03:18
12/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
03:18
12/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ένα δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 το επόμενο δίμηνο

Ο υφυπουργός Γιάννης Τσακίρης στο Regional Growth / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο υφυπουργός Γιάννης Τσακίρης στο Regional Growth / Φωτογραφία: Eurokinissi

27.09.2022
19:22
Τελευταία ενημέρωση: 27/09/2022 • 23:34
Οι δράσεις του νέου ΕΣΠΑ που θα τρέξουν το επόμενο δίμηνο

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ και τις Δημόσιες επενδύσεις, κατά την διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, ανακοίνωσε τις δυο πρώτες δράσεις του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) που θα τρέξουν το επόμενο δίμηνο συνολικού προϋπολογισμού 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Συνολικά, μέσω του νέου ΕΣΠΑ, αναμένεται να διατεθούν περί τα 4 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, 3 δισ. ευρώ μέσω δράσεων και 1 δισ. ευρώ μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Β.Ε.Α Παύλος Ραβάνης,  επισήμανε ότι το νέο ΕΣΠΑ είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, που μπορεί να δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις και να κινητοποιήσει τη στροφή σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.

«Το Επιμελητήριο έχει επισημάνει επανειλημμένα την ανάγκη να δοθούν λύσεις στο πρόβλημα της ρευστότητας. Χωρίς συνθήκες επαρκούς χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, δεν μπορούν να υπάρξουν νέες πρωτοβουλίες και επενδύσεις.

Το νέο ΕΣΠΑ πρέπει να στηριχθεί σε μια σαφή στρατηγική, η οποία θα κατευθύνει πόρους στην επιχειρηματικότητα, στις επενδύσεις, στην εξωστρέφεια. Δεν έχουμε πια την πολυτέλεια για έργα βιτρίνας, ούτε για σπατάλη πόρων σε αποσπασματικές και άστοχες δράσεις. Τώρα, χρειάζεται στόχευση, σχέδιο και αποτελεσματικότητα», επισήμανε ο κ. Ραβάνης.

Οι δύο δράσεις του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα»

Σύμφωνα με το ΒΕΑ, οι δυο δράσεις του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» θα τρέξουν ως εξής:

  • Η πρώτη δράση αφορά στην «Ψηφιακή Μετάβαση των ΜμΕ» με τον πρώτο κύκλο προκηρύξεων να περιλαμβάνει πόρους 300 εκατ. ευρώ. Η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει τέλος Οκτωβρίου και θα αφορά χρηματοδοτήσεις επιχειρηματικών σχεδίων επιχειρήσεων με χαμηλή ψηφιακή ετοιμότητα.
  • Η δεύτερη δράση αφορά στην «Πράσινη Μετάβαση των ΜμΕ» που περιλαμβάνει πόρους 700 εκατ. ευρώ. Η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει τέλος Νοεμβρίου και αφορά στην αναβάθμιση της παραγωγικής λειτουργίας των ΜμΕ με την αξιοποίηση λύσεων φιλικών προς το περιβάλλον και οι οποίες θα καταστήσουν τις επιχειρήσεις περισσότερο ανταγωνιστικές. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρόσκλησης, εκτός της επιχορήγησης των παραγωγικών παγίων θα επιχορηγείται και η εγκατάσταση ηλιακών panels σε ΜμΕ, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για ίδια κατανάλωση, όχι όμως για «net metering». Στόχος της δράσης είναι η περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους των ΜμΕ.

Τα επενδυτικά σχέδια που θα ενταχθούν στις παραπάνω δράσεις, λαμβάνουν ενισχύσεις με τη μορφή της επιχορήγησης και οι υποβολές των σχεδίων από τους ενδιαφερόμενους θα γίνουν ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ). Η αξιολόγησή τους θα γίνει με τη διαδικασία FIFO (First In-First Out). Έτσι, δεν αποκλείεται οι πρώτες εκταμιεύσεις να γίνουν ακόμη και πριν το τέλος του έτους. Μάλιστα, ο κ. Τσακίρης επισήμανε, ότι η ένταξη μιας ώριμης επένδυσης μπορεί να λάβει έγκριση, ακόμη και σε διάστημα μόλις ενός μηνός, από την υποβολή της αίτησης.

Μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων ζητούν 5 οργανώσεις

Την ίδια ώρα μειώσεις φόρων και εισφορών, προστασία από πλειστηριασμούς, ρυθμίσεις οφειλών και πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση είναι -μεταξύ άλλων- τα αιτήματα που προέβαλαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου για τα μέτρα στήριξης οι πρόεδροι της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, της Ολομέλειας Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος και της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος.

Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων εστίασαν στην αύξηση του ενεργειακού κόστους, το οποίο -όπως είπαν- παραμένει ακριβότερο και μετά τις κρατικές επιδοτήσεις και ζήτησαν πλαφόν στις τιμές καταναλωτή, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καθώς και αναστολή του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Πέραν αυτού ζήτησαν μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, γενική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, πρόσβαση των μικρομεσαίων στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, αναστολή της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, θέσπιση 120 δόσεων για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές, κίνητρα για αυτοπαραγωγή ενέργειας, ενιαίο κανονισμό παροχών στον ΕΦΚΑ ώστε να δικαιούνται π.χ. επίδομα μητρότητας οι γυναίκες ελεύθεροι επαγγελματίες, απονομή σύνταξης στους οφειλέτες εισφορών με παρακράτηση της οφειλής κ.ά.

«Βρισκόμαστε στο “και 5”, οι μικρομεσαίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας», υποστήριξε ο πρόεδρος την ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς. «Είναι εμφανής η εστίαση των μέτρων που ανακοινώθηκαν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από την κυβέρνηση στην βραχυπρόθεσμη και πιθανότατα προσωρινή ενίσχυση των εισοδημάτων και των επιπτώσεων της ακρίβειας, αλλά είναι ερωτηματικό πόσο έγκαιρα ελήφθησαν και πόσο επαρκή θα είναι», προσέθεσε.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και ο προέδρος της Ολομέλειας Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός έδωσαν πολιτική χροιά λέγοντας, αντίστοιχα, ότι «η μικρομεσαία τάξη έβγαλε τις δυο τελευταίες κυβερνήσεις και θα σκεφτεί πολύ καλά τι θα κάνει στις εκλογές με βάση τις προθέσεις της κυβέρνησης» και ότι «ενόψει εκλογών οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίοι πρέπει να αναλογιστούν τι έκανε η κυβέρνηση γι αυτούς και να επισημάνουν σε όλα τα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο τους ότι πρέπει να ληφθούν γενναίες πρωτοβουλίες ενίσχυσης του εισοδήματός τους».

«Αναμένουμε 200.000 πλειστηριασμούς από τους οποίους οι περισσότεροι αφορούν funds που έχουν αγοράσει τα δάνεια», ανάφερε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος Γιώργος Ρούσκας. Και ζήτησε να προσδιοριστεί η πρώτη κατοικία όπως και οι προϋποθέσεις προστασίας των ευάλωτων ομάδων, διαφορετικά όπως είπε θα έχουμε έκρηξη αναγκαστικών εκτελέσεων.

Από την Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος, η γεν. γραμματέας Μαρία Μπρουζούκη ζήτησε ένταξη σε προγράμματα ΕΣΠΑ για δημιουργία και αναβάθμιση ατομικών επιχειρήσεων και Αστικών Εταιρειών καθώς και αύξηση των αμοιβών των δικαστικών επιμελητών.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση