτάσεις της Κομισιόν δεν περιλαμβάνεται η άμεση επιβολή ενός πλαφόν στις τιμές του αερίου, το οποίο λένε πως θέλουν οι περισσότερες χώρες της ΕΕ, όμως αναφέρεται πως οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να σχεδιάσουν μια άλλη πρόταση για να θέσουν ένα προσωρινό όριο τιμών στο χρηματιστήριο φυσικού αερίου TTF (Title Transfer Facility).

Οι ηγέτες της ΕΕ φαίνονται έτοιμοι να υποστηρίξουν αυτή την ιδέα, ζητώντας από τις Βρυξέλλες να εξετάσουν έναν «προσωρινό δυναμικό διάδρομο τιμών» στις συναλλαγές για το αέριο, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων τους.

Όμως, καθώς πολλές χώρες επιδιώκουν ισχυρότερη δράση για τον περιορισμό των τιμών, σύμφωνα με το σχέδιο, θα ζητηθεί επίσης από την Επιτροπή να «προτείνει ένα προσωρινό πλαίσιο της ΕΕ για ένα πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμεύει για την παραγωή ηλεκτρικού σε ένα επίπεδο που να βοηθά στη μείωση των τιμών του ηλεκτρικού».

Η ιδέα αυτή, γνωστή ως «Ιβηρικός μηχανισμός» επειδή τον έχουν ήδη εισαγάγει η Ισπανία και η Πορτογαλία, δεν περιλαμβάνεται στις προτάσεις της ΕΕ. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε χθες, Τρίτη, πως οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να εξετάζουν την ιδέα, περιλαμβανομένου του πώς θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί.

Οι χώρες της ΕΕ είναι μοιρασμένες σε ό,τι αφορά τον Ιβηρικό μηχανισμό. Η Γαλλία και άλλες τον υποστηρίζουν ως τρόπο για να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας, ενώ η Γερμανία και η Ολλανδία εκφράζουν φόβους ότι θα προκαλέσει αύξηση στη ζήτηση αερίου.

Στο σχέδιο συμπερασμάτων αναφέρεται πως ένα πλαφόν στις τιμές του αερίου που χρησιμεύει για την παραγωγή ενέργειας πρέπει να μην οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης αερίου.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση