21:18
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
21:18
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

«Χρυσάφι» ο παστός μπακαλιάρος φέτος, συμφωνία Γεωργιάδη με Βαρβάκειο – Τι να προσέξουμε στις αγορές (βίντεο)

Μπακαλιάρος σε αγορά / Φωτογραφία: Eurokinissi

Μπακαλιάρος σε αγορά / Φωτογραφία: Eurokinissi

21.03.2023
16:57
Τελευταία ενημέρωση: 21/03/2023 • 21:04
Πόσο θα πληρώσουμε φέτος τον μπακαλιάρο - Οι οδηγίες για σωστές αγορές

Ακριβός αναμένεται να είναι και φέτος ο μπακαλιάρος, με τη τιμή του να φτάνει τα 23 ευρώ το κιλό, αν και την ίδια ώρα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης φέρεται πώς ήρθε σε συμφωνία με τους καταστηματάρχες της Βαρβακείου.

Ειδικότερα, όπως εξηγεί ιδιοκτήτης ιχθυοπωλείου, μιλώντας στην ΕΡΤ, η τιμή του παστού μπακαλιάρου κυμαίνεται από 19 έως 22 ευρώ το κιλό, με τους φρέσκους μεγάλους μπακαλιάρους να κοστίζουν 25 ευρώ το κιλό, ενώ οι μικρότεροι 20 με 22 ευρώ το κιλό.

Να σημειωθεί πως πέρυσι η τιμή του μπακαλιάρου ήταν στα 18 – 20 ευρώ το κιλό, ενώ αύριο Τετάρτη 22 Μαρτίου αναμένεται σε συγκεκριμένα σούπερ μάρκετ ο κατεψυγμένος μπακαλιάρος να μπει και στο καλάθι του νοικοκυριού.

Για «συμφωνία εν είδει καλαθιού» έκανε λόγο ο Άδωνις Γεωργιάδης

Συμφωνία για συγκράτηση της τιμής του μπακαλιάρου στη Βαρβάκειο σε επίπεδα χαμηλότερα από πέρυσι ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βαρβακείου-Κεντρικής Ιχθυαγοράς Αθηνών, Βασίλη Σίμο, παρουσία του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρη Αναγνωστόπουλου.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε: «Δεδομένου ότι στο καταναλωτικό κοινό υπάρχει εύλογο ενδιαφέρον ενόψει της 25ης Μαρτίου για τον μπακαλιάρο ως το προϊόν που παραδοσιακά τρώμε κατά την ημέρα αυτή, είχαμε συζήτηση με τη Βαρβάκειο αγορά, όπως κάναμε και την περίοδο της Σαρακοστής, και καταλήξαμε σε μία -πιστεύω- πολύ ευνοϊκή για τους καταναλωτές συμφωνία, εν είδει καλαθιού για τον μπακαλιάρο γι’ αυτές τις ημέρες».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βαρβακείου-Κεντρικής Ιχθυαγοράς Αθηνών, Β. Σίμος, εξήγησε:

«Με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γεωργιάδη, και τον γενικό γραμματέα, κ. Αναγνωστόπουλο, όπως συντονίσαμε το καλάθι πιλοτικά για την εβδομάδα της Καθαροδευτέρας και για όλη τη Σαρακοστή, έχουμε επιλέξει κάποια προϊόντα που τα συνεχίζουμε πιλοτικά κάθε εβδομάδα. Οι καταναλωτές φαίνεται να το τίμησαν αυτό και ήρθαν στη Βαρβάκειο αγορά και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ».

Πρόεδρος Βαρβακείου: Είμαστε γύρω στα 50 με 80 λεπτά κάτω από πέρυσι

Ο πρόεδρος της Βαρβάκειου πρόσθεσε: «Επίσης, προσπαθούμε τώρα να κάνουμε πάλι κάτι με τον μπακαλιάρο και έχουμε καταλήξει στο πιο οικονομικό κομμάτι του, που είναι στα 4,98 ευρώ/κιλό, ποιότητας pollock, που είναι ξαλμυρισμένος μπακαλιάρος. Είναι μία πάρα πολύ καλή τιμή, καθώς όλα έχουν πάρει την άνοδο και μπορέσαμε και τον κρατήσαμε πάρα-πάρα πολύ χαμηλά. Είμαστε γύρω στα 50 με 80 λεπτά κάτω από πέρσι και είμαστε και γύρω στα 80 λεπτά με 1 ευρώ κάτω από την καλύτερη προσφορά, όπως κάναμε έρευνα αγοράς στις μεγάλες αλυσίδες των μάρκετ».

«Η Βαρβάκειος αγορά είναι και πάλι οικονομική, περιμένουμε τον κόσμο να επιλέξει, έχουμε και άλλα πράγματα και άλλα ψάρια που φιγουράρουν αυτές τις μέρες. Έχουμε και τον ντόπιο, ελληνικό μπακαλιάρο, αλλά λόγω προμήθειας και λόγω ποσότητας δεν τον βάλαμε στο καλάθι, διότι δεν θέλουμε να έχουμε κάποια ποσότητα τις πρώτες ημέρες και τις τελευταίες ημέρες να μην υπάρχει στην αγορά. Θα υπάρχει κι εκεί, αλλά ευελπιστούμε να βάλουμε κάτι που θα είναι σίγουρο για τον καταναλωτή», κατέληξε.

Μπακαλιάρος: Οδηγίες για σωστές αγορές

Σύμφωνα με τον Στρατή Μπουρνούς, ο παστός μπακαλιάρος θέλει 48 ώρες μέσα στο νερό, σε ψυγείο, και το νερό να αλλάζει κάθε 4 ώρες, ενώ το κουρκούτι γίνεται με μπύρα και λίγο αλεύρι.

Ωστόσο σημειώνει πως υπάρχει και ο φρέσκος, ο αιγαιοπελαγίτικος μπακαλιάρος που δεν θέλει ξαρμύρισμα, αλλά τηγανίζεται μόνο με λίγο αλευράκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το φρέσκο ψάρι ξεχωρίζει από τα κόκκινα βράγχια, τα λαμπερά μάτια, το σφιχτό σώμα ενώ όσον αφορά τα χταπόδια, πρέπει να είναι ζωηρά και μπουκλέ, όπως χαρακτηριστικά λέει.

«Ο μπακαλιάρος είναι ένα είδος προς εξαφάνιση, γι’ αυτό οι μπακαλιάροι που πωλούνται αυτή την εποχή δεν πρέπει να είναι κάτω από 20 εκατοστά μήκος», είπε.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση