Αυξάνονται οι εντάσεις στις Βρυξέλλες για την ενεργειακή κρίση, καθώς η Ελλάδα και άλλα 14 κράτη, απειλούν να τινάξουν όλο το ενεργειακό πακέτο στον αέρα, εάν η Κομισιόν δεν προβεί σε νομοθετική πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο.
Οι 15 χώρες ζητούν πρόταση για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου εδώ και μήνες, αλλά η Κομισιόν δείχνει απροθυμία και κωλυσιεργεί όπως αναφέρει το MEGA.
Ενεργειακή κρίση: Απειλούν με βέτο 15 κράτη
Ως εκ τούτου, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι «15» πλέον απειλούν να μπλοκάρουν όλο το ενεργειακό πακέτο, εάν δεν δουν συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση της Κομισιόν πριν την Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου.
Σταθερά αντίθετες στο πλαφόν παραμένουν η Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Γερμανία.
Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των Ευρωπαίων σε επίπεδο COREPER όπου οι «15» – πλην εκπλήξεων – θα καταστήσουν σαφείς τις προθέσεις τους.
Ακόμη, αβέβαιη πλέον θεωρείται η στάση της Γαλλίας, η οποία μέχρι στιγμής ήταν στους «15», με αρκετούς να προεξοφλούν ότι, δεν θα ακολουθήσει τη λογική του «βέτο».
Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα και άλλα 14 κράτη υπέγραψαν επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία της ζητούν να παρουσιάσει πρόταση για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.
Great news in the fight against high energy prices! A majority of 15 Member States now back the request to the Commission to implement a price-cap on natural gas! https://t.co/z4YaC7vsFS pic.twitter.com/Evmz0dQO7e
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) September 28, 2022
Η επιστολή, η οποία συντάχθηκε με πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Πολωνίας και την οποία είχε στη διάθεσή του το ΑΠΕ- ΜΠΕ, απευθύνεται στην επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον και την υπογράφουν οι υπουργοί ενέργειας του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας.
Politico: To περίεργο δίδυμο στην ΕΕ
Σε χθεσινό του άρθρο το Politico αναφέρεται στη συνεργασία που έχουν η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν με τον Σαρλ Μισέλ.
«Σε μια κρίση η ΕΕ υποτίθεται ότι πρέπει να ενώνεται» δήλωσε στο Politico Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Ναι, δομικά τα δύο θεσμικά όργανα βρίσκονται σε σύγκρουση. Μερικές φορές δεν υπάρχει σαφής καταμερισμός εργασίας. Αλλά χρειαζόμαστε ενήλικες στο δωμάτιο».
Η σύγκρουση προσωπικοτήτων μεταξύ των σημερινών αξιωματούχων έχει οδηγήσει τη διοργανική ανταγωνιστικότητα σε άλλο επίπεδο, σύμφωνα με πολλούς αξιωματούχους της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εργάστηκαν υπό προηγούμενες διοικήσεις, όταν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ήταν επικεφαλής της Επιτροπής και ο Ντόναλντ Τουσκ πρόεδρος του Συμβουλίου.
Οι αξιωματούχοι από άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμούς βρίσκονται συχνά σε σύγχυση ως προς το ποιος πρέπει να είναι ο συνομιλητής τους, τονίζει το Politico.
Το 8ο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία
Στις αρχές Οκτωβρίου, η Κομισιόν υιοθέτησε το 8ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στην οποία περιλαμβάνεται και η απόφαση για επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει πως «η δέσμη αυτή – η οποία συντονίστηκε στενά με τους διεθνείς εταίρους μας – απαντά στη συνεχιζόμενη κλιμάκωση και τον παράνομο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και στην παράνομη προσάρτηση ουκρανικών εδαφών βάσει εικονικών “δημοψηφισμάτων”, την κινητοποίηση πρόσθετων στρατευμάτων και την εκτόξευση ανοικτών πυρηνικών απειλών».
Σύμφωνα με την ενημέρωση της Επιτροπής, το νέο πακέτο κυρώσεων εισάγει νέες απαγορεύσεις εισαγωγών από την ΕΕ ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον περιορισμό των εσόδων της Ρωσίας, καθώς και εξαγωγικούς περιορισμούς, οι οποίοι θα στερήσουν περαιτέρω το στρατιωτικό και βιομηχανικό σύμπλεγμα του Κρεμλίνου από βασικά εξαρτήματα και τεχνολογίες και τη ρωσική οικονομία από ευρωπαϊκές υπηρεσίες.