02:11
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:11
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ξανά στο φάσμα της λιτότητας το Eurogroup: «Θα συζητήσουμε τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου»

Συνεδρίαση του Eurogroup / Φωτογραφία: Eurokinissi

Συνεδρίαση του Eurogroup / Φωτογραφία: Eurokinissi

16.01.2023
19:15
Τελευταία ενημέρωση: 17/01/2023 • 0:02
Τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου εξετάζει το Eurogroup

Για πρώτη φορά, το Eurogroup καλωσόρισε την Δευτέρα το 20ό μέλος της ευρωζώνης, την Κροατία, μετά την ένταξή της την 1η Ιανουαρίου του 2023, ανέφερε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου.

«Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση της οικονομίας στην ευρωζώνη και θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να συντονίσουμε καλύτερα την απάντησή μας στις οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Π. Ντόναχιου. Λόγω των επιπτώσεων στα δημόσια οικονομικά, το Eurogroup, στο οποίο συμμετέχει και ο Χρήστος Σταϊκούρας, συνιστά η στοχευμένη εφαρμογή των μέτρων στήριξης να εξασθενεί κατά τη διάρκεια του 2023 με τη μείωση του πληθωρισμού.

Θα ενημερωθεί για τις προοπτικές του 2023 το Eurogroup

Επιπλέον, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν από την Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για τις προοπτικές του 2023, καθώς πολλές αβεβαιότητες παραμένουν, όπως το επίπεδο του πληθωρισμού και οι επιπτώσεις της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία. Ωστόσο, λόγω του ότι ορισμένα μηνύματα φαίνονται θετικά, όπως η καλή απόδοση των επενδύσεων και της απασχόλησης, αλλά και η σταδιακή επιβράδυνση της ανόδου των τιμών, εκτιμάται ότι ο κίνδυνος ύφεσης είναι περιορισμένος.

Τέλος, ο Πασκάλ Ντόναχιου ανέφερε ότι σήμερα το Eurogroup θα εγκρίνει μια δήλωση που θα συνοψίζει τις έως τώρα συζητήσεις για το ψηφιακό ευρώ, καθώς και τις αρχές που θα πρέπει να στηρίζουν τη δημιουργία του.

Αισιόδοξος ο Τζεντιλόνι στο Eurogroup

Αισιόδοξος ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα αποφύγουν τη βαθιά ύφεση, εμφανίστηκε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Σήμερα θα συζητήσουμε για την οικονομική κατάσταση που είναι ακόμα αβέβαιη. Έχουμε μερικά ενθαρρυντικά νέα, γιατί καταφέραμε να μειώσουμε την ενεργειακή εξάρτηση, οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν σημαντικά και ο πληθωρισμός στην ΕΕ κορυφώθηκε στα τέλη του 2022. Υπάρχει λοιπόν μια πιθανότητα να αποφύγουμε τη βαθιά ύφεση και ίσως να μπούμε σε μια πιο περιορισμένη και ρηχή συστολή της οικονομίας», δήλωσε ο Πάολο Τζεντιλόνι.

Όπως εξήγησε, αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτικές των χωρών της ευρωζώνης, οι οποίες θα πρέπει να εργαστούν εφαρμόζοντας τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης του NextGeneration, στηρίζοντας την ανταγωνιστικότητα και τις επενδύσεις και συντονίζοντας τις δημοσιονομικές πολιτικές αντιμετώπισης των τιμών της ενέργειας.

Ο Επίτροπος Οικονομίας υπενθύμισε ότι το 2023, οι πολιτικές αντιμετώπισης των υψηλών τιμών της ενέργειας θα πρέπει να είναι πιο στοχευμένες στους πιο ευάλωτους για να αποφύγουμε την αύξηση των δημοσίων δαπανών.

«Είμαι μάλλον αισιόδοξος ότι μπορούμε να αποφύγουμε τη βαθιά ύφεση για να περιορίσουμε τις συνέπειες της κρίσης», ανέφερε ο Π. Τζεντιλόνι, τονίζοντας ότι όλα εξαρτώνται από τον πολύ καλό συντονισμό μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Σταϊκούρας στο Eurogroup: «Η Ελλάδα τα έχει καταφέρει»

«Στο ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον, η Ελλάδα τα έχει καταφέρει», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup, επισημαίνοντας την ισχυρή ανθεκτικότητα και τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Αναλυτικά δήλωσε: «Στο σημερινό πρώτο Eurogroup για το 2023, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών την προηγούμενη χρονιά, αλλά και για τις προκλήσεις της φετινής χρονιάς. Μεγάλες προκλήσεις, που απορρέουν από τις πολυεπίπεδες κρίσεις και την υψηλή αβεβαιότητα που τη συνοδεύει.

Σ’ αυτό το ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον, η Ελλάδα τα έχει καταφέρει. Η ελληνική οικονομία έχει καλές επιδόσεις, αποδεικνύεται ότι έχει ισχυρή ανθεκτικότητα και διαθέτει ισχυρές προοπτικές. Έχουμε πετύχει υψηλό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και εκτιμάται ότι φέτος θα έχουμε τρεις φορές υψηλότερο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης.

Είχαμε ρεκόρ επενδύσεων και εξαγωγών το 2022 και εκτιμάται ότι ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων θα είναι ο υψηλότερος μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών μέχρι και το 2024. Είχαμε σημαντική μείωση της ανεργίας και των κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Είχαμε σημαντική δημοσιονομική σταθερότητα και τεράστια μείωση, πρωτόγνωρη σε ευρωπαϊκά επίπεδα του λόγου χρέους προς ΑΕΠ. Τα καταφέραμε.

Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, με σχέδιο και δημοσιονομική υπευθυνότητα, αλλά κρατώντας, διατηρώντας και ενισχύοντας τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας. Με μειώσεις φόρων, με αυξήσεις μισθών, με στοχευμένα μέτρα για να στηρίξουμε σ΄αυτές τις κρίσεις νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αξιοποιώντας εμπροσθοβαρώς τα ευρωπαϊκά κονδύλια, κυρίως αυτά που απορρέουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Εργαζόμαστε για να πετύχουμε ακόμα υψηλότερη βιώσιμη ανάπτυξη, να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερες θέσεις απασχόλησης και να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση