19:24
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
19:24
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Μαύρη πρόβλεψη ΔΝΤ: Το 1/3 της παγκόσμιας οικονομίας θα βρεθεί σε ύφεση το 2023 – «Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα»

Η οικονομία στην Ευρώπη και την Ελλάδα σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ

Η οικονομία στην Ευρώπη και την Ελλάδα σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ

11.10.2022
16:20
Τελευταία ενημέρωση: 11/10/2022 • 21:51
Σε οριακή ανάπτυξη η Ελλάδα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, που προειδοποιεί πως βασικός αντίπαλος της ευημερίας είναι ο πληθωρισμός.

Ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 5,2% εφέτος και 1,8% το 2023 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) με έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook), την ώρα που προβλέπει πως το ένα τρίτο της Παγκόσμιας Οικονομίας θα περάσει σε ύφεση το 2023.

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2023 αναμένεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο περαιτέρω εξασθένισης της παγκόσμιας οικονομίας και της οικονομίας της Ευρωζώνης, με τη γερμανική και την ιταλική οικονομία να εισέρχονται σε ύφεση.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφεραν ότι ο πληθωρισμός έφτασε σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 ενώ από το Ταμείο τονίζουν πως  οι πιέσεις στις τιμές αποδεικνύονται «αρκετά επίμονες».

«Καμπανάκι» στις κεντρικές τράπεζες για το φάντασμα του πληθωρισμού

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε από τις κεντρικές τράπεζες να «παραμείνουν προσηλωμέρνες» στον αγώνα τους κατά του πληθωρισμού, παρά την προειδοποίηση ότι το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα βρίσκεται σε ύφεση το επόμενο έτος.

Στην εξαμηνιαία ενημέρωσή του, το ΔΝΤ με έδρα την Ουάσινγκτον δήλωσε ότι «τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα». Ανέφερε έναν συνδυασμό πιέσεων στο κόστος ζωής, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επιβράδυνση στην Κίνα ως σημαντικούς παράγοντες πίσω από τη νέα υποβάθμιση της ανάπτυξης.

Η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών προκαλείται από την κρίση του κόστους διαβίωσης, σημειώνει το Ταμείο, λόγω των συνεχών και διευρυνόμενων πληθωριστικών πιέσεων, ενώ τονίζει ότι η αντιμετώπιση της κρίσης αυτής πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα για την οικονομική πολιτική.

Ο Πιερ Ολιβιέ – Γκουρίντσας, οικονομικός σύμβουλος του ΔΝΤ, δήλωσε σύμφωνα με τον Guardian ότι τα σύννεφα καταιγίδας συγκεντρώνονται, αλλά επέμεινε ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να διατηρήσουν την «εστίασή τους με λέιζερ» στην καταπολέμηση του πληθωρισμού ή να διακινδυνεύσουν την ανάγκη για ακόμη πιο σκληρή δράση αργότερα, εάν οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές εμπεδωθούν.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο κίνδυνος λανθασμένης βαθμονόμησης της νομισματικής, δημοσιονομικής ή χρηματοπιστωτικής πολιτικής έχει αυξηθεί απότομα σε μια εποχή που η παγκόσμια οικονομία παραμένει ιστορικά εύθραυστη και οι χρηματοπιστωτικές αγορές εμφανίζουν σημάδια πίεσης».

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία

Το ΔΝΤ αναθεώρησε, για μία ακόμη φορά εφέτος, προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας στο 2,7% από 2,9% που εκτιμούσε τον Ιούλιο, ενώ διατήρησε την πρόβλεψή του για εφέτος στο 3,2%.

Η αναθεώρηση των προοπτικών είναι μεγάλη για την οικονομία της Ευρωζώνης, το ΑΕΠ της οποίας προβλέπεται να αυξηθεί μόλις 0,5% το 2023 από 3,1% εφέτος, καθώς η ενεργειακή κρίση πλήττει ιδιαίτερα την Ευρώπη.

Η γερμανική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 0,3% το 2023 και η ιταλική κατά 0,2%. Για τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα αποφύγει τελικά την ύφεση και θα σημειώσει μία αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% το 2023. Για την κινεζική οικονομία προβλέπει ανάπτυξη 4,4%, υψηλότερη σε σχέση με το 3,2% φέτος αλλά πολύ χαμηλότερη από το 8,1% που κατέγραψε το 2021.

Στο 8,3 ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σύμφωνα με το ΔΝΤ

Για την Ευρωζώνη εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 8,3% εφέτος για να υποχωρήσει στο 5,7% το 2023, ενώ τονίζεται ότι η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης δεν θα είναι προσωρινή και ότι ο χειμώνας του 2023 μπορεί να είναι ακόμη δυσκολότερος από τον εφετινό.

Για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί – με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή που χρησιμοποιεί η Eurostat – σε μέσα επίπεδα εφέτος στο 9,2% για να υποχωρήσει στο 3,2% το 2023 και περαιτέρω στο 1,9% το 2027. Η ανεργία θα συνεχίσει να υποχωρεί και το επόμενο έτος στο 12,2% από 12,6% φέτος και 15% το 2021. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να διαμορφωθεί στο 6,7% του ΑΕΠ εφέτος και να υποχωρήσει στο 6,3% το 2023.

Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να μείνουν προσηλωμένες στον στόχο της αντιμετώπισης του πληθωρισμού, ακόμη και αν διατρέχουν τον κίνδυνο μίας μεγαλύτερης από ό,τι θα χρειαζόταν νομισματικής σύσφιξης, σημειώνει η έκθεση.

Για τη δημοσιονομική πολιτική, το Ταμείο αναφέρει ότι θα πρέπει επίσης να στηρίξει τον στόχο της μείωσης του πληθωρισμού και ότι δεν χρειάζονται οριζόντια μέτρα στήριξης, τα οποία έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και σπανίως είναι αποτελεσματικά. Αντίθετα, η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να εστιάσει στην προστασία των ευάλωτων ομάδων με στοχευμένα και προσωρινά μέτρα και να βοηθά με επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια, την ψηφιακή οικονομία, το ανθρώπινο κεφάλαιο και στη διαφοροποίηση των εφοδιαστικών αλυσίδων.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση